Följ oss

Nyheter

Vanguard-effekten i Europa

Publicerad

den

Athanasios Psarofagis, ETF-analytiker på Bloomberg Intelligence, har skrivit en analys om "Vanguard-effekten" i Europa. Han skriver att de billigaste ETFerna snabbt tar marknadsandelar i Europa. "Vi förväntar oss att övergången från dyrare produkter kommer att accelerera eftersom dålig prestation och inlösen i aktiva fonder gör att kostnaden blir en större prioritet för investerare. Flödena till ETFer har överträffat fondernas flöden varje månad i år eftersom Vanguards tillväxt pressar branschavgifterna”, säger han.

Athanasios Psarofagis, ETF-analytiker på Bloomberg Intelligence, har skrivit en analys om ”Vanguard-effekten” i Europa. Han skriver att de billigaste ETFerna snabbt tar marknadsandelar i Europa. ”Vi förväntar oss att övergången från dyrare produkter kommer att accelerera eftersom dålig prestation och inlösen i aktiva fonder gör att kostnaden blir en större prioritet för investerare. Flödena till ETFer har överträffat fondernas flöden varje månad i år eftersom Vanguards tillväxt pressar branschavgifterna”, säger han.

”Historiskt sett har europeiska ETFer som tar 10 bps eller mindre inte tagit in de flesta flödena, men den senaste tidens marknadsnedgångar har sporrat en övergång mot de billigaste fonderna. Koncernens andel av regionens ETF-tillgångar har vuxit till 25 procent från 19 procent i slutet av 2020.

”Investerare kan omallokera från aktivt förvaltade fonder, som ser inlösen. Dessutom tenderar den billigaste strategierna att omfatta kärnbaserade strategier som ofta lockar till stadiga flöden oavsett marknadsförhållanden. I september tog ETFer prissatta till 10 bps eller mindre in över 7 miljarder euro, deras starkaste månad någonsin. Under de senaste sex månaderna har ETF med ett pris på 20 bps eller mindre tagit in 22 miljarder EUR. Tillsammans tappade de andra strategierna 28 miljarder euro.

Psarofagis kommenterar också att Europas ETFer har överträffat fonder i flöden varje månad i år, och tuffare marknadsförhållanden verkar sannolikt påskynda passiv adoption i hela regionen.

Han skriver att juli var den sjunde månaden i rad med utflöden för UCITS-fonder, och översteg 200 miljarder euro för året jämfört med ETFers intag på 61 miljarder euro. ETFer har vuxit stadigt trots marknadsrörelser, även om fonder fortfarande ligger före sedan början av 2020, och lägger till 649 miljarder EUR mot ETFers 338 miljarder, noterar han.

Passiva investeringar allmänt antagna i Nordamerika

Inklusive både ETFer och fonder, är passiv investering mest allmänt antagen i Nordamerika, med en andel på 45 procent. Asien har cirka 26 procents adoption, medan Europa ligger efter med cirka 21 procent. Brist på skatteeffektivitet och retrocessionavgifter stimulerar en push mot aktiva fonder, säger han.

”Med den fortsatta tillväxten av ETF:er förväntar vi oss att passiv adoption kommer att växa och fortsätta att driva fondkostnaderna lägre.”

Passiva investeringars andel av europeiska UCITS-tillgångar har nästan fördubblats till nästan 20 procent från 10 procent på mindre än ett decennium, ledda av ETFer, och han skriver att Bloomberg Intelligence tror att mer tillväxt är sannolikt, givet kostnadspress och aktiva fonders underprestation .

”BlackRock dominerar Europas marknad, men Vanguard har klättrat till andra plats i ETF-flöden samtidigt som den ökat sin tillgångsandel till 7 procent, vilket sporrar både aktiva och passiva rivaler att sänka sina avgifter som svar. Även om ETF-flöden har avtagit i år, kommer deras förmåga att förbli mer motståndskraftig än sina fondmotsvarigheter att fortsätta att pressa kostnaderna nedåt.

”Den genomsnittliga tillgångsviktade kostnaden för en aktiv aktiefond är 1,28 procent, klart över Vanguards genomsnitt på 12 bps, den lägsta av alla emittenter i Europa. ETFer har fortfarande bara 7 procent av reglerade fondtillgångar i Europa, den minsta andelen av någon större region.”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära