Följ oss

Nyheter

Varför faller guldpriset?

Publicerad

den

Varför faller guldpriset? De placerare som föredrar guld, så kallade ”gold bugs” är inte ensamma om att vara oförstående till att guldpriset utvecklats så pass dåligt under 2015.

Varför faller guldpriset? De placerare som föredrar guld, så kallade ”gold bugs” är inte ensamma om att vara oförstående till att guldpriset utvecklats så pass dåligt under 2015. Under året har den gula ädelmetallen backat med nästan tre procent trots att guld normalt är att betrakta som en ”safe haven” i tider av oro. Det finns inte heller några indikationer på att vi kommer att se att guldkursen utvecklas bättre inom den närmaste framtiden. Så varför faller guldpriset?

Under de senaste åren har vi sett flera globala händelser som normalt borde ha bidragit till ett stigande guldpris. Det förefaller emellertid som guldmarknaderna har förkastat alla dessa händelser, inklusive krisen i Grekland, och ser dem som obetydliga. Det gör att guldhandlarna ställer sig frågan vad det är som kommer att krävas för att vi skall få se en uppgång i guldkursen.

Orsaker till att guldkursen inte stiger

Det finns som sagt en rad olika faktorer som har bidragit till den dåliga utvecklingen av guldpriset.

Krisen i Grekland är en icke-händelse på guldmarknaderna. Kaos och global oro får vanligen guldhandlarna att reagera, men denna gång är inte marknaden på humör att agera på en repetition av en ny grekisk kris. Guldmarknaden har sannolikt redan prissatt olika alternativa utfall i den grekiska krisen, och det kommer inte att leda till några större avbrott i utvecklingen på de finansiella marknaderna. Detta är på sätt och vis, goda nyheter för världsekonomin och även att oron för effekterna av en Grexit på det globala finanssystemet är oproportionerligt överdriven.

Den grekiska regeringen behöver ytterligare 50 miljarder euro från sina långivare under de närmaste åren för att kunna behålla sitt medlemskap i den europeiska unionen. I utbyte mot detta har den Tsipras-ledda regeringen erbjudit sig att genomföra en rad smärtsamma nedskärningar och skattehöjningar som vida överstiger tidigare åtaganden från Grekland.

Hotet om en kommande räntehöjning från FED. Janet Yellen, ordförande i den amerikanska centralbankskommittén FED, kommunicerade nyligen att marknaderna bör förbereda sig på en räntehöjning under den senare delen av 2015. Finansmarknaderna har tidigare förväntat sig att detta skulle ske i samband med räntemötet i juni, något som senare kom att ändras till räntemötet i september. Nu verkar det således som om det inte kommer att ske i september heller.

Investerarna är emellertid på det klara med att en amerikansk räntehöjning kommer att ske, för eller senare. När detta sker kommer vi att få se hur placerarna viktar om till dollarn, något som bland annat kommer att ske på bekostnad av guldet. Dollarn kommer då att överta guldets roll som en safe haven.

Aktier har blivit allt mer attraktiva. Det råder ingen tvekan om att de globala finansmarknaderna befinner sig i ett tillstånd där aktier som investeringskategori betraktas som mer lovande än för bara några år sedan. Det går också att se det som att investerarna är mindre rädda för att ta risker. När Nasdaq stigit med cirka fem procent, DAX med mer än tio procent och Hang Seng med cirka fyra procent i år är investerarna mer intresserade av att köpa aktier billigt när aktiekurserna faller än av att köpa en ”ointressant metall” som guld.

Kina. Alltfler röster höjs för att situationen i Kina är en överreaktion. Många investerare har förväntat sig en avmattning i Kina, en av världens största ekonomier vilket de trott skulle leda till ett ökat intresse för guldpriset. Vi ser istället hur guldkursen inte har reagerat på situationen i Kina, något som tyder på att situationen i Asiens största ekonomi inte är så akut som befarat.

Den senaste tidens kursfall på de kinesiska aktiemarknaderna ansågs av många vara en signal till bättre tider för guldet. Det visade sig istället vara det omvända. Enligt en artikel som nyligen publicerades i Wall Street Journal har många kinesiska investerare sålt av sitt guld för att istället öka likviditeten i efterdyningarna av den kinesiska börskraschen.

Lägre oljepriser. Oljan handlas i dag till ungefär hälften av vad denna råvara handlas till under det första halvåret och det finns förväntningar om att oljepriser kommer att förbli lågt under resten av 2015 och en bra bit in på 2016.

IEA, den internationella energimyndigheten, anser att de lägre oljepriserna är ett tecken på att det finns ett massivt överutbud av olja globalt. Enligt IEA måste priserna falla ytterligare för att överutbudet inte längre skall vara lönsamt att producera. Innan dess anser inte IEA att det finns anledning att förvänta sig stigande oljepriser.

Aktiemarknaden. Enligt de senaste uppgifterna från US CFTC har förvaltarna minskat sina långa positioner. Enligt de data som US CFTC har publicerat har de långa positionerna på terminsmarknaden minskat med åtta (8) procent, medan de korta positionerna har ökat med sjutton (17) procent under den vecka som slutade den 30 juni 2015.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AXA noterar aktivt förvaltad ränte-ETF på Xetra

Publicerad

den

AXA IM Short Duration Income UCITS ETF förvaltas aktivt. Den investerar i kortfristiga obligationer utfärdade av regeringar, företag eller offentliga institutioner runt om i världen. Dessa obligationer har en hög kreditvärdighet (Investment Grade). ETF:n kan handlas i euro eller amerikanska dollar.

AXA IM Short Duration Income UCITS ETF är en aktivt förvaltad ränte-ETF. Den investerar i kortfristiga obligationer utfärdade av regeringar, företag eller offentliga institutioner runt om i världen. Dessa obligationer har en hög kreditvärdighet (Investment Grade). ETFen kan handlas i euro eller amerikanska dollar.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
AXA IM Short Duration Income UCITS ETF USD AccumulationIE000N3TZN02
ASHT (EUR)
ASHU (USD)
0,19%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 484 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

GEP ETF är en satsning på tillväxtaktier

Publicerad

den

HANetf Lloyd Growth Equity UCITS ETF Accumulating (GEP ETF) med ISIN IE00068IJAK0, strävar efter att spåra Solactive Lloyd Growth Equity-index. Solactive Lloyd Growth Equity-index spårar aktier över hela världen med kvalitet och tillväxtegenskaper.

HANetf Lloyd Growth Equity UCITS ETF Accumulating (GEP ETF) med ISIN IE00068IJAK0, strävar efter att spåra Solactive Lloyd Growth Equity-index. Solactive Lloyd Growth Equity-index spårar aktier över hela världen med kvalitet och tillväxtegenskaper.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Lloyd Growth Equity UCITS ETF Accumulating är den enda ETF som följer Solactive Lloyd Growth Equity-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HANetf Lloyd Growth Equity UCITS ETF Accumulating har tillgångar på 114 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 16 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.

Growth Equity ETF Mål

Lloyd Growth Equity UCITS ETF (GEP) syftar till att ge investerare exponering mot företag som är av enastående kvalitet och överlägsen tillväxtprofil.

Företag måste ha en lång historia av god ekonomisk utveckling och en stark balansräkning. De måste upprätthålla en hög rörelsemarginal, konsekvent uppvisa positiva rörelseresultat, generera stort fritt kassaflöde och visa robust avkastning på investerat kapital. Företagens kvalitet, hållbarheten i deras intjäningskraft och deras utvecklingspotential bedöms också genom analysen av fyra kritiska faktorer som Lloyd Capital definierar som de fyra ”M”:en – Moat, Management, Market och Macro.

Growth Equity ETF följer Solactive Lloyd Growth Equity Index CNTR (SGEPNTRC), som riktar sig till företag med starka finansiella fundament och överlägsen tillväxt.

Handla GEP ETF

HANetf Lloyd Growth Equity UCITS ETF Accumulating (GEP ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDGEP

Största innehav

NamnVikt %
MICROSOFT CORP COMMON7.88%
ASML HOLDING NV COMMON7.40%
SERVICENOW INC COMMON6.67%
THERMO FISHER SCIENTIFIC6.07%
ADOBE INC COMMON STOCK4.99%
SALESFORCE.COM INC.4.68%
APPLIED MATERIALS INC4.42%
APPLE INC COMMON STOCK4.42%
SAMSUNG ELECTRONICS CO4.40%
ASHTEAD GROUP PLC COMMON4.28%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf och REX-Shares lanserar tre ETFer i Europa

Publicerad

den

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

HANetf och REX-Shares lanserar REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index.

Solactive är glada att kunna tillkännage samarbetet med HANetf och REX-Shares kring lanseringen av U.S. Big Tech Premium Income ETF och U.S. Big Tech Income & Growth ETF, som båda följer Solactive US FANG Innovation Index. Produkterna syftar till att ge investerare tillgång till en dynamisk portfölj av de mest innovativa och inflytelserika amerikanska teknikdrivna företagen.

I över ett decennium har teknikjättar dominerat de amerikanska kapitalmarknaderna. Solactive US FANG Innovation Index fångar resultatet av 20 framstående, teknikfokuserade företag och kombinerar skalan och motståndskraften hos etablerade teknikjättar med styrkan och relevansen hos andra ledande innovatörer, vilket skapar en diversifierad korg som exemplifierar amerikanskt tekniskt ledarskap. Tillsammans formar dessa företag några av dagens mest transformerande områden, inklusive artificiell intelligens, molntjänster, digital underhållning, avancerade halvledare samt elektrisk och autonom mobilitet.

Solactive US FANG Innovation Index inkluderar ikoniska namn som Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Netflix och Tesla, tillsammans med ett urval av de näst största och mest likvida och effektfulla teknikföretagen på marknaden. Denna struktur syftar till att säkerställa att investerare får exponering mot en dynamisk portfölj i framkant av den digitala ekonomin.

REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF noterades den 2 juli på Londonbörsen under tickersymbolen ”FEPI” och ”FEGI”.

Timo Pfeiffer, Chief Markets Officer på Solactive, kommenterade: ”Vårt uppdrag är att göra det möjligt för våra kunder att snabbt och effektivt förverkliga sina indexbaserade produktidéer. REX Tech Innovation Premium Income UCITS ETF och REX Tech Innovation Income & Growth UCITS ETF är kraftfulla exempel på hur vår flexibla infrastruktur och innovativa tänkesätt hjälper till att omsätta produktidéer till investeringsbara verkligheter. Vi är stolta över att stödja REX Shares och HANetf med denna lansering.”

”Vi är glada över att samarbeta med HANetf och Solactive för att lansera REX första börsnoterade ETF i Europa och utöka vår globala närvaro”, säger Kevin Gopaul, investeringschef på REX. ”Optionsbaserade inkomststrategier har varit ett av de snabbast växande segmenten i USA, och våra ETFer med täckta köpoptioner har varit starkt tilltalande bland investerare som söker avkastning utan att offra aktieexponering.

Med lanseringen av REX Tech Innovation Premium Income ETF är vi stolta över att erbjuda europeiska investerare en differentierad inkomstlösning byggd på en portfölj av ledande amerikanska teknikföretag.”

Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf, kommenterade: ”Vi är glada över att samarbeta med REX Shares för att lansera tre nya covered call-ETF:er i Europa. Tillgångsklassen har tagit fart i Europa nyligen, men vi tror att den bara har börjat. REX Shares tillvägagångssätt är beprövat i USA, och nu har europeiska investerare en chans att delta.

Vi har nu 5 covered call-ETFer på HANetf-plattformen och 13 aktiva ETFer. Vi tror att båda dessa områden är redo för betydande tillväxt i Europa, och detta återspeglas i ökningen av förfrågningar vi har fått om att lansera aktiva och optionsbaserade ETFer. Vårt mål är alltid att bryta ner inträdesbarriärerna på den europeiska ETF-marknaden och låta kapitalförvaltare från hela världen lansera sina börshandlade strategier på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Vårt produktutbud blir alltmer mångsidigt i takt med att vi välkomnar fler partners till plattformen, vilket säkerställer att vi alltid är innovativa och erbjuder relevanta strategier till europeiska investerare.”

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära