Följ oss

Nyheter

Vinnare och förlorare ETFer vecka 41 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETFer vecka 41 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt,

Vinnare och förlorare ETFer vecka 41 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETFer vecka 41 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både DEGIRO, Nordnet och Avanza.

En av denna veckas stora vinnare när det gäller ETFer är den börshandlade fond som heter KOL, och replikerar utvecklingen av råvaran kol. I veckan publicerade IEA, International Energy Agency, en rapport som visar att den inhemska kolkonsumtionen i USA kommer att minsta, men att även exporten kommer bli lägre. Nettoeffekten av detta är att vi ser en minskning på 89 miljoner short ton (MMST) kol i USAs kolproduktion under 2015. Produktionen förväntas minska i alla kolproducerande regionerna 2015, med den största nedgången på en procentuell basis i Appalachian regionen.

Interior region produktion, som inkluderar Illinois Basin (ILB), väntas minska för första gången sedan 2009, medan det västra produktionsområdet väntas understiga 500 MMST för första gången sedan 1998. USAs kolproduktion väntas minska med ytterligare 28 MMST (3,0%) under 2016, men Interior regionproduktionen beräknas växa med 1,5%. Den prognostiserade ökningen av ILB kolproduktion 2016 speglar fördelar jämfört med andra kolproducerande områden med hög värmeinnehåll, närmare närhet till stora marknader än kol som produceras i västra regionen, och lägre brytningskostnader än Appalachian producerad kol.

Överlag så var detta en vecka när emerging markets uppskattades av placerarna, i synnerhet de ETFer som replikerar utvecklingen på aktiemarknaderna i Ryssland som var de stora vinnarna. Vietnam kom emellertid att uppskattas ännu mer, och den enda börshandlade fond som vi känner till som replikerar utvecklingen av börserna i Vietnam kom att stiga med 12,6 procent.

Som vanligt ser vi också VXX på listan, denna ETN brukar alltid finnas med bland de börshandlade produkter som stigit eller fallit mest. Det går således att göra bra affärer i denna ETN, men den som hamnar fel tar en lika stor risk.

Vinnare

First Trust ISE-Revere Natural Gas Index Fund (NYSEArca: FCG) +19,07 procent
Market Vectors Coal ETF (NYSEArca: KOL) +16,46 procent
Global X Uranium ETF (NYSEArca: URA) +13,68 procent
Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) +12,64 procent
Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) +12,2 procent

Förlorare

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) -11,48 procent
iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (NYSEArca: TLT) -1,83 procent
PowerShares DB US Dollar Bullish ETF (NYSEArca: UUP) -1,23 procent
Vanguard Total Bond Market ETF (NYSEArca: BND) -0,43 procent
iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (NYSEArca: AGG)

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.