Nyheter

Ytterligare ett problem för italienska aktier

Publicerad

den

Italien är inte det officiella epicentret för Coronaviruset, men få länder utanför Kina har påverkats av utbrottet i nivå med Eurozonens tredje största ekonomi. Italien har varit i lock down i flera dagar och investerarnas oro återspeglas i iShares MSCI Italy Capped ETF (NYSEArca: EWI). EWI, den största amerikanska börsnoterade italienska ETFen, har tappat nästan en tredjedel av sitt värde denna månad och det är till och med fördelen med förra fredagens 11,22% vinst.

Andra punkter bekräftar att EWI och italienska aktier är långt ifrån utanför skogen

”Italienska banker står inför hot mot deras intäkter och tillgångskvalitet som ett resultat av den socioekonomiska chocken för Italien och de resulterande effekterna på bankens driftsmiljö från spridningen av Coronaviruset”, säger Fitch Ratings i en ny anteckning. ”De viktigaste drivkrafterna för sårbarheten i italienska banker kommer att vara tryck på intäkterna från den resulterande ekonomiska avmattningen och potentiellt utbredda låneavstängningar som skulle försvaga tillgångens kvalitet, särskilt om det inte finns en snabb ekonomisk återhämtning efter chocken.”

Undvik italienska banker

Trycket på italienska banker är relevant för investerare som överväger EWI eftersom fonden allokerar 30,56% av sin vikt till finansiella tjänster, det är den största sektorns allokering.

”Fitch har ändrat sina italienska banksektorsutsikter till negativa från stabila mot bakgrund av de ökade riskerna. Italien är det europeiska land som hittills har drabbats mest av COVID-19, den sjukdom som orsakas av Coronaviruset, säger betygsbyrån.

Coronaviruset slog ut Italien på bara några veckor efter att aktierna där samlades efter att mitt-vänster-demokratiska partiet vann ett viktigt regionalt val mot Matteo Salvinis högersida.

Marknadsobservatörer var oroliga över de potentiella osäkerhetsfaktorer som skulle följa en vinst från Salvinis högerbenägna parti, som gynnar nationalism och anti-invandringsegenskaper, eftersom vanliga vänster-centrum-partier kämpar för att hålla fast vid sina traditionella arbetarklassväljare.

”Italienska banker har minskat sina osäkra lån de senaste åren, där sektorns bruttoförsämrade lånekvot förbättrades till cirka 8% i slutet av 2019 från cirka 16% i slutet av 2016,” enligt Fitch. ”Detta är dock fortfarande betydligt högre än det europeiska genomsnittet på under 4%. En betydande avmattning av den italienska ekonomin på grund av åtgärder för att bromsa virusets spridning leder sannolikt till snabbare inflöden av nya NPL, som nyligen hade avtagit till historiska nedgångar. Policyåtgärder för att lindra trycket på låntagare kan mildra kreditförluster, men en kraftig ökning av lånets uthållighet som inte snabbt botas skulle göra bankernas tillgångskvalitet mer sårbar. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version