Följ oss

Nyheter

Vad är skillnaden mellan en Blockchain ETF och en Bitcoin ETF?

Publicerad

den

Vad är skillnaden mellan en Blockchain ETF och en Bitcoin ETF?

Även om bitcoin vinner inom investeringssamhället är bitcoin ETF fortfarande en dröm. Under tiden har blockchain ETFer redan gjort sin debut på vanliga marknader. I vanliga nyhetsrapporter används termerna bitcoin och blockchain ofta om vart annat. Som ett resultat förvirrar detta de flesta investerare som inte förstår skillnaden mellan en Blockchain ETF och en Bitcoin ETF.

För att förstå skillnaden mot en Bitcoin ETF, är det viktigt att känna till skillnaden mellan de instrument som de spårar. Bitcoin är en kryptovaluta och block-chain är dess underliggande teknik. Denna distinktion blir viktig när den beaktas inom ramen för investeringsinstrument.

Terminer på Bitcoins handlas på flera ledande marknadsplatser

Även om bitcoin futures redan erbjuds på två ledande börser i USA är kryptovalutornas legala status fortfarande oklart i de flesta jurisdiktioner. Det är inblandat i flera regelbundna strider och är under granskning för sin roll i att underlätta brottslig verksamhet som penningtvätt.

Å andra sidan har blockchain blivit ”välsignat” av personer som JP Morgans vd Jamie Dimon och antas stå inför ett brett branschgenombrott. Block-chain är varken förbjudet eller under kontroll av tillsynsmyndigheter. Det finns redan fyra börshandlade fonder för blockchain som handlas på reglerade marknader. Alla fyra lanserades 2018 och har sammanlagt 278 miljoner dollar förvaltad tillgångar, när denna text skrevs. Deras förvaltningskostnader sträcker sig från 0,70% till 0,65%.

Enligt en rapport från rapport Wall Street Journal placerade investerare 180 MUSD i dessa börshandlade fonder för Blockchain under de två första veckorna efter deras lanseringar. Handelsvolymerna för dessa ETF var också högre jämfört med andra liknande instrument som lanserades sedan oktober 2017.

Hur skiljer sig en Blockchain ETF från en Bitcoin ETF?

Börshandlade fonder för Blockchain spårar främst aktiekurserna i företag som har investerat i blockchain-teknik i sin fond. Blockchain är en teknik är den inte knuten till ett visst företag eller produkt. ”Bitcoin behöver blockchain men blockchain behöver inte bitcoin”, säger Christian Magoon, VD för Amplify ETFs, den största ETFen med inriktning på blockchain.

Blockchain universumet är stort och inte begränsat till en viss sektor. Till exempel har IBM bildat ett partnerskap med fraktföretaget Maersk för att implementera blockchain inom fraktbranschen. På samma sätt har e-handelsföretaget Overstock investeringar i blockchain genom Medici Ventures och tzero. Naturligtvis är dessa företag favoriter för de börshandlade fonderna som fokuserar på blockchain. Amplify ETFs Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) och Reality Shares Nasdaq Nexgen Economy (BLCN) har exempelvis inkluderat båda företagen i sina ETFs.

De flesta bitcoin-ETF-ansökningarna har föreslagit att spåra priset på bitcoin genom de terminsavtal som handlas på CBOE och CME. I denna modell spårar de börshandlade fonderna priset på bitcoin genom ägandet av terminsavtal.

SEC har emellertid citerat problem med likviditet och värdering med ETF-förslagen och avvisat dem. Bitcointerminerna har för närvarande låga volymer och likviditet. Till följd av detta följer terminspriserna spotpriserna, vilket är volatila, i motsats till att leda dem.

Mindre volatila

I sin nuvarande form är blockchain-ETFer relativt mindre volatila jämfört med bitcoin-ETFer. Detta beror på att de inte utsätts för volatiliteten hos bitcoins vilda prissvängningar. Blockchain en växande teknik och utgör för närvarande inte en stor marknad. Som sådan är aktiekurserna på företag som spåras av de börshandlade fonderna mer mottagliga för faktorer som inte berör eller påverkar blockchain-tekniken. När de lanseras kommer bitcoin ETFs att påverkas direkt av policys av tillsynsmyndigheter angående bitcoin och kryptovalutor.

Kommer Bitcoin ETF att vara tillgängliga senare i år?

Flera rapporter till slutet av 2017 antydde att vi skulle komma att få se introduktioner av bitcoin ETFer senare i år. Tidsramarna för introduktion varierade från slutet av det första kvartalet till sommaren. Men vägen som leder till bitcoin ETFs är en stenig. Som tidigare nämnts har SEC redan avvisat flera förslag avseende bitcoin-ETFer.

På världstoppmötet nyligen sa Adena Friedman, VD för Nasdaq, att det kan vara ”för tidigt” för bitcoin ETFer i USA. Enligt henne är de underliggande marknaderna som bestämmer bitcoinpriset oreglerade och kan inte nödvändigtvis vara rättvisa för alla deltagare. ”Och det betyder att de kan vara föremål för prisförvrängning”, sa hon.

Denna prisförvrängning kan leda till en otillförlitlig korg med priser för ETF. Friedman tillhandahöll inte en tidslinje för lanseringen av bitcoin ETFer på den amerikanska marknaden och sa att det var ”klokt för regulatoriska marknader att inta en avvaktande position och lära sig så mycket som möjligt om det”.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära