Nyheter

Vad är syntetiska ETFer?

Publicerad

den

Lanseringen av den första börshandlade fonden (ETF) förändrade investeringslandskapet. ETFer gav den dubbla fördelen med kombinerad investerings- och handelsflexibilitet tillsammans med att de var ett kostnadseffektivt, transparent och bekvämt läge för investerare att få tillgång till en mängd olika investeringsmöjligheter. ETFer har vuxit till att bli en av de mest populära produkterna globalt. Under åren har många avancerade, innovativa och exotiska versioner av ETFer lanserats – syntetiska ETFer är en av dem. Här är en översikt över syntetiska ETFer.

Syntetiska ETFer kan betraktas som motsatsen till fysiska eller traditionella ETFer. Till skillnad från en fysisk ETF som köper aktier i ett underliggande index som spåras, innehar syntetiska ETF:er inga värdepapper utan inleder en totalavkastningsswap med finansinstitut som lovar att betala avkastningen på jämförelseindexet till ETFen. De två huvudstrukturerna som används i syntetiska ETFer är finansierade och ofinansierade.

Syntetiska ETFer jämförs ofta med fysiska ETFer. Medan fysiska tillgångar får poäng över syntetiska ETFer när det gäller att äga fysiska värdepapper, har syntetiska ETFer en fördel när det gäller att ta exponering mot svåråtkomliga tillgångar (som råolja). Den syntetiska replikeringsmetoden erbjuder fördelar när det gäller tracking error jämfört med fysiska ETFer, men motpartsrisken ökar risken förknippad med syntetiska ETFer.

För att bekämpa motpartsrisken ställs swappen som ingåtts av syntetiska börshandlade fonder som säkerhet i en portfölj av värdepapper som den har tillgång till om swappen inte uppfyller sina åtaganden. Det bör noteras att värdepapperen i säkerhetskorgen i allmänhet skiljer sig från de värdepapper som hänvisas till av ETFen.

”Därför är nivån på säkerheter – marknadsvärdet på säkerhetskorgen – viktig för att skydda investerare mot förluster i fall ETF-motparten inte respekterar swapkontraktet. Om kreditkvaliteten eller likviditeten för säkerhetstillgångarna är lägre än ETFens benchmarktillgångar, kan denna skillnad utgöra ytterligare risker för ETF-investerarna”, enligt FEDS Notes. För att minimera sådana risker, inför ETF-leverantörer och tillsynsmyndigheter restriktioner och utfärdar riktlinjer kring värdet och sammansättningen av ersättningskorgen.

Syntetiska ETFer introducerades först 2001 i Europa och blev snart enormt populära och stod för mer än en tredjedel av ETFerna där. Det skedde dock en minskning av dessa produkter i efterdyningarna av finanskrisen och eurokrisen då tillsynsmyndigheter som Financial Stability Board och IMF utfärdade varningsrapporter som väckte oro över motparts- och likviditetsrisker. Detta resulterade i en gradvis minskning av det förvaltade kapitalet. Under 2010 hölls 46 % av tillgångarna i aktie-ETFer och 35 % av tillgångarna i ränte-ETFer i syntetiska fonder i Europa. Men i slutet av 2020 hade antalet krympt till 17 % respektive 5 %.

I jämförelse med Europa är den amerikanska marknaden jämförelsevis mindre. Den främsta anledningen till detta var begränsningen av lanseringen av nya syntetiska ETFer av U.S. Securities and Exchange Commission; den var tvungen att drivas av en kapitalförvaltare som redan sponsrade syntetiska ETF:er före 2010. Enligt en Bloomberg-rapport, In the whole ETF universe, only 1,020 ETFs are synthetic, vilket motsvarar ungefär 11% av universum; av det antalet är 67 % i EMEA, 23 % i Amerika och 10 % i Asien-Stillahavsområdet.

Det har funnits ett förnyat intresse för syntetiska ETFer, särskilt för europeiska syntetiska ETFer med hemvist i USA. Detta beror särskilt på det gynnsamma lagstadgade skattesystemet för specifika produkter. Enligt Section 871(m) i Internal Revenue Code tillåter användningen av vissa derivat indexets totala avkastning, dvs. fri från källskatt på utdelningar jämfört med en källskatt på 15 %-30 % för vanliga ETFer.

Nasdaq-100, S&P 500 och MSCI World är några av de populära index som syntetiskt replikeras. I september 2020 lanserade BlackRock iShares S&P 500 Swap UCITS ETF. ETFen har 919,83 miljoner USD som tillgångar under förvaltning. Dessutom har BlackRock en syntetisk ETF som spårar Nasdaq-100, som lanserades 2006 och kallas iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT). Några av de andra populära syntetiska ETFerna som spårar dessa stora index är från Invesco, Amundi, Lyxor och DWS (Xtrackers). I mars 2021 lanserades NASDAQ-100 Swap UCITS ETF av Invesco.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version