Följ oss

Nyheter

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Publicerad

den

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden. BlackRock’s Laurence D. Fink and PIMCO’s Bill Gross said the U.S. budget standoff will be resolved without a debt default. The congressional dispute will end ”very rapidly,” Fink said yesterday at an event hosted by the UCLA Anderson School of Management at the Beverly Hilton hotel in Beverly Hills, California, and streamed on CNBC.com. ”It’s theatrics posed by politicians to get ratings or to get their way via legislation,” Gross said. ”It’s not a realistic proposition.”

Dagligvaror: 2011 vs 2013

Dagligvaror är sådana saker du köper i alla ekonomiska klimat, såsom tandkräm. Många pensionsfonder måste förbli fullinvesterad. När de är oroliga för aktiemarknaden, kan de inte allokera om sina placeringar till kontanter, men de kan flytta pengarna till aktier i den mer defensiva dagligvarusektorn. Som framgår av diagrammet nedan, är det exakt vad de gjorde när de förberedde sig för möjligheten av en nedgradering tillkännagivande relaterad till USA:s skuld. Diagrammet visar att efterfrågan på dagligvaror (XLP) i förhållande till efterfrågan på den bredare aktiemarknaden (SPY). Rädsla är tydligt i diagrammet nedan.

Dagigvaror

Samma förhållande ser mycket friskare under 2013. Efterfrågan på dagligvaror har varit mycket svagare de senaste månaderna, vilket säger oss att marknaden har öppnat för ett bättre ekonomiskt klimat efter det att skuldtaksfrågan har lagts till handlingarna.

Daglvaror 2013

Aktier eller obligationer

Långfristiga statsobligationer (TLT) gav uppseendeväckande vinster när SPY föll som en sten under dot-com krisen.

När investerarna är oroade över ekonomin och framtida inkomster, föredrar de att äga konservativa obligationer framför mer osäkra aktier. Efterfrågan på TLT var ökande under flera månader innan nedgraderingen av USAs skuld tillkännagavs under sommaren 2011. Den stigande TLT: SPY ration förebådade en djupdykning i aktiekurserna (se röd pil nedan).

Aktier2011

Samma utbuds- och efterfrågeförhållandet gjorde nyligen en lägre botten, vilket säger oss dagens efterfrågan på den mer konservativa TLT fortsätter att försvagas i förhållande till SPY. Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Aktier2013

Guldruschen 2011 versus 2013

När investerarna är oroade över stabiliteten i det globala finansiella systemet, söker de sig ofta till reella tillgångar såsom guld (GLD). Som framgår nedan, var GLD mer populär än SPY i flera månader innan något tillkännagivande om den amerikanska skuldens nedgradering kom. Det ökade intresset för guld borde därför ha varit var en röd flagga för aktieinvesterare.

Guld2011

Köper investerarna guld i rädsla för att den amerikanska ekonomin skall göra en default? Svaret är nej, nedan ser vi relationen mellan GLD: SPY som visar att efterfrågan på guld i förhållande till aktier har sjunkit i flera veckors tid. Den högre botten vi ser visar på att placerarna har ett öppet sinne inför framtiden (Se den gröna linjen)

Guld2013

Vad säger valutamarknaden?

Även om det kan vara förbryllande ibland så anses den amerikanska dollarn (UUP) fortfarande vara en safe haven. Den fristad status var tydligt under 2011 då investerare förberedda för eventuell turbulens från den politiska sparringen i Washington. Efterfrågan på UUP började öka i slutet av april 2011, tre månader innan aktiekurserna gick söderut.

valuta211

Ration mellan UUP och SPY visar en lägre botten än den historik vi jämför med, det liknar de facto inte alls kurvan från 2011. Valutahandlarna är således inte alls så oroade som de skulle kunna vara.

Valuta2013

TLT påverkas av FEDs återköpsprogram

Efterfrågan på TLT har förändrats av FEDs återköpsprogram av obligationer. Det är därför värt att titta på en annan ETF än bara TLT. En diversifierad korg av obligationer finns i en ETF som heter AGG, som hade ett betydande försprång mot SPY både före och efter 2011.

TLT2011

2013 ser vi hur relationen AGG och SPY indikerar att pengarna står vid sidlinjen och väntar på vad som skall hända. Om relationen obligationer/aktier svänger över till obligationer som de gjorde under 2011 är det dags att bli orolig igen.

TLT2013
TLT2011

 
Fortfarande inte övertygad?
Om vi jämför nedanstående två grafer (IEF) så ser vi hur vi kan dra liknande slutsatser kring marknadens risktolerans.

IEF2013

Slutsats

Graferna visar på att det kan vara värt att ha en del av kapitalet placerat kort, endera i form av likvida medel eller i olika ETFer med inriktning på korta placeringar men det är inte någon optimal placering eftersom den ger innehaven en exponering mot en ökad risk i konservativa tillgångar som amerikanska statsobligationer.

Baserat på hur marknaden prissätter tillgångar känns en exponering mot amerikanska aktier fortsatt bra, till exempel genom den ETF som heter VTI. Även teknik (QQQ), Small Cap (IWM), tillväxtmarknader (EEM) samt övriga världen, till exempel ETA är sådana ETFer vi ser som attraktiva just nu. Dessa bör gynnas av ett scenario där de amerikanska politikerna pressar marknaderna för långt. Vad defensiva ETFer säger oss om aktiemarknaden

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Amundi ETF listar en ny ETF på den italienska börsen

Publicerad

den

Amundi ETF listad i veckan en ny ETF på den italienska börsen, på ETFplus-plattformen. Amundi MSCI World ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Acc (LWCU) . Målet med denna delfond är att replikera resultatet för MSCI World ESG Broad CTB Select Index. Fondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för fonden och dess index som i allmänhet inte överstiger 1 %.

Amundi ETF listad i veckan en ny ETF på den italienska börsen, på ETFplus-plattformen. Amundi MSCI World ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Acc (LWCU) . Målet med denna delfond är att replikera resultatet för MSCI World ESG Broad CTB Select Index. Fondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för fonden och dess index som i allmänhet inte överstiger 1 %.

Indexet är ett nettototalavkastningsindex, det vill säga de utdelningar före skatt som betalas av indexets beståndsdelar ingår i indexets avkastning. Indexet är ett aktieindex baserat på MSCI World Index, representativt för stora och medelstora aktier från utvecklade marknadsländer. Indexet exkluderar företag vars produkter har en negativ social eller miljöpåverkan, samtidigt som företag med en stark ESG-poäng övervikts. Vidare syftar indexet till att representera resultatet av en strategi som multivikter värdepapper baserat på de möjligheter och risker som är förknippade med klimatomställningen, för att uppfylla minimikraven i EU:s Paris-Aligned Benchmark (EU CTB) förordning.

ETFAmundi MSCI World ESG Climate Net Zero Ambition CTB UCITS ETF Acc
ISINIE0001GSQ2O9
ValutaEUR
UtdelningÅterinvesterande
BenchmarkMSCI World ESG Broad CTB Select Net USD Index
TER0,25%

Fortsätt läsa

Nyheter

Sprott och HANetf lanserar Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF, Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label UCITS ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av digitala tillgångar ETP, är glada över att tillkännage lanseringen av Europas första artikel 8 ESG-kontrollerade kopparproducent ETF, Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

ASWD är utformat för att erbjuda investerare renodlad och ESG-kontrollerad exponering mot koppargruvaktier. Investeringsmöjligheten är uteslutande fokuserad på uppströmsmöjligheten som erbjuds av kopparproducenter, som kommer att dra nytta av förväntade långsiktiga globala energiomställningstrender.

HANetf och Sprott Asset Management beslutade att lansera sin kopparproducent ETF efter samtal med en stor institutionell investerare i DACH-regionen som ansåg att det inte fanns en ETF för kopparproducenter som uppfyllde dess ESG-kriterier.

Koppar är redan den tredje största metallmarknaden i US-dollarvärde och efterfrågan förväntas öka på grund av dess viktiga roll i omställningen av ren energi. Koppars höga ledningsförmåga, draghållfasthet och korrosionsbeständighet gör den avgörande för eldistribution och överföring.

Koppar används också i stora mängder för elfordonsindustrin, som växer snabbt när länder lovar att minska koldioxidutsläppen i sina transportnät.

Gruvproducenter kan vara väl lämpade att dra nytta av den nuvarande obalansen mellan utbud och efterfrågan när det gäller koppar.

ASWD spårar Nasdaq Sprott Copper Miners ESG Screened Index och strävar efter att säkerställa efterlevnad av SFDR Artikel 8-kraven genom ESG-granskningar av Skarn Associates, kontroversiell granskning av Sustainalytics och ytterligare skärmar för efterlevnad av FN:s Global Compact.

ASWD är den tredje ETF som HANetf och Sprott Asset Management har lanserat tillsammans, efter Sprott Uranium Miners UCITS ETF (ticker: U3O8) och Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (ticker: M7ES).

U3O8lanserades 2022 och ger exponering för såväl uranproducenter som fysiskt uran. Fonden blev Europas snabbast växande uran-ETF i år och översteg 222 miljoner USD AUM. U3O8har en USA-noterad syster-ETF, Sprott Uranium Miners ETF, med 1,45 miljarder USD AUM, och investerar även i Sprott Physical Uranium Trust, som har CAD 5 miljarder AUM.

M7ES lanserades i mars i år och ger exponering för företag som tillhandahåller de kritiska materialen som behövs för den globala omställningen av ren energi, såsom sällsynta jordartsmetaller, silver, koppar, litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”Trots storleken på kopparmetallmarknaden och investerarnas växande intresse för metallen när energiomställningen tar fart, har det varit en utmaning för investerare att få en riktad exponering med hjälp av en kopparproducent ETF.

”Vi är glada över att kunna erbjuda en lösning genom vårt fortsatta arbete med HANetf. ASWD har utformats för att främst fokusera på koppargruvföretag som får majoriteten av sina intäkter och/eller tillgångar från koppar.”

Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf kommenterar:”Vi är mycket glada över att lansera Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF med Sprott Asset Management. ETFen är den första möjligheten för europeiska investerare att få ESG-screenad kopparexponering, och vi tror att detta är lägligt med tanke på den roll koppar kommer att spela i den globala energiomställningen.

Sprott är en fantastisk partner och experter inom metall- och gruvområdet. ASWD är en mycket innovativ ETF som liknar andra i HANetf-sortimentet ser ut att göra en brun industri grönare. Det är också ett bra exempel på att arbeta med en sofistikerad slutinvesterare för att utveckla och utfärda en mycket innovativ strategi i tid.”

Handla ASWD ETF

Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD) Sprott Copper Miners ESG-Screened UCITS ETF (ticker: ASWD).

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla M7ES ETF

HANetf Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

J.P. Morgan Asset Management lanserar Global Equity Premium Income UCITS ETF

Publicerad

den

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

J.P. Morgan Asset Management (JPMAM) har idag lanserat JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

Hur kommer JEPG att uppnå sitt angivna resultat?

Enkelt uttryckt kombinerar JEPG aktier med optioner för att hitta en balans mellan avkastning, kapitaltillväxt och risk.

JEPGs långa enda aktieportfölj har byggts upp med hjälp av JPMAMs branschledande expertis inom aktiva aktiestrategier som sitter i skärningspunkten mellan aktiv och passiv investeringsförvaltning och försöker förbättra indexavkastningen genom att utnyttja djupet och bredden av JPMAMs fundamentala egenutvecklade forskning.

Piera Elisa Grassi och Nicolas Farserotu, JEPGs aktieportföljförvaltare, har tillgång till insikter från mer än 90 forskningsanalytiker, som täcker cirka 2 500 värdepapper globalt. Portföljförvaltarna använder dessa insikter för att ta små överviktspositioner i namn de finner attraktiva och små undervikter i namn de finner mindre attraktiva, i förhållande till ett index, för att bygga en portfölj med högre kvalitet och lägre beta, som är väl diversifierad över regioner och sektorer.

En optionsstrategi tillämpas sedan på JEPG där portföljförvaltarna Hamilton Reiner, Judy Jansen och Matthew Bensen kommer att sälja indexoptioner – en kombination av S&P500 och MSCI EAFE – mot JEPG:s långvariga aktieportfölj och använda premierna för att generera intäkter.

JPMAMs team för strukturerade aktielösningar, med Hamilton Reiner i spetsen, hanterar för närvarande några av de största optionsstrategierna i världen, inklusive JPMAMs Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA, med tillgångar under förvaltning på 30 miljarder USD den 30 november 2023.

Genom att sälja köpoptioner varje vecka försöker JEPG anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Det betyder att när till exempel volatiliteten stiger, har JEPG potential att ge högre inkomster när investerare som mest behöver dämpningen mot fluktuerande priser.

Travis Spence, chef för ETF-distribution i EMEA, sa: ”Investerare fortsätter att söka höga inkomstnivåer, men de vill också ha exponering mot aktiemarknader med mindre volatilitet. Vi har sett den snabba tillväxten av våra aktiestrategier för optioner under de senaste åren, och vi är glada över att kunna erbjuda en global premieinkomstversion av vår marknadsledande Equity Premium Income-strategi med hemvist i USA till UCITS ETF-marknaden.”

Spence beskriver tre sätt på vilka JEPG kan hjälpa till att möta investerarnas behov:

  1. Inkomstgenerering: JEPG erbjuder en konsekvent inkomstström från månatliga utbetalningar som kan komplettera eller ersätta befintliga utdelningsstrategier.
  2. En konservativ aktielösning: JEPGs underliggande aktieportfölj erbjuder en aktieportfölj med lägre beta och lägre volatilitet. JEPGs tillvägagångssätt för överskrivning av samtal innebär att den kommer att avstå från en viss uppsida på aktiemarknaden eftersom den försöker fortsätta generera sju till nio procents inkomst. Om du har en negativ makrosyn men ändå vill ha viss aktieexponering erbjuder JPEG konservativ exponering.
  3. En alternativ inkomstkälla till obligationer: JEPG erbjuder hög inkomst, jämförbar med högavkastande kreditstrategier, men gör det med aktiemarknadsrelaterade risker, inte durationsrisk.

JEPG, som idag är noterat på London Stock Exchange och Borsa Italiana, kommer att ha en Total Expense Ratio på 35 räntepunkter. ETFen kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 7 december och SIX den 20 december. JEPG erbjuder investerare tillgång till strategins distributionsandelsklass; JEGA erbjuder investerare tillgång till strategins ackumulerande andelsklass.

Fortsätt läsa

Populära