Funderar du på att börja spara i utdelningsaktier? Läs det här! Här kan du läsa om fördelarna med att spara i utdelningsaktier. Dessutom går vi igenom några saker som kan vara bra att tänka på innan du börjar spara i utdelningsaktier.
Fördelar med att spara i utdelningsaktier
Det finns flera fördelar med att spara i utdelningsaktier.¨Genom att spara i utdelningsaktier kan du:
• Få utdelningar som du själv kan välja vad de ska användas till.
• Skapa en ränta på ränta-effekt med ditt sparande.
• Enkelt komma igång med sparandet.
Dessutom är det många som upplever att det blir enklare att ha is i magen när det skakar på börsen om man investerar i utdelningsaktier.
Nedan kan du läsa om fördelarna i mer detalj. Du kan även se en film med sparprofilen och författaren Marcus Hernhag som berättar mer om fördelarna med att spara i utdelningsaktier.
Du får en extra inkomst
Den kanske mest uppenbara fördelen med att spara i utdelningsaktier är att du får utdelningar. Det innebär att du får utbetalningar från aktiebolaget, vanligtvis i form av kontanter. På så vis kan du sätta guldkant på tillvaron, inte minst som pensionär. En del tar det ytterligare ett steg längre och hoppas kunna ha utdelningarna som sin primära inkomst på lång sikt. Oavsett hur långt du drar det kan du med ett sparande i utdelningsaktier få en regelbunden passiv inkomst, och vem välkomnar inte lite extra pengar att lägga i plånboken eller återinvestera på börsen?
Få ränta på ränta
Självklart är det även många som hoppas att få avkastning på sina pengar genom att spara i utdelningsaktier. Utöver själva värdeökningen i aktien hoppas man ta del av direktavkastningen. För att maximera avkastningen är det även många som väljer att återinvestera sin utdelning. På så vis kan man skapa en s.k. ränta på ränta-effekt med sparandet, dvs. tjäna pengar på tidigare utbetald avkastning. Om du dessutom väljer att återinvestera i utdelningsaktier kan du få nya aktier som i sin tur ger utdelning. Därmed kan du med hjälp av utdelningsaktier bygga din egen pengamaskin.
Det är enkelt
En underskattad fördel med att spara i utdelningsaktier är att det är relativt enkelt. Det finns många investeringsstrategier att välja mellan och att bygga en utdelningsportfölj är en av de enklare strategierna att sätta sig in i. Dessutom kan du anpassa en utdelningsstrategi till din kunskapsnivå och göra det hur enkelt eller komplicerat som helst, beroende på hur mycket tid och energi du vill lägga på ditt sparande. Till exempel kan du välja att ta rygg på någon annans utdelningsstrategi eller själv läsa på om olika teorier och modeller kring hur man bäst bygger en utdelningsportfölj. Med en utdelningsportfölj kan du enkelt spara på dina villkor.
Utdelningsaktier är mer stabila
En annan fördel med att spara i utdelningsaktier är att de generellt sett är mer stabila. Trenden för ett bra bolags utdelningar håller i sig i fler år än kurs- och vinsttrenden. Dessutom är utdelningsaktier ofta mindre volatila. Om kursen för en utdelningsaktie sjunker samtidigt som utdelningen förblir oförändrad ökar direktavkastningen. Därmed kan du få avkastning på din investering även om aktiekursen inte utvecklas positivt. Med utdelningar slipper du dessutom kanske sälja av dina innehav om du behöver kontanter. Därmed blir det enklare att inte sälja i panik när börsen går ner, inte minst om du väntar på en stundande utdelning.
Dessutom kan en bra utdelningshistorik ofta ses som ett kvitto på att bolaget går med vinst och att de inte behöver använda en så stor del av kassan för att driva företaget vidare. Det är även en signal på att bolaget har en bra produkt eller tjänst, även om utdelningar i sig förstås inte är någon garanti för att det är ett stabilt bolag.
Finns det några risker?
Om du funderar på att köpa utdelningsaktier är det viktigt att komma ihåg att det, precis som alltid när man sparar i aktier, är förknippat med en risk. Det finns även en del utdelningsfällor som är viktiga att hålla utkik efter. Till att börja med är alla utdelningsaktier inte är likvärdiga. Därför är det bra om du gör en analys av bolaget innan du klickar på köpknappen. Dessutom kan det vara bra att tänka på att en hög direktavkastning inte per automatik innebär att en aktie är ett bra köp. Kanske har bolaget en fallande omsättning? Eller så finns det någon annan anledning som har gjort att aktiekursen har sjunkit kraftigt? Om det verkar vara för bra för att vara sant, så är det kanske också det.
Varför utdelningsaktier?
Vid det här laget vet du kanske att det finns flera fördelar med att spara i utdelningsaktier. Sedan är det förstås så att en utdelningsstrategi inte passar alla. Kanske vill du i stället satsa på en magisk formel, investmentbolag eller ha någon annan strategi med ditt sparande? Då kan du välja att spara i en del utdelningsaktier ändå. Om du gör det och återinvesterar din utdelning, dvs. låter pengarna jobba för dig, ger du dina pengar en större chans att växa. Dessutom får du kanske en känsla av frihet på köpet.
Utdelningsaktier eller fonder?
Kanske undrar du nu om du ska välja att spara i utdelningsaktier eller fonder. Det enkla svaret är att du inte behöver välja. Du kan spara både i aktier och fonder. Ofta ser man dessa sparformer som komplement till varandra, eftersom de har olika grad av risk och därmed även ger olika chans till avkastning.
Om du funderar på att spara i en fond med fokus på utdelningar kan det vara bra att känna till alternativen. Idag ger de flesta svenska fonder inte utdelning, utan återinvesterar istället utdelningen som de får genom att äga aktier. Du som sparar i fonden får därmed inga utdelningar. Om du kan tänka dig att investera på utländska börser finns fler alternativ. Ofta har fonder som distribuerar kapital till sina andelsägare ”dist” i namnet. Det finns även ETF:er, dvs. börshandlade fonder, som ger utdelning. Ett exempel på en sådan fond är XACT Norden Högutdelande. Om du föredrar att spara i en fond som återinvesterar utdelningen finns bland annat indexfonden Aktiespararna Direktavkastning.
Spara i utdelningsaktier
Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsaktier med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.
Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.
HANetf har meddelat den planerade lanseringen av en ny Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, som utökar sitt utbud av tematiska investeringsprodukter som svar på ökande geopolitiska spänningar och regionala militära uppbyggnader. Den nya ETFen, som förväntas noteras i juli 2025, kommer att följa Indo-Stillahavs-noterade företag som är verksamma inom försvar, flyg- och rymdfart och säkerhet.
Denna lansering kommer att utöka HANetfs befintliga försvarsfokuserade utbud, vilket inkluderar Future of Defence UCITS ETF (ASWC) med mer än 2,6 miljarder dollar i förvaltat kapital, och Future of European Defence UCITS ETF (8RMY), som för närvarande förvaltar över 130 miljoner euro. Med detta drag strävar HANetf efter att ge investerare den bredaste tillgången till försvarsinvesteringsverktyg i Europa.
Regionala försvarsutgifter accelererar i Indo-Stillahavsområdet
Indo-Stillahavsområdet bevittnar en betydande förändring i försvarsställningen, vilket speglar utvecklingen i Europa. I ett tal vid Shangri-La-dialogen i Singapore uppmuntrade USA:s försvarsminister Pete Hegseth sina allierade i Asien att efterlikna Natos försvarsutgiftsstrategi. ”Nato-medlemmar lovar att spendera fem procent av sin BNP på försvar – till och med Tyskland”, sa han och underströk omfattningen av Europas upprustningstrend.
Mot bakgrund av ökande geopolitiska spänningar ökar länder som Indien, Japan, Sydkorea och Taiwan snabbt sina försvarsbudgetar och driver på för större självförsörjning inom vapentillverkning. Viktiga händelser inkluderar:
• Indien fördelar 75 procent av sin försvarskapitalbudget till inhemska företag.
• Japan planerar sin största militära uppbyggnad sedan 1950-talet, med målet att spendera 2 procent av BNP på försvar senast 2027.
• Sydkorea siktar på att erövra 5 procent av den globala vapenmarknaden senast 2027 genom utökad export.
• Taiwan ökar försvarsutgifterna med nästan 50 procent sedan 2015, inklusive investeringar i inhemska drönar- och motdrönarsystem.
Den kommande ETFen kommer att följa ett transparent, regelbaserat index och investera i företag med säte i Indo-Stillahavsområdet som genererar betydande intäkter från försvarsrelaterad verksamhet.
Indo-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli det geopolitiska tyngdpunkten för 2000-talet. Från Taiwan till Indiska oceanen driver ökande spänningar och en förskjutning mot försvarssjälvförsörjning en historisk upprustningscykel. Precis som våra NATO- och europeiska försvars-ETFer har hjälpt investerare att få tillgång till den nya realiteterna inom global säkerhet, erbjuder denna strategi riktad exponering mot företag inom Indo-Stillahavsområdet” sade Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf.
iShares Europe Equity Enhanced Active UCITSETF EUR (Acc) (EUEE ETF) med ISIN IE00000EF730, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.
Den börshandlade fonden investerar minst 70 procent i aktier från Europa. Upp till 30 procent av tillgångarna kan placeras i private equity-instrument, värdepapper med fast ränta med investment grade-rating och penningmarknadsinstrument. Värdepapper väljs utifrån hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) är den enda ETF som följer iShares Europe Equity Enhanced Active-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Europe Equity Enhanced Active UCITSETF EUR (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 10 miljoner euro under förvaltning. Denna lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden förvaltas aktivt och syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt på din investering, med hänvisning till MSCI Europe Index (”Riktmärket”) för avkastning.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
BNP Paribas Easy € Overnight UCITSETF följer resultatet för Solactive €STR Overnight Total Return Index. €STR återspeglar kostnaden för osäkrade eurolån över natten från banker med säte i euroområdet. Det är den genomsnittliga räntan för lån som tas ut under en dag.
UBS EUR AAA CLO UCITSETF förvaltas aktivt och investerar huvudsakligen i europeiska CLOer (Collateralized Loan Obligations) med AAA-rating. Dessa är buntar av företagslån med rörlig ränta.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 483 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.