Följ oss

Nyheter

Varför guld och silver ETFer fokuserar på terminer

Publicerad

den

Varför guld och silver ETFer fokuserar på terminer

I januari bytte ProShares benchmark index för sina silver och guld ETFer. De kom att spåra terminsbaserade index istället för som tidigare fysiska index. Detta markerar första gången inverterade ETFer och börshandlade fonder med hävstång använder terminsbaserade index som underliggande index.

Ändringen till terminsbaserade index ger dessa börshandlade fonder möjlighet att ersätta de höga kostnaderna för att använda forwards med en mer kostnadseffektiv modell med hjälp av terminsavtal.

Kortfattad sammanfattning

Eftersom det produktlandskapet för börshandlade fonder fortsätter att utvecklas, har den största leverantören av inverterade ETFer och börshandlade fonder med hävstång startat en annan modell av indexering.

ProShares guld och silver ETFer (AGQ, ZSL, UGL och GLL) ändrar sina riktmärken från LBMA (London Bullion Market Association) silver och guld auktionspriser till Bloomberg Commodity Subindexes. Så, hur kom vi hit? Ett antal faktorer drev ProShares för att förändra hur företaget får exponering för sina silver- och guld-ETF, men förståelse av guld- och silverhandeln (ETP) -landskapet är en viktig utgångspunkt.

BullionVault

Prissättning av för fysisk guld och silver

Bland de 60 miljarder dollar som är placerat i silver och guld ETPer, är cirka 98 procent av tillgångarna i fonder som innehåller fysiska råvaror. Detta inkluderar de välkända SPDR Gold Shares ETF (NYSEArca: GLD) och iShares Silver Trust ETF (NYSEArca: SLV). Fonder som håller och handlar i fysiska råvaror benchmarkas vanligen till ett ”spot” -pris, vilket för silver och guld är LBMA-spotpriset. Spotpriset är helt enkelt det pris som en vara kan levereras på just nu.

Guld- och silver-ETP-enheter som utnyttjar hävstång återbalanseras i enlighet med deras dagliga mål använder emellertid derivat för att erhålla exponering istället för att handla i fysiska produkter. De flesta inverterade ETFer och börshandlade fonder med hävstång när det gäller silver- och guld-ETP har historiskt fått sin exponering genom OTC-kontrakt mellan enskilda institutioner. Finansieringskostnaderna från framåt kan dock vara betydande och det finns handelsavgifter för framtida motparter att delta i London-auktionerna.

Lägre kostnader

Flytten till terminsbaserade index ger möjlighet att ersätta de höga kostnaderna för att använda forwards med en mer kostnadseffektiv modell med hjälp av terminsavtal. Detta kan också förbättra fondspårningen. Dessutom sker clearingen av terminer centralt, till skillnad från forwards.

När det gäller förbättrad operativ effektivitet kan övergångsmetodens handelsscheman anpassas till amerikanska marknader. LBMA-semesterplaner matchar inte de amerikanska marknaderna, vilket kan orsaka avbrott i utvecklingen. Det kan också förhindra att ProShares återbalanseras på dagar där amerikanska marknader är öppna men Londons marknader är stängda.

Marknadstransparens

Framtidsbaserade index ger också större insyn än att använda forwards. COMEX-terminsmarknaden erbjuder nästan 24-timmars handel genom clearinghus och starkt standardiserade kontrakt med djup likviditet. Dessutom har LBMA-auktionerna upplevt störningar i det förflutna, och den amerikanska regelverksstrukturen som är associerad med COMEX säkerställer stark integritet på marknaden.

ProShares valde en ledande indexleverantör av råvaror i Bloomberg, som erbjuder en rad index, inklusive olja, naturgas, jordbruk, silver och guld. ProShares-serien av inverterade ETFer och börshandlade fonder med hävstång i råolja och naturgas-ETF, med över 500 miljoner dollar i förvaltade tillgångar, använder redan Bloomberg Commodity Subindexes. Denna övergång av silver- och guldfonderna till Bloomberg-indexen kommer att skapa konsistens över resten av ProShares råvarupaket.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära