Följ oss

Nyheter

Vad driver priset på bomull?

Publicerad

den

I den här guiden för att förstå bomull som en råvara kommer vi att förklara varför den är värdefull och beskriver hur den produceras och vad den används till. Vi listar också de länder som producerar mest bomull och förklarar vad som driver priset på bomull.

I den här guiden för att förstå bomull som en råvara kommer vi att förklara varför den är värdefull och beskriver hur den produceras och vad den används till. Vi listar också de länder som producerar mest bomull och förklarar vad som driver priset på bomull.

Varför är bomull värdefullt?

Bomull är ett fluffig naturfiber som växer på buskar i tropiska och subtropiska områden runt om i världen. Varan är en stapelvara i textilindustrin. Historiker vet inte det exakta ursprunget till bomull, men tyg som hittats i grottor i Mexiko bevisar att skörden var för mer än 7 000 år sedan.

Sedan antikens tid har civilisationer runt om i världen spunnit bomullsfibrer till tygplagg. Men två händelser i historien – den industriella revolutionen i England och uppfinningen av bomullsgin i USA – förändrade på djupet den roll bomull spelar på världsmarknaderna. Dessa händelser ledde till en utbredd produktion av bomullsplagg och förvandlade bomull till en global industri med flera miljarder dollar.

Huvudsakliga användningsområden för bomull

BomullsfiberVävd eller stickad i en mängd olika tyger som används för att göra kläder och hushållsartiklar.   Dessa tyger inkluderar: Manchester Chambray Velour Jersey Flanell   Används i andra diverse produkter inklusive: Fisknät Kaffefilter Bokbindning Arkivpapper
BomullsfrönAnvänds som foder för boskap.
BomullsfröoljaAnvänds som matolja.   Bomullsfröolja finns också i många konsumentprodukter inklusive:   Tvål MargarinEmulgeringsmedel Kosmetika Läkemedel Gummi Plast
LintersDessa är små fibrer som blir kvar på bomullsfrö efter bearbetning.   Linters används för att göra:   BandageSwabsSedlar

Hur odlas bomull?

Bomullsväxter växer i varma delar av världen där det finns gott om solsken och begränsad frost. Bomullsbönder planterar sin gröda på våren och skördar den på hösten. Före plantering förbereder bönder marken med antingen no-till-metoden, där de använder speciell utrustning för att sprida fröna på jordens yta, eller till-metoden, där de plöjer marken i rader som bildar såbäddar för plantering.

Ungefär två månader efter bearbetningen dyker det upp små blomknoppar på de gröna, buskiga buskarna som växer från marken. Om ytterligare tre veckor börjar blommorna slå ut. Blombladen börjar ändra färg – från vitt till gult till rosa och slutligen rött – och faller sedan av buskarna. Det som återstår är små gröna baljor som kallas bomullsbollar. Dessa bollar mognar ytterligare och utvecklar små fibrer inuti dem. När dessa fibrer expanderar från solsken, brister de ut ur baljan i form av fluffig bomull. Maskiner skördar sedan den fullt mogna bomullen till transportsystem som bearbetar grödan för konsumtion.

Typer av bomullsväxter

Den huvudsakliga produktionsgrödan är bomullssorten Upland.

ArtNamnRegion% av global produktion
Gossypium arboreumTrädbomullIndien och PakistanMindre än 2 %
Gossypium barbadense  Extra lång stapelbomullSydamerika8 %
Gossypium herbaceumLevant bomullsödra Afrika och den arabiska halvönMindre än 2 %
Gossypium hirsutumUpland bomullCentralamerika, Mexiko, Karibien och Florida90%

Världens största bomullsproducerande länder

Det största bomullsproducerande länet är Kina. Det har 100 000 bomullsbönder, 7 500 textilföretag och 73 miljarder dollar i årlig produktion av bomullstyg.

RankingLandProduktion (1000 x 480 lb. balar)
1Indien30 000
2Kina25 000
3USA21 377
4Pakistan9 150
5Brasilien7 800
6Australien4 800
7Turkiet3 800
8Uzbekistan3 700
9Mexiko1 500
10Burkina Faso1 420

Kina är också den största importören av bomull. Landet importerar över 7,5 miljarder dollar bomull årligen (cirka 17 % av den globala produktionen). Andra stora importörer av varan är Bangladesh, Vietnam, Turkiet och Indonesien. Bomull är känt som en mångsidig fiber som är bekväm att bära. Dess tillämpningar sträcker sig dock utöver dess användning i kläder.

Vad driver priset på bomull?

Priset på bomull styrs till största delen av dessa sju faktorer:

  • Globala lager
  • Regeringspolicy
  • Global efterfrågan
  • Klimat
  • Pris på ersättningsvaror
  • Oljepriser
  • Den amerikanska dollarn

Globala lager

På senare tid har Kina ägnat sig åt enorma lager för att säkerställa att de har en tillräcklig tillgång på bomull. Dessa åtgärder har ofta resulterat i högre inhemska priser på bomull i Kina än i resten av världen.

Om Kina skulle sälja av alla sina lager på grund av svag inhemsk efterfrågan, skulle priserna på bomull sannolikt gå lägre. Å andra sidan, om kinesisk hamstring skapar global brist kan priserna bli högre.

Regeringens politik

Många regeringar inklusive USA subventionerar kraftigt bomullsbönder.

Subventioner har till följd att utbudet av bomull hålls artificiellt högt och priserna på artificiellt låga. Brasilien har drivit och vunnit fall mot USA genom Världshandelsorganisationen för att hindra dessa subventioner. En färsk amerikansk gårdsräkning ökade dock subventionerna för bomull. Förekomsten av subventioner kan ha en meningsfull effekt på bomullspriserna.

Global efterfrågan

Den globala efterfrågan på bomull är till största delen en funktion av ekonomins allmänna hälsa. Bomull är till stor del ett diskretionärt föremål och konsumenterna kan välja andra billigare syntetiska tyger, som polyester, om ekonomin är svag.

Kina spelar en nyckelroll på bomullsmarknaden att särskilt dess ekonomi tål att titta på.

Klimat

Som med alla jordbruksråvaror spelar klimatet en viktig roll för att driva bomullspriserna. Bomull behöver varmt väder, tillräckligt med nederbörd och lite eller ingen frost för att växa ordentligt.

Dåliga väderförhållanden i viktiga växande regioner i Indien eller Kina, till exempel, kan skapa utbudsbrist och prisökningar. Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden skapa ojämna skördar.

Pris på substitut

Produktionen och priset på ersättningstyger som polyester kan spela en nyckelroll för att bestämma bomullspriserna. Kina är en stor tillverkare av renad tereftalsyra (PTA), som är den råvara som används för att tillverka polyester.

Historiskt sett kan produktionsbeslut relaterade till PTA dramatiskt påverka dess efterfrågan. Dessa beslut kan i sin tur påverka efterfrågan och priserna på bomull. Bomullshandlare bör vara mycket uppmärksamma på marknadsdynamiken för PTA.

Oljepriser

Bomull är en dyr gröda att producera. De maskiner och motorfordon som behövs för att driva jordbruk utgör en betydande del av de totala kostnaderna. Maskiner och utrustning kräver bränsle, så råoljepriset kan i hög grad påverka bomullsproduktionen. Dessutom produceras PTA av olja, så en höjning av råoljepriserna kan göra polyester dyrare och öka efterfrågan på bomull.

US-dollar

De flesta råvaror, inklusive bomull, är prissatta i US-dollar. När värdet på dollarn sjunker mot andra valutor krävs det fler dollar för att köpa bomull än när priset är högt. Köpare som köper bomull i andra valutor ser sin köpkraft öka när dollarn är svag och sjunka när dollarn är stark.

Handla bomull

Handla bomull hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla bomull hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla bomull hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med vete. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

  1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
  2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära