Följ oss

Nyheter

Varför använda limiterade ordrar?

Publicerad

den

Varför använda limiterade ordrar? Börshandlade fonder, så kallade ETFer, handlas på börs eller marknadsplats, precis som vanliga aktier. Följaktligen bör investerare

Varför använda limiterade ordrar? Börshandlade fonder, så kallade ETFer, handlas på börs eller marknadsplats, precis som vanliga aktier. Följaktligen bör investerare också använda limiterade order för bättre övervakning och när de handlar, något som minskar risken för eventuella oönskade överraskningar.

När Du köper eller säljer börshandlade fonder genom Ditt vanliga konto kan Du, precis som när Du köper eller säljer aktier, välja mellan att köpa aktierna direkt i marknaden eller lägga en limiterad order. Ofta brukar det också gå att lägga en stop loss order, en order som med automatik lägger upp en försäljning av aktien eller den börshandlade fonden om den börjar handlas under en i förhand angiven nivå.

Det är emellertid viktigt att förstå skillnaden mellan olika ordertyper. Nedan har vi beskrivit dem, allt i syfte att hjälpa läsarna att förstå skillnaderna.

En marknadsorder fylls direkt

Marknadsorder, en marknadsorder skall fyllas omedelbart till bästa tillgängliga pris. Denna ordertyp kallas ofta också Bäst möjligt. Det är viktigt att komma ihåg att priset på vilken placerades ordern kan inte garanteras, speciellt inte i en illikvid eller volatil aktie. Det är viktigt för investerare att komma ihåg att den sista betalkursen inte nödvändigtvis är det pris som en marknadsorder kommer att utföras till.

Detta behöver emellertid inte endast gälla för mindre, illikvida aktier som är mycket volatila. Till och med i så pass stora börshandlade fonder som SPDR S&P 500 ETF (NYSEArca: SPY) händer detta. Det är emellertid undantag, men det inträffar. Titta till exempel på den sena handeln i denna ETF den 18 december 2014. Kursen på denna ETF stack helt plötsligt till 212,97 USD per andel, bara ett par minuter innan denna börshandlade fonds underliggande index stängde på 206,98 USD.

Tidigare i december 2014 upplevde den mycket populära Börshandlade fonden Market Vectors Gold Miners ETF (NYSEArca: GDX) som investerar i företag som utvinner guld en mindre krasch. Tio (10) procent av dess värde raderades på mindre än en sekund innan denna ETF vände upp och sedan slutade plus 0,3 procent för dagen.

En limiterad order hade kunnat förhindra en oönskad förlust i denna handel. En limiterad order innebär att en order skall fyllas till ett bestämt pris, eller bättre. En limiterad köporder innebär att en ETF (eller aktie, råvara, valuta eller option) skall köpas till en angiven kurs eller lägre. På samma sätt innebär en limiterad säljorder att en börshandlad fond (eller aktie, råvara, valuta eller option) skall säljas till en angiven kurs, eller till ett högre värde.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.