Följ oss

Nyheter

Vad hände med Tenoris One? Försvann fonden helt?

Publicerad

den

Under sensommaren 2020 tittade på en helt ny fond, Tenoris One, som då sades vara ett sätt att få exponering mot råvarumarknaden. Parallellt med Etfmarknaden driver vi också Nordens största sajt för råvaror, under namnet Råvarumarknaden.se.

Under sensommaren 2020 tittade på en helt ny fond, Tenoris One, som då sades vara ett sätt att få exponering mot råvarumarknaden. Parallellt med Etfmarknaden driver vi också Nordens största sajt för råvaror, under namnet Råvarumarknaden.se.

Av den anledningen såg vi denna fond som i allra högsta grad intressant, även om vi ansåg att det var ont om info på deras hemsida, samtidigt som ett fast förvaltningsarvode på en (1) procent kändes högt. Förvaltarna tog dessutom tjugo (20) procent av överavkastningen som bestod i statsskuldsväxelräntan om vi minns det korrekt. Det betydde att med den tidens räntor fick förvaltarna 20 procent på i princip all positiv avkastning. Några uppgifter om denna fond valde att arbeta med så kallad high water mark fick vi aldrig fram.

Initialt var vi i kontakt med denna fond, för att se om vi kunde få mer information. Detta var i samband med att fonden skulle noteras. Det kan ha förklarat att de personer från fonden vi var i kontakt med kanske inte alltid var så pass öppna i sina svar, de kan alltså haft för litet tid. Knappheten kring information, som sedan blivit ännu värre under den tid som denna fond varit noterad.

Vi fick aldrig någon egentlig återkoppling på de frågor vi ställde och skickade runt mail till de olika råvarudeskar som då fortfarande fanns på de olika storbankerna i Sverige. Ingen kände till dessa förvaltare, duon Henric Nordin och Jacob Andersson, vilket kan förklaras av att de i olika editorials, så kallade betalda artiklar placerade på olika sajter, skrev att de mest handlade med Exchange Traded Commodities, ETC, och inte med den underliggande tillgången. Nå, både SEB, Nordea och Handelsbanken hade sådana.

När vi nu tittar efter information kring denna fond så ser vi att det finns ett månadsbrev publicerat i oktober 2021, när fonden fyllde ett år. I detta framgår att under september 2021 hade Tenoris Ones portfölj omfattat långa positioner i till exempel guld, S&P 500 och naturgas. Vidare fanns det en kort exponering mot metaller som palladium, koppar och silver. Även om just S&P500 kanske inte kan räknas som en råvara så var det i alla fall en omfattande positionering mot metallmarknaden. Totalt sett gav denna fond en avkastning på 1,3 procent under denna månad trots en hög turbulens.

Nyhetsbyrån Finwire skriver i oktober 2021 om denna fond och att förvaltarna fått flera av de negativa trender man identifierat under sommaren bekräftade. Däremot har de samtidigt sett ett antal positiva trender, både inom råvaror och aktier. Varför de pratar om aktier förstår vi inte eftersom fonden skulle vara en råvarufond.

Hade som mål att avkasta mellan sju (7) och tolv (12) procent per år, till en låg risk. Tanken var att Tenoris One skulle ha en låg risk, mätt i form av standardavvikelse som var lägre än fem (5) procent, något som skulle rapporteras varje månad. Oktober 2021 var för övrigt den sista månaden vi såg ett månadsbrev från detta bolag. Tittar vi under fliken Nyheter hos Avanza finns det inget alls från denna fond sedan detta datum.

I februari 2023 skrev HedgeNordic att efter att förvaltaren Henric Nordin lämnade Tenoris One i december 2022 har en ny portföljförvaltare tagit plats i form av Martin Redgård. Vad som har hänt med Jacob Andersson har inte framgått.

Martin Redgård som senast kommer från rollen som investeringschef hos den amerikanska CTA-förvaltaren Taaffeite Capital Management, tog vid årsskiftet över förvaltningen av Tenoris One som nu döpts om till Epok, för att driva sin systematiska trendföljningsstrategi. Epok ökade med 4,7 procent under sin första månad.

Vi hittar ingen information alls på www.tenoris.se, detta trots att fonden faktiskt fortfarande är listad som Tenoris One hos Avanza. Eftersom fonden skulle ha bytt namn till Epok har vi sökt på detta namn också, utan framgång. Hos Allabolag återfinns en värdepappersfond med organisationsnummer 515603-2426 med ett sådant namn. Denna fond är emellertid registrerad i april 2022 vilket gör att det inte riktigt stämmer med starten av Tenoris One.

En allvädersfond

Duon Henric Nordin och Jacob Andersson sade att Tenoris One skulle vara en så kallad allvädersfond, som satsade på att fylla det gap som fanns på den svenska finansmarknaden när det gällde lågriskinvesteringar. En fond som investerar i olika typer av certifikat är kanske inte vad vi skulle vilja kalla för en lågriskinvestering, men förvaltarna angav i sitt material att deras fond hade riskklass 4 av 7 möjliga. Som jämförelse kan nämnas att den indexföljande XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF) ligger i riskklass 6. På Avanzas sida står det numera att Tenoris One har risknivå 3 av 7, vilket innebär att fonden nu skall anses som mindre riskfylld än tidigare.

Någonstans under resans gång har denna fond kommit att överge sin femton år gamla riskbeprövade strategi, och istället kommit att bli en multistrategifond, som med minimal risk skulle leverera en avkastning som skulle ge en lika stor avkastning som aktiemarknaden under en normal börscykel. Det skulle bland annat göras genom att köpa futures, så kallade terminskontrakt. ETCer behöver inte innebära en högre risk, det kan göra det beroende på eventuell hävstång, men terminskontrakt är en form av derivat och det innebär att risken genast stiger. Risk behöver inte vara fel, rätt hanterad så genererar en sådan en trevlig överavkastning till sina investerare.

Hur har det då gått?

Grafen nedan, som är hämtad från Avanza, visar att Teteris One sedan starten i oktober 2020 som mest har ökat med 3,07 procent från startvärdet. I januari 2023, när fondens nya förvaltare klev in hade fonden emellertid en bra uppgång, 4,7 procent. Det betyder att denna fond på en månad tog igen alla tidigare förluster.

Fonden är i våra ögon ganska dyr, den har inte gett någon bra avkastning, vilket alla vet inte behöver betyda något under en kortare period, men vi hade gärna sett att den i alla fall hade följt ett bredare börsindex. OMX-indexet är den gula grafen i diagrammet nedan, och har utvecklats betydligt bättre. Nu går det inte att köpa index, men det går som bekant att följa börshandlade fonder, ETFer, som följer index. Dessa gör det dessutom till en betydligt lägre kostnad och utan att andelsägarna betalar någon form av överavkastningsavgift.

Vi har inte varit i kontakt med denna fond, vi hittar helt enkelt inga kontaktuppgifter till fonden. Att investera i denna typ av fonder är en risk, i vissa fall betalar den sig, i andra inte, men det råder mycket oklarheter kring fonden där det inte ens går att hitta en hemsida och det råder oklarheter kring vad denna fond ens heter eller vilka förvaltare eller vilken strategi som finns så är det kanske en bra idé att tänka till två gånger innan en investering görs i denna fond.

Källa: Avanza

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kryptomingel hos Virtune på Kungsgatan 26

Publicerad

den

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.

Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.

Hoppas vi ses där!

Vänliga hälsningar,

Virtune-teamet

Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00

Plats: Kungsgatan 26, 2 trappor, 111 35 Stockholm

Fortsätt läsa

Nyheter

EL41 ETF investerar i amerikanska mid cap företag

Publicerad

den

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) investerar i aktier med fokus Mid Cap, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI USA MC UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 33 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka MSCI USA MC UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel offentlig fond som följer utvecklingen för MSCI USA Mid Cap-index (prisindex). Indexet representerar mid cap-segmentet på amerikanska aktiemarknader.

Investeringsstrategi

Deka MSCI USA MC UCITS ETF försöker följa MSCI USA Mid Cap-index. MSCI USA Mid Cap-index följer amerikanska medelstora aktier.

Handla EL41 ETF

Deka MSCI USA MC UCITS ETF (EL41 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Fortsätt läsa

Nyheter

De populäraste börshandlade fonder i september 2023

Publicerad

den

Som vanligt har vi gjort en sammanställning på de populäraste börshandlade fonder i september 2023. Det är emellertid inte enbart ETFer som återfinns på listan, både Valours och Virtunes börshandlade produkter på krypotvalutor finns med på listan. Det finns även ett par fonder som vi skrivit om som våra besökare söker information om.

Som vanligt har vi gjort en sammanställning på de populäraste börshandlade fonder i september 2023. Det är emellertid inte enbart ETFer som återfinns på listan, både Valours och Virtunes börshandlade produkter på krypotvalutor finns med på listan. Det finns även ett par fonder som vi skrivit om som våra besökare söker information om.

XACT Norden Högutdelande är utan tvekan den mest populära av alla de ETFer som vi har skrivit om på vår sida. Den kvartalsvisa utdelningen och dess satsning på aktier med en låg volatilitet och hög direktavkastning gör det till en populär fond som återfinns i mångas depåer.

Under sensommaren 2020 tittade på en helt ny fond, Tenoris One, som då sades vara ett sätt att få exponering mot råvarumarknaden. Parallellt med Etfmarknaden driver vi också Nordens största sajt för råvaror, under namnet Råvarumarknaden.se.

Av den anledningen såg vi denna fond som i allra högsta grad intressant, även om vi ansåg att det var ont om info på deras hemsida, samtidigt som ett fast förvaltningsarvode på en (1) procent kändes högt. Förvaltarna tog dessutom tjugo (20) procent av överavkastningen som bestod i statsskuldsväxelräntan om vi minns det korrekt. Fonden har sedan dess bytt både inriktning, namn och förvaltare. Varför denna just nu är så pass eftersökt vet vi inte.

Bitcoin Zero SEK ett certifikat utan förvaltningskostnader som dessutom handlas i svenska kronor på en svensk börs. Detta certifikat är en börshandlad produkt som gör det enkelt, säkert och kostnadseffektivt att investera i Bitcoin.

Fonder som följer S&P 500 är, föga förvånande, en typ av fonder som det finns stort intresse kring. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.

ESG älskad och hatad. En variant av ESG-fond är de fonder som har en islamistisk inriktning, så kallade halalfonder. En sådan fond är ASWE, som är en aktivt förvaltad shariafond men till exempel HSBC har en serie fonder med fokus på att investera enligt islam. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.

En annan populär ETFen är XACT Sverige, som även denna lämnar utdelning. Till skillnad från XACT Norden Högutdelande sker utdelningen endast en gång per år.

Sökbegreppet etf utdelning skulle kunna tolkas som att det är investerare som letar efter börshandlade fonder som ger utdelning.

VGWD ETF, eller VGWD Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing som är dess fullständiga namn, handlas bland annat på tyska Xetra, vilket gör att det går att handla den direkt genom DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza. VGWD ger bred exponering mot de största företagen med högre avkastning på utvecklade och tillväxtmarknader, men utesluter fastighetsbolag. Som alla andra av Vanguards ETFer så har den en låg förvaltningsavgift, 0,29 procent. Den kan liknas vid en global variant av XACT Norden Högutdelande eftersom den investerar i högavkastande aktier från hela världen.

Den enda obligationsfonden på listan är XACT Obligation (UCITS ETF). Det är en börshandlad indexfond som följer utvecklingen av marknaden för svenska statsobligationer, säkerställda bostadsobligationer och kommunobligationer, samtliga med så kallad Benchmark-status. Fonden följer Handelsbanken Sweden All Bond Tradable Index som används som jämförelseindex av en stor del av marknadens aktörer. Fonden kan passa den som söker en bred obligationsexponering. XACT Obligation kommer med en årlig förvaltningsavgift på 0,10 procent, och har blivit mer populär när de amerikanska bankerna hamnade i problem.

I och med att guldpriset har rört sig uppåt har intresset för guldfonder kommit att bli mer populärt överlag. Den mest populära fonden är 4GLD, Xetra-Gold som erbjuder investerare en optimal och enkel möjlighet att delta i utvecklingen av guldmarknaden. Dessutom är handel med Xetra-Gold också mycket kostnadseffektiv eftersom den till skillnad från andra värdepapper inte kommer med varken abonnemangsavgifter eller förvaltningsavgifter.

Det finns bara transaktionskostnader som vanligtvis medför valutahandel när du köper eller säljer Xetra-Gold. En låg spread på i genomsnitt 0,1 procent (max. 1 procent) garanterar låga transaktionskostnader. Nominering i euro och gram gör investering i guld mer transparent för europeiska investerare.

Virtune en svensk emittent av ETPer som är ett registrerat finansiellt institut hos Finansinspektionen som är auktoriserat att bedriva handel och förvaltning av kryptovalutor. Vidare har Virtune erhållit ett godkänt EU-Grundprospekt för att notera börshandlade produkter inom krypto. Virtune grundades med en vision om att bli den ledande kapitalförvaltaren inom krypto i Norden och att möjliggöra för institutionella och privata investerare att investera i kryptomarknaden lika enkelt sätt som man handlar en indexfond eller en aktie.

Med svenska ägare och kontor i Stockholm kombinerat med ett starkt team med bred kompetens erbjuder Virtune sofistikerade och innovativa investeringsprodukter inom krypto som handlas i realtid på reglerade marknadsplatser. Det är framförallt deras produkt Virtune Crypto Top 10 Index som har attraherat intresse.

Swedbank ETF tror vi kan tolkas att det endera finns intresse för att veta om Swedbank har ETFer i sitt utbud, eller om det går att handla börshandlade fonder på Swedbank. Svaret på denna fråga återfinns här.

Månadsutdelaren QYLE ETF Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing tillhör kategorin Alternativa investeringar, teknologi, USA. Utdelningen i fonden delas ut till investerarna (månadsvis).

QYLE spårar prestanda för en täckt köpoption på Nasdaq 100-index. En täckt köpoption kombinerar en lång position i en tillgång med försäljning av köpoptioner på denna tillgång. Denna ETF får alltså kassaflöden genom att ställa ut köpoptioner och ta emot utdelningar vilket gör att den kan dela ut pengar till andelsägarna varje månad.

Xact Bear 2 är den fjärde av Handelsbanken Fonders ETFer som hittar sin plats på denna lista. Ingen annan emittent kommer ens i närheten av detta, men det är ett starkt varumärke och det är dessutom en svensk emittent.

XACT Bear 2 är en börshandlad fond med inverterad hävstång. Fondens målsättning är att ge fondandelsägaren en daglig avkastning som, före förvaltningsavgifter och andra transaktionskostnader för fonden, motsvarar cirka 200 procent av den dagliga motsatta förändringen i OMXS30GI™-index. XACT Bear 2 kan passa den som har en stark tro på en fallande börs.

Det finns en annan inverterad ETF från XACT, men med lägre hävstång.

XACT Bear ETF som är en inverterad börshandlad fond med hävstång. Fondens målsättning är att ge fondandelsägaren en daglig avkastning som, före förvaltningsavgifter och andra transaktionskostnader för fonden, motsvarar cirka 150 procent av sitt index. Detta motsvarar 150 procent av den dagliga motsatta förändringen i OMXS30™-index. XACT Bear kan passa den som har en stark tro på en fallande börs.

Ännu en börshandlad kryptovaluta har hittat en plats på listan. Valour SOLANA (SOL) är en börshandlad produkt, som gör investeringar i SOL enkla, säkra och kostnadseffektiva.
Solana är en decentraliserad blockchain och den snabbaste blockchain i världen, med mer än 400 projekt som spänner över DeFi, NFT, Web3 och mer.

Produkten är en en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.

Fonder som följer det amerikanska indexet Nasdaq-100 är, föga förvånande, en typ av fonder som det finns stort intresse kring. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.

Magic Formula Investing hänvisar till en regelbaserad, disciplinerad investeringsstrategi som lär människor en relativt enkel och lättförståelig metod för värdeinvesteringar. Den förlitar sig på kvantitativa skärmar av företag och aktier, och är utformad för att slå aktiemarknadens genomsnittliga årliga avkastning genom att använda S&P 500 för att representera marknadsavkastningen. Enkelt uttryckt fungerar det genom att rangordna aktier baserat på deras pris och avkastning på kapital. Oss veterligen finns ingen ETF som följer denna formel, men det vore onekligen en intressant produkt.

KakaoETF har blivit alltmer populärt i takt med att kakaopriset stiger. Det finns emellertid ingen ren ETF som investerar i kakao i Europa. Det finns däremot börshandlade produkter, till exempel ETPer, så kallade certifikat.

WisdomTree Cocoa (COCO) är det enda rena alternativet vi har hittat. Annars finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) som ger den dubbla kursutvecklingen för kakaopriset, både när det stiger och faller.

ETF Indien är inte en specifik börshandlad fond, men förekommer i en mängd olika varianter. Det finns tydligen ett stort intresse för att investera i indiska aktier bland sidan besökare, och då är kanske en ETF ett bra sätt att göra det.

Helt nytt på listan är uranfonder. Det finns i Europa ingen ETF som investerar enbart i uran, men det finns flera som investerar i uranproducenter, till exempel VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF), HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) och Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF).

Det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

JPGL ETF var en amerikansk aktie-multifaktorfond som emitterades av JP Morgan Asset Management. Den amerikanska investmentbanken valde att stänga denna börshandlade fond då den lyckades med att attrahera tillräckliga tillgångar.

Global X SuperDividend UCITS ETF USD Distributing (UDIV ETF) investerar i utdelningsaktier från hela världen. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Många söker efter alternativ till XACT Norden Högutdelande. För den som vill ha europeiska aktier i sin portfölj finns en ETF med samma inriktning som heter Franklin European Dividend (FLXD) som fokuserar på europeiska innehav med störst exponering mot brittiska, spanska samt schweiziska bolag.

Xtrackers MSCI Europe Health Care ESG Screened UCITS ETF 1C (DXSE ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Health CareEurope. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Fortsätt läsa

Populära