Följ oss

Nyheter

Världens första Första ESG-fokuserade Gold Mining ETF

Publicerad

den

Världens första ESG-fokuserade Gold Mining ETF som lanserades på London Stock Exchange för att hjälpa investerare att få tillgång till guldbrytningssektorn på ett ansvarsfullt sätt

Världens första ESG-fokuserade Gold Mining ETF som lanserades på London Stock Exchange för att hjälpa investerare att få tillgång till guldbrytningssektorn på ett ansvarsfullt sätt

HANetf och AuAg Funds är glada över att kunna lansera Europas första ESG-fokuserade guldbrytning ETF, AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO Frankfurt: ZSG0). ESGO strävar efter att erbjuda exponering för en lika viktad korg med 25 ESG-screenade guldgruvor.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO Frankfurt: ZSG0) noteras på Londonbörsen onsdagen den 7 juli och passas till försäljning över hela Europa. Fonden har skapats i samarbete med det svenska fondbolaget AuAg Fonder, ett boutiquemärke med starkt fokus på ädelmetaller och gröntekniska element, och har utvecklats på HANetf ETF-plattformen.

ETF spårar Solactive AuAg Gold Mining Index, som rankar guldgruvor för ESG-egenskaper och exkluderar alla utom de 25 bästa ESG-riskföretagen i branschen. Oberoende ESG-screening tillhandahålls av Sustainalytics, som har mer än 25 års erfarenhet av att leverera ESG-relaterad forskning. ETF klassificeras som artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Likaviktad och varje innehav har en tilldelning på 4 procent

Fonden är lika viktad, varvid varje innehav har en tilldelning på 4%. Den lika viktade designen hjälper till att undvika koncentrationsrisker i större guldgruvarbetare. Den möjliga underviktningen hos några dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF på en tjurmarknad för guld- och guldgruvor. Fondens totala kostnadsprocent är 0,60%.

Ädla metaller, med sina unika egenskaper, är oumbärliga för omvandlingen till en grön värld. Effektinvesteringar inom industrin främjar miljövänliga gruvföretag, bygga solfarmar på plats, använda bränslecellbrytbilar och återställa platser efter projektet och lämna återanvändbar infrastruktur (vägar, vatten, el) för andra projekt. Gruvsektorns roll i växthusgasutsläpp innebär att ESG-kriterier måste övervakas, vilket är fokus för Solactive AuAg ESG Gold Mining Index.

Eric Strand, VD på AuAg Funds och grundare av AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF, sa: ”Vi är glada att kunna lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESGO ZSG0) som möjliggör investeringar i de företag som utvinner ädla metaller med en aktiv ESG-strategi. Gruvdrift är en bransch som har sett stora förbättringar inom alla aspekter av ESG, men standarder varierar mellan regioner och företag. ESGO hjälper investerare att få exponering mot guldbrytningsföretag med de bästa ESG-referenserna och investera i sektorn mer ansvarsfullt. ”

”Att lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) är nästa stora steg för AuAg-fonder. Vi har redan två dagligen handlade UCITS-fonder i AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green, båda med fokus på ädelmetaller och green-tech-element. Nu har vi utformat ett unikt index och lagt till vår första börshandlade fond i familjen. ”

Hector McNeil, medgrundare och co-CEO på HANetf, sade: ”ESG är mycket viktigt för alla typer av investeringar och investerare kräver i allt högre grad större tydlighet och transparens från investeringsleverantörer.”

”Det är ett stort fokus på HANetf vilket delvis förklarar varför vi är glada över att kunna lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – ESGO med AuAg Funds. Det finns också en stark investeringshistoria att berätta när man investerar i ESG-vänliga guldföretag, vilket är en tillväxtsektor, delvis på grund av monetär inflation och den gröna omvandlingen. ”

”HANetf lanserade Royal Mint Physical Gold ETC – RMAU på marknaden i mars 2020, och det hade den unika egenskapen att vara den första Gold ETC som lanserades med stöd av 100% LBMA-ansvariga tackor. Den har hållit den standarden sedan lanseringen och granskas unikt oberoende. RMAU-investerare frågade HANetf om vi kunde göra detsamma för guldföretag, så vi är mycket stolta över att göra det med AuAg Fonder med lanseringen av ESGO. ”

Handla ZSG0 ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (London: ESGO) (Frankfurt: ZSG0) är en europeisk börshandlad fond som kommer att handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *