Följ oss

Nyheter

Vanguard-effekten i Europa

Publicerad

den

Athanasios Psarofagis, ETF-analytiker på Bloomberg Intelligence, har skrivit en analys om "Vanguard-effekten" i Europa. Han skriver att de billigaste ETFerna snabbt tar marknadsandelar i Europa. "Vi förväntar oss att övergången från dyrare produkter kommer att accelerera eftersom dålig prestation och inlösen i aktiva fonder gör att kostnaden blir en större prioritet för investerare. Flödena till ETFer har överträffat fondernas flöden varje månad i år eftersom Vanguards tillväxt pressar branschavgifterna”, säger han.

Athanasios Psarofagis, ETF-analytiker på Bloomberg Intelligence, har skrivit en analys om ”Vanguard-effekten” i Europa. Han skriver att de billigaste ETFerna snabbt tar marknadsandelar i Europa. ”Vi förväntar oss att övergången från dyrare produkter kommer att accelerera eftersom dålig prestation och inlösen i aktiva fonder gör att kostnaden blir en större prioritet för investerare. Flödena till ETFer har överträffat fondernas flöden varje månad i år eftersom Vanguards tillväxt pressar branschavgifterna”, säger han.

”Historiskt sett har europeiska ETFer som tar 10 bps eller mindre inte tagit in de flesta flödena, men den senaste tidens marknadsnedgångar har sporrat en övergång mot de billigaste fonderna. Koncernens andel av regionens ETF-tillgångar har vuxit till 25 procent från 19 procent i slutet av 2020.

”Investerare kan omallokera från aktivt förvaltade fonder, som ser inlösen. Dessutom tenderar den billigaste strategierna att omfatta kärnbaserade strategier som ofta lockar till stadiga flöden oavsett marknadsförhållanden. I september tog ETFer prissatta till 10 bps eller mindre in över 7 miljarder euro, deras starkaste månad någonsin. Under de senaste sex månaderna har ETF med ett pris på 20 bps eller mindre tagit in 22 miljarder EUR. Tillsammans tappade de andra strategierna 28 miljarder euro.

Psarofagis kommenterar också att Europas ETFer har överträffat fonder i flöden varje månad i år, och tuffare marknadsförhållanden verkar sannolikt påskynda passiv adoption i hela regionen.

Han skriver att juli var den sjunde månaden i rad med utflöden för UCITS-fonder, och översteg 200 miljarder euro för året jämfört med ETFers intag på 61 miljarder euro. ETFer har vuxit stadigt trots marknadsrörelser, även om fonder fortfarande ligger före sedan början av 2020, och lägger till 649 miljarder EUR mot ETFers 338 miljarder, noterar han.

Passiva investeringar allmänt antagna i Nordamerika

Inklusive både ETFer och fonder, är passiv investering mest allmänt antagen i Nordamerika, med en andel på 45 procent. Asien har cirka 26 procents adoption, medan Europa ligger efter med cirka 21 procent. Brist på skatteeffektivitet och retrocessionavgifter stimulerar en push mot aktiva fonder, säger han.

”Med den fortsatta tillväxten av ETF:er förväntar vi oss att passiv adoption kommer att växa och fortsätta att driva fondkostnaderna lägre.”

Passiva investeringars andel av europeiska UCITS-tillgångar har nästan fördubblats till nästan 20 procent från 10 procent på mindre än ett decennium, ledda av ETFer, och han skriver att Bloomberg Intelligence tror att mer tillväxt är sannolikt, givet kostnadspress och aktiva fonders underprestation .

”BlackRock dominerar Europas marknad, men Vanguard har klättrat till andra plats i ETF-flöden samtidigt som den ökat sin tillgångsandel till 7 procent, vilket sporrar både aktiva och passiva rivaler att sänka sina avgifter som svar. Även om ETF-flöden har avtagit i år, kommer deras förmåga att förbli mer motståndskraftig än sina fondmotsvarigheter att fortsätta att pressa kostnaderna nedåt.

”Den genomsnittliga tillgångsviktade kostnaden för en aktiv aktiefond är 1,28 procent, klart över Vanguards genomsnitt på 12 bps, den lägsta av alla emittenter i Europa. ETFer har fortfarande bara 7 procent av reglerade fondtillgångar i Europa, den minsta andelen av någon större region.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära