Följ oss

Nyheter

Vi befinner oss i en teknisk depression

Publicerad

den

Robert Kiyosaki sa just att vi redan är i en "teknisk depression" - han använder dessa tre tillgångar för att skydda sig själv. Med S&P 500 tillbaka på all-time highs, rycker aktiemarknaden till stor del undan inflation och omicron-oro.

Robert Kiyosaki sa just att vi redan är i en ”teknisk depression” – han använder dessa tre tillgångar för att skydda sig själv. Med S&P 500 tillbaka på all-time highs, rycker aktiemarknaden till stor del undan inflation och omicron-oro.

Men enligt Rich Dad Poor Dad-författaren Robert Kiyosaki lurar faran.

I en intervju med Stansberry Research förra veckan påpekade Kiyosaki att avkastningskurvan för eurodollar nu är inverterad (vilket innebär att skulder med kortare löptid betalar högre ränta än skulder med längre löptid), vilket historiskt sett har betytt att ”något dåligt händer. Det följdes av Lehman Brothers, det följdes av COVID,” sa han.

Det är förvisso inte första gången som Kiyosaki slår larm. I september berättade han att ”den största kraschen i världshistorien” skulle inträffa i oktober. Författaren backar inte från sin extremt baisseartade hållning. Baserat på inflation kontra tillväxtsiffror hävdade Kiyosaki att vi redan befinner oss i en ”teknisk depression”.

Men Kiyosaki försåg också investerare med tre tillgångar som han räknar med för att förbereda sig för den oundvikliga nedgången. En av dem kan vara värd att investera i med några av dina extra pengar.

Guld

Kiyosaki började köpa guld 1972 när det handlades för 50 dollar per troy ounce. Idag handlas den gula metallen för ungefär $1 800 per uns, och han förvärvar den fortfarande. ”Jag köper inte guld för att jag gillar guld, jag köper guld för att jag inte litar på Fed”, sa författaren.

Han har en poäng. Över 35 % av alla amerikanska dollar som fanns trycktes efter 2020. Guld, å andra sidan, kan inte skrivas ut ur tomma intet som fiat-pengar. Dessutom är dess värde i stort sett opåverkat av ekonomiska händelser runt om i världen.

Och på grund av ädelmetallens status som fristad rusar investerare ofta mot den i kristider, vilket gör den till en effektiv säkring.

Det finns många sätt att spela på guldpriset guld. Du kan äga guldtackor. Du kan också få exponering genom ETFer som SPDR Gold Shares. Eller så kan du titta på guldgruveföretag.

När guldpriserna går upp tjänar gruvarbetare högre intäkter och vinster, vilket tenderar att översättas till högre aktiepriser. Företag som Barrick Gold, Newmont och Freeport-McMoRan klarar sig vanligtvis bra under tuffa tider för andra sektorer.

Om du föredrar att hålla dig borta från att välja enskilda aktier, kan du bygga en lågriskinkomstportfölj bara genom att använda dina ”digitala nickel och dimes.”

Den grå metallen kanske inte verkar lika spännande som guld, men det kan vara en ännu bättre möjlighet med tanke på dess prisåtgärd.

”Silver har alltid varit bäst, det är fortfarande 50 % rabatt på sin rekordnivå, och de fortsätter att använda det för industrin. Det är en industriell metall, sa Kiyosaki. Precis som guld kan silver fungera som värdeförråd. Men det är mer än bara en fristadstillgång.

Silver används ofta i produktionen av solpaneler. Det är också en kritisk komponent i många fordons elektriska styrenheter. Den industriella efterfrågan – plus säkringsfastigheterna – gör silver till en mycket intressant tillgångsklass för investerare.

Du kan köpa silvermynt och -tackor. ETFer som iShares Silver Trust ger ett annat sätt att få tillgång till metallen. Och naturligtvis finns det gott om gruvarbetare välpositionerade för en silverprisboom.

Företag inklusive Pan American Silver, Wheaton Precious Metals och First Majestic Silver bör ge en bra utgångspunkt för lite forskning.

Bitcoin

Om du har följt priset på Bitcoin under de senaste månaderna vet du att kryptoinvesteringar inte alltid är smidiga.

Efter att ha svävat över 68 000 dollar den 10 november har Bitcoin sjunkit tillbaka till runt 50 000 dollar.

Som sagt, långsiktiga innehavare – inklusive Kiyosaki – klagar inte eftersom priset på världens största kryptovaluta fortfarande har stigit mer än 100% under de senaste 12 månaderna.

”Bitcoin går upp och ner? Jag bryr mig inte riktigt eftersom min startpunkt är $6 000, sa Kiyosaki under intervjun.

Tillbaka i oktober twittrade författaren att framtiden för Bitcoin är ”mycket ljus”.

Investerare kan köpa bitcoins direkt. Idag tar många börser ut upp till 4% i provisionsavgifter bara för att köpa och sälja krypto. Men vissa investeringsappar tar ut 0 %.

Företag som har knutit sig till kryptomarknaden presenterar ett annat alternativ för att dra nytta av kryptoboomen.

Till exempel har mjukvaruteknologen MicroStrategy byggt ett lager på nära 122 500 bitcoins. Elfordonsjätten Tesla har cirka 43 200 bitcoins.

Sedan finns det picks-and-shovels-spel som Coinbase Global, som driver den största kryptovalutabörsen i USA.

Ett annat alternativ

Medan Kiyosaki gillar guld, silver och Bitcoin, sa han inte att de är immuna mot marknadsnedgångar.

Om du vill ha en tillgång som har liten korrelation med upp- och nedgångarna på aktie- eller kryptomarknaden, finns det ytterligare en tillgång du kanske vill överväga: konst.

Samtida konstverk har överträffat S&P 500 med hela 174 % under de senaste 25 åren, enligt Citi Global Art Market-diagrammet.

Och det börjar bli ett populärt sätt att diversifiera eftersom det är en verklig fysisk tillgång med liten korrelation till aktiemarknaden.

På en skala från -1 till +1, där 0 inte representerar någon länk alls, fann Citi att sambandet mellan samtidskonst och S&P 500 bara var 0,12 under de senaste 25 åren.

Att investera i konst av sådana som Banksy och Andy Warhol var tidigare bara ett alternativ för de ultrarika, som Kiyosaki. Men med en ny investeringsplattform kan du investera i ikoniska konstverk precis som Jeff Bezos och Bill Gates gör.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

LINK ETP ger exponering mot kryptovalutan Chainlink

Publicerad

den

21Shares Chainlink ETP (LINK ETP) med ISIN CH1100083471 spårar värdet av kryptovalutan Chainlink.

21Shares Chainlink ETP (LINK ETP) med ISIN CH1100083471 spårar värdet av kryptovalutan Chainlink.

Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 2,50 % p.a. 21Shares Chainlink ETP är det största certifikatet som följer Chainlink-indexet. Certifikatet replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

21Shares Chainlink ETP är ett mycket litet ETN med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETN lanserades den 31 januari 2022 och har sin hemvist i Schweiz.

Mål

LINK är designat för att ge investerare det enklaste och säkraste sättet att investera i Chainlink, det decentraliserade orakelnätverket som säkert kopplar ihop smarta kontrakt med data och tjänster utanför kedjan.

Fördelar

Värdepapperisering

21Shares ETP är tillgänglig som aktier på en större börs utan att någon speciell inställning behövs.

Enkelhet

Vaniljstruktur med prestanda direkt kopplad till Chainlink utan hävstång.

Säkerhet

21Shares håller de underliggande kryptotillgångarna i kylförvaring lika med 100% av värdet på certifikaten hela tiden.

Säkerhet

Institutionell säkerhets- och förvaringslösning som använder en mängd olika säkerhetsåtgärder, inklusive kylförvaring, flera privata nycklar, vitlistning och revisionsspår.

Handla 21XL ETP

21Shares Solana ETP (LINK ETP) är en europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDALINK
Euronext ParisEURALINK
XETRAEURLINK
gettexEURLINK

Underliggande tillgångar

Chainlink100 procent

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Xtrackers sänker avgifterna för 28 börshandlade produkter

Publicerad

den

Xtrackers tog ytterligare ett steg för att öka attraktiviteten för sitt produktsortiment. Xtrackers sänker avgifterna för 28 börshandlade produkter. Från och med idag den 1 december 2023 kommer den årliga all-in-avgiften (TER) på 28 aktie- och obligations-ETFer samt en guld-ETC att sänkas.

Xtrackers tog ytterligare ett steg för att öka attraktiviteten för sitt produktsortiment. Xtrackers sänker avgifterna för 28 börshandlade produkter. Från och med idag den 1 december 2023 kommer den årliga all-in-avgiften (TER) på 28 aktie- och obligations-ETFer samt en guld-ETC att sänkas.

Avgiftssänkningen gäller Xtrackers ETPer med en total investeringsvolym på över tio miljarder euro.

Highlights

NamnISIN
Ticker

AUM
(€ mn.)
Fund AUM³
(€ mn.)
TER old p.a.TER new p.a.
Xtrackers IE Physical Gold ETC SecuritiesDE000A2T0VU5
XGDU
2,9310.12%0.11%
Xtrackers II ESG Global Aggregate Bond UCITS ETF 5C – EUR HedgedLU0942970798
XBAE
3035880.15%0.10%
Xtrackers II Eurozone Government Bond UCITS ETF 1CLU0290355717
XGLE
2,2152,8750.15%0.09%
Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF 1DLU0429459356
XGLE
1,1133,1210.07%0.06% 
Xtrackers MSCI Japan UCITS ETF 1CLU0274209740
XMJP
1,7902,2040.20%0.12%

Ytterligare reducerade aktie-ETFer

NamnISIN
Ticker

AUM
(€ mn.)
Fund AUM³
(€ mn.)
TER old p.a.TER new p.a.
Xtrackers MSCI Brazil UCITS ETF 1CLU0292109344 XMBR670.65%0.25%
Xtrackers MSCI Europe Communication Services ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292104030 XSKR70.20%0.17%
Xtrackers MSCI Europe Consumer Discretionary ESG Screened UCITS ETF 1CIE00BNKF6C99 XZEC6
Xtrackers MSCI Europe Consumer Staples ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292105359 XS3R72
Xtrackers MSCI Europe Financials ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292103651 XS7R87
Xtrackers MSCI Europe Health Care ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292103222 DXSE136
Xtrackers MSCI Europe Industrials ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292106084 XSNR24
Xtrackers MSCI Europe Information Technology ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292104469 XS8R35
Xtrackers MSCI Europe Materials ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292100806 XSPR45
Xtrackers MSCI Europe Utilities ESG Screened UCITS ETF 1CLU0292104899 XS6R31
Xtrackers MSCI Fintech Innovation UCITS ETF 1CIE000YDOORK7 XFNT40.35%0.30%
Xtrackers MSCI Genomic Healthcare Innovation UCITS ETF 1CIE000KD0BZ68 XGEN3
Xtrackers MSCI Innovation UCITS ETF 1CIE0006FFX5U1 XNNV6
Xtrackers MSCI Next Generation Internet Innovation UCITS ETF 1CIE000XOQ9TK4 XNGI13
Xtrackers MSCI Korea UCITS ETF 1CLU0292100046 XMKO430.65%0.45%
Xtrackers Stoxx Europe 600 UCITS ETF 1DLU2581375156 XSX711,9210.18%0.07%

Ytterligare reducerade ränte-ETFer

NamnISIN
Ticker

AUM
(€ mn.)
Fund AUM³
(€ mn.)
TER old p.a.TER new p.a.
Xtrackers II ESG Global Aggregate Bond UCITS ETF 2C – USD HedgedLU0942970285 XBAU165880.15%0.10%
Xtrackers II GBP Overnight Rate Swap UCITS ETF 1DLU0321464652 XSTR71
Xtrackers II Global Inflation-Linked Bond UCITS ETF 1D – EUR HedgedLU0962078753 XGII1521,1260.25%0.20%
Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1CLU1920015523 XUS1241540.07%0.06%
Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1DLU0429458895 XUT3130154
Xtrackers II US Treasuries UCITS ETF 1CLU1920015796 XUST1603,121
Xtrackers II USD Overnight Rate Swap UCITS ETF 1CLU0321465469 XFFE2380.15%0.10%

Fortsätt läsa

Nyheter

Spanien introducerar lag om deklaration av kryptotillgångar för 2024

Publicerad

den

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Spanien har gett sina invånare mandat att deklarera sina kryptotillgångar och kryptovalutor på icke-spanska plattformar. Detta krav, meddelat av Agencia Tributaria, Spaniens skatteförvaltningsbyrå, träder i kraft den 1 januari 2024, med en deadline den 31 mars 2024.

Tillkännagivandet, som först gjordes i Boletín Oficial del Estado den 29 juli 2023, introducerar blankett 721, tillägnad deklaration av virtuella tillgångar som innehas utomlands. Detta direktiv riktar sig dock till en specifik grupp eftersom endast de individer vars balansräkningar överstiger 50 000 euro i kryptotillgångar är skyldiga att deklarera sina utländska innehav.

De som har plånböcker i egen förvaring är inte undantagna utan måste rapportera sina innehav genom standardformuläret för förmögenhetsskatt 714.

Fortsätt läsa

Populära