Följ oss

Nyheter

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Publicerad

den

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden. BlackRock’s Laurence D. Fink and PIMCO’s Bill Gross said the U.S. budget standoff will be resolved without a debt default. The congressional dispute will end ”very rapidly,” Fink said yesterday at an event hosted by the UCLA Anderson School of Management at the Beverly Hilton hotel in Beverly Hills, California, and streamed on CNBC.com. ”It’s theatrics posed by politicians to get ratings or to get their way via legislation,” Gross said. ”It’s not a realistic proposition.”

Dagligvaror: 2011 vs 2013

Dagligvaror är sådana saker du köper i alla ekonomiska klimat, såsom tandkräm. Många pensionsfonder måste förbli fullinvesterad. När de är oroliga för aktiemarknaden, kan de inte allokera om sina placeringar till kontanter, men de kan flytta pengarna till aktier i den mer defensiva dagligvarusektorn. Som framgår av diagrammet nedan, är det exakt vad de gjorde när de förberedde sig för möjligheten av en nedgradering tillkännagivande relaterad till USA:s skuld. Diagrammet visar att efterfrågan på dagligvaror (XLP) i förhållande till efterfrågan på den bredare aktiemarknaden (SPY). Rädsla är tydligt i diagrammet nedan.

Dagigvaror

Samma förhållande ser mycket friskare under 2013. Efterfrågan på dagligvaror har varit mycket svagare de senaste månaderna, vilket säger oss att marknaden har öppnat för ett bättre ekonomiskt klimat efter det att skuldtaksfrågan har lagts till handlingarna.

Daglvaror 2013

Aktier eller obligationer

Långfristiga statsobligationer (TLT) gav uppseendeväckande vinster när SPY föll som en sten under dot-com krisen.

När investerarna är oroade över ekonomin och framtida inkomster, föredrar de att äga konservativa obligationer framför mer osäkra aktier. Efterfrågan på TLT var ökande under flera månader innan nedgraderingen av USAs skuld tillkännagavs under sommaren 2011. Den stigande TLT: SPY ration förebådade en djupdykning i aktiekurserna (se röd pil nedan).

Aktier2011

Samma utbuds- och efterfrågeförhållandet gjorde nyligen en lägre botten, vilket säger oss dagens efterfrågan på den mer konservativa TLT fortsätter att försvagas i förhållande till SPY. Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Aktier2013

Guldruschen 2011 versus 2013

När investerarna är oroade över stabiliteten i det globala finansiella systemet, söker de sig ofta till reella tillgångar såsom guld (GLD). Som framgår nedan, var GLD mer populär än SPY i flera månader innan något tillkännagivande om den amerikanska skuldens nedgradering kom. Det ökade intresset för guld borde därför ha varit var en röd flagga för aktieinvesterare.

Guld2011

Köper investerarna guld i rädsla för att den amerikanska ekonomin skall göra en default? Svaret är nej, nedan ser vi relationen mellan GLD: SPY som visar att efterfrågan på guld i förhållande till aktier har sjunkit i flera veckors tid. Den högre botten vi ser visar på att placerarna har ett öppet sinne inför framtiden (Se den gröna linjen)

Guld2013

Vad säger valutamarknaden?

Även om det kan vara förbryllande ibland så anses den amerikanska dollarn (UUP) fortfarande vara en safe haven. Den fristad status var tydligt under 2011 då investerare förberedda för eventuell turbulens från den politiska sparringen i Washington. Efterfrågan på UUP började öka i slutet av april 2011, tre månader innan aktiekurserna gick söderut.

valuta211

Ration mellan UUP och SPY visar en lägre botten än den historik vi jämför med, det liknar de facto inte alls kurvan från 2011. Valutahandlarna är således inte alls så oroade som de skulle kunna vara.

Valuta2013

TLT påverkas av FEDs återköpsprogram

Efterfrågan på TLT har förändrats av FEDs återköpsprogram av obligationer. Det är därför värt att titta på en annan ETF än bara TLT. En diversifierad korg av obligationer finns i en ETF som heter AGG, som hade ett betydande försprång mot SPY både före och efter 2011.

TLT2011

2013 ser vi hur relationen AGG och SPY indikerar att pengarna står vid sidlinjen och väntar på vad som skall hända. Om relationen obligationer/aktier svänger över till obligationer som de gjorde under 2011 är det dags att bli orolig igen.

TLT2013
TLT2011

 
Fortfarande inte övertygad?
Om vi jämför nedanstående två grafer (IEF) så ser vi hur vi kan dra liknande slutsatser kring marknadens risktolerans.

IEF2013

Slutsats

Graferna visar på att det kan vara värt att ha en del av kapitalet placerat kort, endera i form av likvida medel eller i olika ETFer med inriktning på korta placeringar men det är inte någon optimal placering eftersom den ger innehaven en exponering mot en ökad risk i konservativa tillgångar som amerikanska statsobligationer.

Baserat på hur marknaden prissätter tillgångar känns en exponering mot amerikanska aktier fortsatt bra, till exempel genom den ETF som heter VTI. Även teknik (QQQ), Small Cap (IWM), tillväxtmarknader (EEM) samt övriga världen, till exempel ETA är sådana ETFer vi ser som attraktiva just nu. Dessa bör gynnas av ett scenario där de amerikanska politikerna pressar marknaderna för långt. Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.