Nyheter

Världens största börshandlade fond blir ännu större

Publicerad

den

Världens största börshandlade fond blir ännu större har sett rekordstora inflöden under 2023. Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 steg på fredagen och befinner sig nu mindre än en procent under sin all time high som indexet noterade för två år sedan. Men tillgångarna i världens största börshandlade fond är redan rekordartade efter en uppsjö av köp den senaste veckan.

Investerare har lagt till 41,5 miljarder dollar i nya pengar till SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) sedan den 13 december – dagen för Feds besked.

Det var den dagen som den amerikanska centralbanken signalerade att den kunde sänka räntorna tre gånger under 2024, vilket satte igång ett rasande rally på aktiemarknaden. SPY var en stor mottagare. Fonden tog in 20,8 miljarder dollar i färska kontanter bara den 15 december, det största endagsinflödet för någon ETF någonsin.

Andra S&P 500 ser liknande inflöden

Hittills års inflöden för SPY ETF uppgår nu till 54 miljarder dollar, vilket, om året slutade här, skulle vara det största årliga draget för fonden i dess 30-åriga historia, och överträffa 2021:s 38 miljarder dollar. Dessa inflöden har drivit SPYs förvaltade tillgångar till rekordhöjder, även om ETFens underliggande index ännu inte har satt något eget rekord.

På fredagen nådde världens största börshandlade fond SPYs AUM 494 miljarder dollar, vilket satte den på väg att bli den första ETFen med en halv biljon dollar i tillgångar.

Dessa 494 miljarder dollar är bekvämt över tillgångarna i de andra och tredje största ETFerna, iShares Core S&P 500 ETF (IVV) och Vanguard S&P 500 ETF (VOO), som har AUM på 388 miljarder USD respektive 369 miljarder USD.

IVV och VOO har samlat in 28 miljarder dollar respektive 41 miljarder dollar i nya tillgångar i år. Deras inflöden har dock varit stabilare, med investerare som gradvis har lagt in pengar i fonderna under året. Däremot såg SPY ett ökat intresse efter Fed-mötet i december, en återspegling av dess popularitet bland handlare och kortsiktiga investerare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version