Nyheter

Vanguard-effekten i Europa

Publicerad

den

Athanasios Psarofagis, ETF-analytiker på Bloomberg Intelligence, har skrivit en analys om ”Vanguard-effekten” i Europa. Han skriver att de billigaste ETFerna snabbt tar marknadsandelar i Europa. ”Vi förväntar oss att övergången från dyrare produkter kommer att accelerera eftersom dålig prestation och inlösen i aktiva fonder gör att kostnaden blir en större prioritet för investerare. Flödena till ETFer har överträffat fondernas flöden varje månad i år eftersom Vanguards tillväxt pressar branschavgifterna”, säger han.

”Historiskt sett har europeiska ETFer som tar 10 bps eller mindre inte tagit in de flesta flödena, men den senaste tidens marknadsnedgångar har sporrat en övergång mot de billigaste fonderna. Koncernens andel av regionens ETF-tillgångar har vuxit till 25 procent från 19 procent i slutet av 2020.

”Investerare kan omallokera från aktivt förvaltade fonder, som ser inlösen. Dessutom tenderar den billigaste strategierna att omfatta kärnbaserade strategier som ofta lockar till stadiga flöden oavsett marknadsförhållanden. I september tog ETFer prissatta till 10 bps eller mindre in över 7 miljarder euro, deras starkaste månad någonsin. Under de senaste sex månaderna har ETF med ett pris på 20 bps eller mindre tagit in 22 miljarder EUR. Tillsammans tappade de andra strategierna 28 miljarder euro.

Psarofagis kommenterar också att Europas ETFer har överträffat fonder i flöden varje månad i år, och tuffare marknadsförhållanden verkar sannolikt påskynda passiv adoption i hela regionen.

Han skriver att juli var den sjunde månaden i rad med utflöden för UCITS-fonder, och översteg 200 miljarder euro för året jämfört med ETFers intag på 61 miljarder euro. ETFer har vuxit stadigt trots marknadsrörelser, även om fonder fortfarande ligger före sedan början av 2020, och lägger till 649 miljarder EUR mot ETFers 338 miljarder, noterar han.

Passiva investeringar allmänt antagna i Nordamerika

Inklusive både ETFer och fonder, är passiv investering mest allmänt antagen i Nordamerika, med en andel på 45 procent. Asien har cirka 26 procents adoption, medan Europa ligger efter med cirka 21 procent. Brist på skatteeffektivitet och retrocessionavgifter stimulerar en push mot aktiva fonder, säger han.

”Med den fortsatta tillväxten av ETF:er förväntar vi oss att passiv adoption kommer att växa och fortsätta att driva fondkostnaderna lägre.”

Passiva investeringars andel av europeiska UCITS-tillgångar har nästan fördubblats till nästan 20 procent från 10 procent på mindre än ett decennium, ledda av ETFer, och han skriver att Bloomberg Intelligence tror att mer tillväxt är sannolikt, givet kostnadspress och aktiva fonders underprestation .

”BlackRock dominerar Europas marknad, men Vanguard har klättrat till andra plats i ETF-flöden samtidigt som den ökat sin tillgångsandel till 7 procent, vilket sporrar både aktiva och passiva rivaler att sänka sina avgifter som svar. Även om ETF-flöden har avtagit i år, kommer deras förmåga att förbli mer motståndskraftig än sina fondmotsvarigheter att fortsätta att pressa kostnaderna nedåt.

”Den genomsnittliga tillgångsviktade kostnaden för en aktiv aktiefond är 1,28 procent, klart över Vanguards genomsnitt på 12 bps, den lägsta av alla emittenter i Europa. ETFer har fortfarande bara 7 procent av reglerade fondtillgångar i Europa, den minsta andelen av någon större region.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version