Följ oss

Nyheter

Vi befinner oss i en teknisk depression

Publicerad

den

Robert Kiyosaki sa just att vi redan är i en "teknisk depression" - han använder dessa tre tillgångar för att skydda sig själv. Med S&P 500 tillbaka på all-time highs, rycker aktiemarknaden till stor del undan inflation och omicron-oro.

Robert Kiyosaki sa just att vi redan är i en ”teknisk depression” – han använder dessa tre tillgångar för att skydda sig själv. Med S&P 500 tillbaka på all-time highs, rycker aktiemarknaden till stor del undan inflation och omicron-oro.

Men enligt Rich Dad Poor Dad-författaren Robert Kiyosaki lurar faran.

I en intervju med Stansberry Research förra veckan påpekade Kiyosaki att avkastningskurvan för eurodollar nu är inverterad (vilket innebär att skulder med kortare löptid betalar högre ränta än skulder med längre löptid), vilket historiskt sett har betytt att ”något dåligt händer. Det följdes av Lehman Brothers, det följdes av COVID,” sa han.

Det är förvisso inte första gången som Kiyosaki slår larm. I september berättade han att ”den största kraschen i världshistorien” skulle inträffa i oktober. Författaren backar inte från sin extremt baisseartade hållning. Baserat på inflation kontra tillväxtsiffror hävdade Kiyosaki att vi redan befinner oss i en ”teknisk depression”.

Men Kiyosaki försåg också investerare med tre tillgångar som han räknar med för att förbereda sig för den oundvikliga nedgången. En av dem kan vara värd att investera i med några av dina extra pengar.

Guld

Kiyosaki började köpa guld 1972 när det handlades för 50 dollar per troy ounce. Idag handlas den gula metallen för ungefär $1 800 per uns, och han förvärvar den fortfarande. ”Jag köper inte guld för att jag gillar guld, jag köper guld för att jag inte litar på Fed”, sa författaren.

Han har en poäng. Över 35 % av alla amerikanska dollar som fanns trycktes efter 2020. Guld, å andra sidan, kan inte skrivas ut ur tomma intet som fiat-pengar. Dessutom är dess värde i stort sett opåverkat av ekonomiska händelser runt om i världen.

Och på grund av ädelmetallens status som fristad rusar investerare ofta mot den i kristider, vilket gör den till en effektiv säkring.

Det finns många sätt att spela på guldpriset guld. Du kan äga guldtackor. Du kan också få exponering genom ETFer som SPDR Gold Shares. Eller så kan du titta på guldgruveföretag.

När guldpriserna går upp tjänar gruvarbetare högre intäkter och vinster, vilket tenderar att översättas till högre aktiepriser. Företag som Barrick Gold, Newmont och Freeport-McMoRan klarar sig vanligtvis bra under tuffa tider för andra sektorer.

Om du föredrar att hålla dig borta från att välja enskilda aktier, kan du bygga en lågriskinkomstportfölj bara genom att använda dina ”digitala nickel och dimes.”

Den grå metallen kanske inte verkar lika spännande som guld, men det kan vara en ännu bättre möjlighet med tanke på dess prisåtgärd.

”Silver har alltid varit bäst, det är fortfarande 50 % rabatt på sin rekordnivå, och de fortsätter att använda det för industrin. Det är en industriell metall, sa Kiyosaki. Precis som guld kan silver fungera som värdeförråd. Men det är mer än bara en fristadstillgång.

Silver används ofta i produktionen av solpaneler. Det är också en kritisk komponent i många fordons elektriska styrenheter. Den industriella efterfrågan – plus säkringsfastigheterna – gör silver till en mycket intressant tillgångsklass för investerare.

Du kan köpa silvermynt och -tackor. ETFer som iShares Silver Trust ger ett annat sätt att få tillgång till metallen. Och naturligtvis finns det gott om gruvarbetare välpositionerade för en silverprisboom.

Företag inklusive Pan American Silver, Wheaton Precious Metals och First Majestic Silver bör ge en bra utgångspunkt för lite forskning.

Bitcoin

Om du har följt priset på Bitcoin under de senaste månaderna vet du att kryptoinvesteringar inte alltid är smidiga.

Efter att ha svävat över 68 000 dollar den 10 november har Bitcoin sjunkit tillbaka till runt 50 000 dollar.

Som sagt, långsiktiga innehavare – inklusive Kiyosaki – klagar inte eftersom priset på världens största kryptovaluta fortfarande har stigit mer än 100% under de senaste 12 månaderna.

”Bitcoin går upp och ner? Jag bryr mig inte riktigt eftersom min startpunkt är $6 000, sa Kiyosaki under intervjun.

Tillbaka i oktober twittrade författaren att framtiden för Bitcoin är ”mycket ljus”.

Investerare kan köpa bitcoins direkt. Idag tar många börser ut upp till 4% i provisionsavgifter bara för att köpa och sälja krypto. Men vissa investeringsappar tar ut 0 %.

Företag som har knutit sig till kryptomarknaden presenterar ett annat alternativ för att dra nytta av kryptoboomen.

Till exempel har mjukvaruteknologen MicroStrategy byggt ett lager på nära 122 500 bitcoins. Elfordonsjätten Tesla har cirka 43 200 bitcoins.

Sedan finns det picks-and-shovels-spel som Coinbase Global, som driver den största kryptovalutabörsen i USA.

Ett annat alternativ

Medan Kiyosaki gillar guld, silver och Bitcoin, sa han inte att de är immuna mot marknadsnedgångar.

Om du vill ha en tillgång som har liten korrelation med upp- och nedgångarna på aktie- eller kryptomarknaden, finns det ytterligare en tillgång du kanske vill överväga: konst.

Samtida konstverk har överträffat S&P 500 med hela 174 % under de senaste 25 åren, enligt Citi Global Art Market-diagrammet.

Och det börjar bli ett populärt sätt att diversifiera eftersom det är en verklig fysisk tillgång med liten korrelation till aktiemarknaden.

På en skala från -1 till +1, där 0 inte representerar någon länk alls, fann Citi att sambandet mellan samtidskonst och S&P 500 bara var 0,12 under de senaste 25 åren.

Att investera i konst av sådana som Banksy och Andy Warhol var tidigare bara ett alternativ för de ultrarika, som Kiyosaki. Men med en ny investeringsplattform kan du investera i ikoniska konstverk precis som Jeff Bezos och Bill Gates gör.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.