Följ oss

Nyheter

Vad driver priset på bomull?

Publicerad

den

I den här guiden för att förstå bomull som en råvara kommer vi att förklara varför den är värdefull och beskriver hur den produceras och vad den används till. Vi listar också de länder som producerar mest bomull och förklarar vad som driver priset på bomull.

I den här guiden för att förstå bomull som en råvara kommer vi att förklara varför den är värdefull och beskriver hur den produceras och vad den används till. Vi listar också de länder som producerar mest bomull och förklarar vad som driver priset på bomull.

Varför är bomull värdefullt?

Bomull är ett fluffig naturfiber som växer på buskar i tropiska och subtropiska områden runt om i världen. Varan är en stapelvara i textilindustrin. Historiker vet inte det exakta ursprunget till bomull, men tyg som hittats i grottor i Mexiko bevisar att skörden var för mer än 7 000 år sedan.

Sedan antikens tid har civilisationer runt om i världen spunnit bomullsfibrer till tygplagg. Men två händelser i historien – den industriella revolutionen i England och uppfinningen av bomullsgin i USA – förändrade på djupet den roll bomull spelar på världsmarknaderna. Dessa händelser ledde till en utbredd produktion av bomullsplagg och förvandlade bomull till en global industri med flera miljarder dollar.

Huvudsakliga användningsområden för bomull

BomullsfiberVävd eller stickad i en mängd olika tyger som används för att göra kläder och hushållsartiklar.   Dessa tyger inkluderar: Manchester Chambray Velour Jersey Flanell   Används i andra diverse produkter inklusive: Fisknät Kaffefilter Bokbindning Arkivpapper
BomullsfrönAnvänds som foder för boskap.
BomullsfröoljaAnvänds som matolja.   Bomullsfröolja finns också i många konsumentprodukter inklusive:   Tvål MargarinEmulgeringsmedel Kosmetika Läkemedel Gummi Plast
LintersDessa är små fibrer som blir kvar på bomullsfrö efter bearbetning.   Linters används för att göra:   BandageSwabsSedlar

Hur odlas bomull?

Bomullsväxter växer i varma delar av världen där det finns gott om solsken och begränsad frost. Bomullsbönder planterar sin gröda på våren och skördar den på hösten. Före plantering förbereder bönder marken med antingen no-till-metoden, där de använder speciell utrustning för att sprida fröna på jordens yta, eller till-metoden, där de plöjer marken i rader som bildar såbäddar för plantering.

Ungefär två månader efter bearbetningen dyker det upp små blomknoppar på de gröna, buskiga buskarna som växer från marken. Om ytterligare tre veckor börjar blommorna slå ut. Blombladen börjar ändra färg – från vitt till gult till rosa och slutligen rött – och faller sedan av buskarna. Det som återstår är små gröna baljor som kallas bomullsbollar. Dessa bollar mognar ytterligare och utvecklar små fibrer inuti dem. När dessa fibrer expanderar från solsken, brister de ut ur baljan i form av fluffig bomull. Maskiner skördar sedan den fullt mogna bomullen till transportsystem som bearbetar grödan för konsumtion.

Typer av bomullsväxter

Den huvudsakliga produktionsgrödan är bomullssorten Upland.

ArtNamnRegion% av global produktion
Gossypium arboreumTrädbomullIndien och PakistanMindre än 2 %
Gossypium barbadense  Extra lång stapelbomullSydamerika8 %
Gossypium herbaceumLevant bomullsödra Afrika och den arabiska halvönMindre än 2 %
Gossypium hirsutumUpland bomullCentralamerika, Mexiko, Karibien och Florida90%

Världens största bomullsproducerande länder

Det största bomullsproducerande länet är Kina. Det har 100 000 bomullsbönder, 7 500 textilföretag och 73 miljarder dollar i årlig produktion av bomullstyg.

RankingLandProduktion (1000 x 480 lb. balar)
1Indien30 000
2Kina25 000
3USA21 377
4Pakistan9 150
5Brasilien7 800
6Australien4 800
7Turkiet3 800
8Uzbekistan3 700
9Mexiko1 500
10Burkina Faso1 420

Kina är också den största importören av bomull. Landet importerar över 7,5 miljarder dollar bomull årligen (cirka 17 % av den globala produktionen). Andra stora importörer av varan är Bangladesh, Vietnam, Turkiet och Indonesien. Bomull är känt som en mångsidig fiber som är bekväm att bära. Dess tillämpningar sträcker sig dock utöver dess användning i kläder.

Vad driver priset på bomull?

Priset på bomull styrs till största delen av dessa sju faktorer:

  • Globala lager
  • Regeringspolicy
  • Global efterfrågan
  • Klimat
  • Pris på ersättningsvaror
  • Oljepriser
  • Den amerikanska dollarn

Globala lager

På senare tid har Kina ägnat sig åt enorma lager för att säkerställa att de har en tillräcklig tillgång på bomull. Dessa åtgärder har ofta resulterat i högre inhemska priser på bomull i Kina än i resten av världen.

Om Kina skulle sälja av alla sina lager på grund av svag inhemsk efterfrågan, skulle priserna på bomull sannolikt gå lägre. Å andra sidan, om kinesisk hamstring skapar global brist kan priserna bli högre.

Regeringens politik

Många regeringar inklusive USA subventionerar kraftigt bomullsbönder.

Subventioner har till följd att utbudet av bomull hålls artificiellt högt och priserna på artificiellt låga. Brasilien har drivit och vunnit fall mot USA genom Världshandelsorganisationen för att hindra dessa subventioner. En färsk amerikansk gårdsräkning ökade dock subventionerna för bomull. Förekomsten av subventioner kan ha en meningsfull effekt på bomullspriserna.

Global efterfrågan

Den globala efterfrågan på bomull är till största delen en funktion av ekonomins allmänna hälsa. Bomull är till stor del ett diskretionärt föremål och konsumenterna kan välja andra billigare syntetiska tyger, som polyester, om ekonomin är svag.

Kina spelar en nyckelroll på bomullsmarknaden att särskilt dess ekonomi tål att titta på.

Klimat

Som med alla jordbruksråvaror spelar klimatet en viktig roll för att driva bomullspriserna. Bomull behöver varmt väder, tillräckligt med nederbörd och lite eller ingen frost för att växa ordentligt.

Dåliga väderförhållanden i viktiga växande regioner i Indien eller Kina, till exempel, kan skapa utbudsbrist och prisökningar. Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden skapa ojämna skördar.

Pris på substitut

Produktionen och priset på ersättningstyger som polyester kan spela en nyckelroll för att bestämma bomullspriserna. Kina är en stor tillverkare av renad tereftalsyra (PTA), som är den råvara som används för att tillverka polyester.

Historiskt sett kan produktionsbeslut relaterade till PTA dramatiskt påverka dess efterfrågan. Dessa beslut kan i sin tur påverka efterfrågan och priserna på bomull. Bomullshandlare bör vara mycket uppmärksamma på marknadsdynamiken för PTA.

Oljepriser

Bomull är en dyr gröda att producera. De maskiner och motorfordon som behövs för att driva jordbruk utgör en betydande del av de totala kostnaderna. Maskiner och utrustning kräver bränsle, så råoljepriset kan i hög grad påverka bomullsproduktionen. Dessutom produceras PTA av olja, så en höjning av råoljepriserna kan göra polyester dyrare och öka efterfrågan på bomull.

US-dollar

De flesta råvaror, inklusive bomull, är prissatta i US-dollar. När värdet på dollarn sjunker mot andra valutor krävs det fler dollar för att köpa bomull än när priset är högt. Köpare som köper bomull i andra valutor ser sin köpkraft öka när dollarn är svag och sjunka när dollarn är stark.

Handla bomull

Handla bomull hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla bomull hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla bomull hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med vete. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Uranpriset över 80 dollar för första gången på 15 år

Publicerad

den

Efterfrågan på kärnkraft som ett alternativt energimedel pressar uranpriserna till rekordnivåer som inte setts på över 15 år. Tidigare i veckan handlades uranpriset över 80 dollar och dess tillväxtutsikter fortsätter att se ljusa ut.

Efterfrågan på kärnkraft som ett alternativt energimedel pressar uranpriserna till rekordnivåer som inte setts på över 15 år. Tidigare i veckan handlades uranpriset över 80 dollar och dess tillväxtutsikter fortsätter att se ljusa ut.

Förtroendet för kärnkraften är på väg tillbaka, men det tog över 12 år efter den senaste stora kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. När världen övergår mer till alternativa energikällor är kärnkraften återigen på bordet som en livskraftig energikälla.

”Priserna har stigit kraftigt i år och har nått nivåer som inte setts sedan Japans Fukushima-olycka fick regeringar över hela världen att skära ner på kärnkraften”, rapporterade Bloomberg.

Fler kärnkraftsprojekt öppnar igen eller nya dyker upp när efterfrågan på uran ökar. Detta bör i sin tur stödja efterfrågan på gruvprojekt.

Dra nytta av uranets tillväxt

Geopolitiska krafter spelar också in, vilket bör fungera som en ytterligare katalysator för tillväxten inom uranbrytning. Som rapporterats av Bloomberg, efter Rysslands invasion av Ukraina, ”kan saker och ting inte vara mer annorlunda, med länder som ser till kärnkraft som en källa till lågkoldioxidkraft som kan diversifiera sin mix från intermittent förnybar energi och importerade fossila bränslen.”

Försörjningsstörningar efter invasionen tvingar nationer att återigen se till kärnkraft som ett användbart energialternativ. Det ökade intresset för kärnenergi gör redan att leverantörer flyttar för att möta efterfrågan på uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

How HODL Capital launched a Crypto-focused Israeli Hedge Fund

Publicerad

den

As we celebrate our 5th anniversary at 21Shares, we reflect on our journey and the incredible partnerships we’ve built. One such partnership is with HODL Capital, founded by Tal Alroy. Tal recognized the need for a bridge between traditional investors and the crypto market, and that’s where 21Shares came in.

As we celebrate our 5th anniversary at 21Shares, we reflect on our journey and the incredible partnerships we’ve built. One such partnership is with HODL Capital, founded by Tal Alroy. Tal recognized the need for a bridge between traditional investors and the crypto market, and that’s where 21Shares came in.

Our collaboration has empowered HODL Capital to provide their clients with easy onboarding to crypto exposure, mitigating unnecessary risks. From investing in our HODL product to gaining regulated exposure to BNB through ABNB, we’ve been there every step of the way.

But it’s not just about the products. It’s about the relationships we build. As Tal puts it, “Working with Alex… he’s like family.”

As we look towards the future, we’re excited to continue growing alongside partners like HODL Capital. Here’s to many more years of innovation and success! To learn more about our journey with HODL Capital, check out our latest blog post.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

AIPE ETF investerar i europeiska företagsobligationer

Publicerad

den

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF), med ISIN-nummer IE000JBB8CR7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF), med ISIN-nummer IE000JBB8CR7, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

ETFen investerar i euro-denominerade företagsobligationer med investeringsgrad. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell. Titelurvalet baseras på hållbarhetskriterier och grundläggande egenskaper.

ETFes TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc är den enda ETF som följer AXA IM Euro Credit PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETF:n ackumuleras och återinvesteras i ETFen.

ETF lanserades den 11 juli 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Att eftersträva långsiktig kapitaltillväxt från en aktivt förvaltad portfölj av euronoterade företagsobligationer av högsta kvalitet och samtidigt upprätthålla en strategi för minskade koldioxidutsläpp i linje med koldioxidutsläppen från ICE BofA Euro Corporate Index Paris Aligned (Absolute Emissions) (jämförelseindexet).

Placeringsinriktning

Fonden är aktivt förvaltad med hänvisning till jämförelseindexet. För att uppnå investeringsmålet investerar fonden minst 90 procent av nettotillgångarna i skuldförbindelser med fast och rörlig ränta, noterade i euro, av god kreditkvalitet (minst BBB- enligt Standard&Poor’s eller motsvarande enligt Moody’s eller Fitch eller, om de saknar kreditbetyg, bedöms vara likvärdiga med dessa kreditbetyg av investeringsförvaltaren) som är emitterade av företag som ingår i jämförelseindexet, exklusive likvida medel och motsvarigheter till likvida medel. Därför kan fonden investera i gröna, sociala och hållbarhetsrelaterade obligationer.

Även om jämförelseindexet används av investeringsförvaltaren för att fastställa det initiala investeringsområdet (Initial Investment Universe), kanske investeringsförvaltaren inte investerar i alla värdepapper som ingår i jämförelseindexet, utan kommer att tillämpa skärminformation och andra uteslutningskriterier och kommer i övrigt att ha allmän bestämmanderätt vid valet av fondens investeringar för att säkerställa att deras egenskaper är förenliga med dess övertygelser.

Jämförelseindexet tillämpar specifika mål och uteslutningsfilter för sitt moderindex ICE BofA Euro Corporate Index för att minska koldioxidutsläppen från de ingående värdepapperen med 50 procent jämfört med moderindexet samtidigt som man följer en väg mot netto noll i slutet av 2050 genom att ha en årlig koldioxidminskning på minst 7 procent, ta bort emittenter med vissa ESG- och/eller klimatrelaterade affärsengagemang och tillämpa uteslutningar relaterade till affärsengagemang med fossila bränslen.

Dessutom måste jämförelseindexet alltid ligga minst 50 procent under koldioxidnivån för moderindexet. Fonden är begränsad i den utsträckning som dess portföljinnehav kan avvika från jämförelseindexets när den brett bygger upp sitt initiala investeringsområde.

Avvikelsen från jämförelseindexet kommer sannolikt att begränsas. Jämförelseindexet kvalificerar sig som ett EU Parisanpassat jämförelseindex enligt kapitel 3a i avdelning III i förordning EU 2016/1011 för att gradvis anpassa sig till målen i Parisavtalet.

Handla AIPE ETF

AXA IM Euro Credit PAB UCITS ETF EUR Acc (AIPE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURAIPE

Fortsätt läsa

Populära