Följ oss

Nyheter

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 52 2015

Publicerad

den

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 52 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt,

Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 52 2015. Tillhör Du dem som anser att det går för långsamt med fonder? Med rätt börshandlad fond kan det gå snabbt, nedan har vi listat Vinnare och förlorare ETF-marknaden vecka 52 2015 på den amerikanska marknaden. Observera att i sammanställningen inte ingår några så kallade hävstångs-ETFer. Samtliga dessa börshandlade fonder kan handlas genom både Nordnet och Avanza.

Under veckan noterade vi en stor dag för oljepriset. Tisdagen den 22 december kom West Texas Intermediate att handlas till ett premium jämfört med sin globala motsvarighet, Brent Crude. Detta är den första gången på mer än fem år som WTI handlas till ett högre pris än Brent, och skillnaden mellan de två oljor som brukar fungera som riktmärken i den globala oljehandeln är nu obefintlig.

Överlag gick den förra veckan i energins tecken, vi ser hur både olja, naturgas och pipelines återfinns bland vinnarna under veckan. Bland förlorarna hitar vi framförallt sådana börshandlade fonder som är förlorare på att FED höjde sin styrrränta. Vi ser till exempel VXX, en ETN som följr det så kallade skräckindexet VIX, har backat, något som tyder på att placerarna inte längre är lika oroliga som de varit innan.

Att värdet på TLT backar är inte så konstigt, denna börshandlade fond investerar i amerikanska statsobligationer med en löptid som överstiger 20 år. Då FED höjde styrräntan kom alternativa obligationer att bli mer attraktiva varför denna ETF tappade värde.

Powershares DB US Dollar Bullish ETF försöker dra fördel av värdeökningar för den amerikanska dollarn, här mätt som av Deutsche Bank Long US Dollar Index Futures Index. Detta index består av långa terminskontrakt som är avsedda att följa utvecklingen av långa (köp) positioner i den amerikanska dollarn mot euron, det brittiska pundet, den kanadensiska dollarn, den svenska kronan, den schweiziska francen och den japanska yenen.

Vinnare

iPath Bloomberg Natural Gas SubTR ETN (NYSEArca: GAZ) + 27,78 procent
JPMorgan Alerian MLP ETN (NYSEArca: AMJ) + 13,65 procent
United States Natural Gas (NYSEArca: UNG) +10,48 procent
First Trust ISE-Revere Natural Gas ETF (NYSEArca: FCG) +9,39 procent
iPath S&P GSCI Crude Oil TR ETN (NYSEArca: OIL) +6,73 procent

Förlorare

iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN (NYSEArca: VXX) -9,78 procent
Market Vectors Vietnam ETF (NYSEArca: VNM) -2,17 procent
iShares 20+ Year Treasury Bond (NYSEArca: TLT) -1,12 procent
PowerShares DB US Dollar Bullish ETF (NYSEArca: UUP) -0,58 procent
Market Vectors Brazil Small-Cap ETF (NYSEArca: BRF) -0,56 procent

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.