Följ oss

Nyheter

Vilka trender ser vi när det gäller ETFer?

Publicerad

den

marknaden för börshandlade fonder. Redan i april 2021 hade det lanserats fler nya ETFer än vad det gjordes under hela 2020. Vilka andra trender ser vi när det gäller ETFer?

De senaste ett och ett halvt året har varit ett minst sagt omtumlande år för alla som investera på börsen. Året har inte bara erbjudit på stora kursrörelser, det har även kommit att uppvisa ett antal nya trender på börserna, något som framförallt synts på marknaden för börshandlade fonder. Redan i april 2021 hade det lanserats fler nya ETFer än vad det gjordes under hela 2020. Vilka andra trender ser vi när det gäller ETFer?

Bland de nordiska spararna ser vi en hel del tydliga tendenser. I Danmark är den tydligaste trenden att många väljer att köpa XACT OMXC25 som ger en exponering mot danska aktier. Samma tendens syns inte riktigt lika tydligt i de övriga nordiska länderna även om det vanligt förekommande att det köps ETFer som ger exponering mot det egna landet. ETFer som ger exponering mot amerikanska index som S&P 500 och Nasdaq-100 är alltid populära och fortsätter att vara det.

Det finns en börshandlad fond för det också

Vad som däremot syns mycket tydligt är att allt fler väljer att köpa tematiska ETFer, något som kan fungera som en bra placering om dessa sektorer går bra. Det finns ett begrepp som säger ”Det finns en börshandlad fond för det också” och det blir allt tydligare att placerarna efterfrågar satsningar på branscher, speciellt yngre sådana med tillväxtpotential. En ETF är ett perfekt sätt att satsa i sådana segment, du kan köpa en hel bransch på samma gång, istället för att riskera allt på en eller ett par aktier som kanske kan bli vinnare i framtiden. En aktie som går sämre i en ETF kommer inte att ha lika negativ påverkan som i en vanlig portfölj där det en vinstvarning eller misslyckad satsning kan komma att få stora negativa effekter.

Vi har under våren 2021 sett ett stort intresse för både Cannabis och Bitcoin, men det köps även börshandlade fonder hos Nordnet som iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist), iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc), Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF och VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF.

Vi har skrivit en del om Europas första Europas första ETF för Sports Betting och iGaming, BETS som börjar handlas på tyska Xetra. Denna ETF har redan tilldragit sig ett enormt intresse och finns med som ett alternativ i Nordnets månadsparande för ETFer.

Denna ETF ger exponering för den snabbt växande globala Sports Betting – och iGaming-industrin. BETS spårar Solactive Fischer Sports Betting and iGaming Index som uppnådde en back-testad total totalavkastning på 121,17% från 29/05/20 till 10/05/21.

En bredare social acceptans av sportspel som en underhållningsaktivitet; stöd för sportbetting från sportligor, lag och medieföretag; tekniska förbättringar som möjliggör en förbättrad onlineupplevelse; och mer generellt, mer tid på mobila enheter. Teamet bakom denna börshandlade fond har täckt upp många av de aktuella trenderna.

De amerikanska ETFerna kommer till Europa

En annan trend som vi ser är att allt fler av de amerikanska ETF-emittenterna börjar närma sig Europa. De större företagen har funnits i flera år, men de har inte alltid erbjudit kopior av de amerikanska ETFer. Nu börjar dessa komma, och vi ser även hur emittenter som Global X och KraneShares har tagit upp sina börshandlade fonder till handel i Europa. Global X erbjuder till exempel Global X Video Games & Esports USD Acc och Global X Telemedicine & Digital Health UCITS ETF USD Acc som erbjuder exponering mot videospel och telemedicin. Detta är två sektorer som varit stora vinnare på Coronapandemin. Notera att Global Xs ETF inte är den enda som finns i detta utbud, VanEck erbjuder en likartad börshandlad fond.

KraneShares har precis kommunicerat att de skall ta sina ETFer som ger exponering mot den kinesiska marknaden, bland annat i form av sektorer, till Europa. I dagläget är det endast möjligt att som europe handla deras Nasdaq of China ETF. KraneShares ICBCCS SSE Star Market 50 Index UCITS ETF (KSTR) handlas ännu så länge bara på London Stock Exchange, men den kommer sannolikt även att listas på tyska Xetra. Amerikanska förvaltare tenderar att ha en förkärlek för att börja med att lista sina börshandlade fonder i London, vilket kan beror på det gemensamma språket, men sedan brukar de snabbt ta dem över kanalen till andra europeiska börser.

En annan ETF som kommer till Europa är YODA ETF, som satsar på den växande rymdekonomin. ARK Invest har lanserat en sådan ETF i USA under våren 2021, men oavsett vad folk tror så var den inte först. Redan två år tidigare, i april 2019, lanserades Procure Space ETF (UFO). Nu kommer samma ETF till Europa, men under namnet Procure Space UCITS ETF (YODA). Denna ETF kommer inom kort att börja handlas på Xetra den också.

För många investerare var det förbud mot amerikanska ETFer som kom i samband med att MIFID II regelverket infördes en stor besvikelse, men faktum är att det inte på något sätt har hämmat handeln med ETFer. I dag är handeln betydligt större än för några år sedan, och utbudet av börshandlade fonder har exploderat.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *