Nyheter

Vad är Shariah-kompatibla fonder?

Publicerad

den

Shariah-kompatibla fonder är investeringsfonder som styrs av kraven i sharia-lagstiftningen och principerna för den muslimska religionen. Shariakompatibla fonder anses vara en typ av socialt ansvarsfull investering.

Förstå Shariah-kompatibla fonder

Shariah-kompatibla fonder är en av många kategorier som finns i socialt ansvarsfull investering. I likhet med andra socialt ansvarsfulla fonder inom miljö-, social- och styrningsuniversumet (ESG), undersöker fonderna potentiella portföljinvesteringar för specifika krav som efterföljare av den muslimska religionen önskar.

Shariah-kompatibla fonder har expanderat i popularitet på senare tid, även om konceptet först utvecklades i slutet av 1960-talet. Enligt en rapport från konsultföretaget PricewaterhouseCoopers (PwC) från 2011 växte fonder som uppfyller sharia med en årlig andel på 26 procent under de första tio åren av detta århundrade. Rapporten säger vidare att ”en inflationspunkt” i deras tillväxt inträffade mellan 2002 och 2003, då petrodollarns likviditet multiplicerades och kapitalmarknaderna i Gulf Cooperation Council (GCC) -länderna mognade för att möjliggöra investeringar.

Enligt en rapport från Malaysia Islamic International Financial Center uppgick de totala globala islamiska tillgångarna under förvaltning (AUM) till 70,8 miljarder dollar vid slutet av första kvartalet 2017. Motsvarande siffra 2008 var 47 miljarder dollar. Det är emellertid svårt att exakt uppskatta branschens storlek eller värdering eftersom mycket av investeringen sker genom nyemission. Fonderna handlas inte heller på sekundära marknader och ger därmed mindre utrymme för deras beståndsdelar.

Konceptet kräver stora ansträngningar för att genomföra, eftersom mycket uppmärksamhet måste ägnas åt efterlevnad av en omfattande uppsättning regler och krav som styrs av shariaprinciperna.

Shariah-kompatibla fonder har många krav som måste följas. Några av kraven för en sharia-kompatibel fond inkluderar uteslutning av investeringar som får en majoritet av deras inkomster från försäljning av alkohol, fläskprodukter, pornografi, spel, militär utrustning eller vapen. Andra egenskaper hos en sharia-kompatibel fond inkluderar en utsedd sharia-styrelse, en årlig sharia-revision och rening av vissa förbjudna typer av inkomster, såsom ränta, genom att donera dem till en välgörenhetsorganisation.

Dessa regler kan öka komplexiteten och kostnaderna för förvaltningen av en sharia-kompatibel fond. Shariah-styrelser består till exempel av islamiska forskare vars avgifter kan kosta miljoner dollar per år, vilket ökar den totala kostnaden för förvaltningen av fonden. Forskarna har olika tolkningar av islamisk lag, vilket gör det svårt och tidskrävande för dem att komma fram till enighet för analys och genomförande av en viss åtgärd.

Populära investeringskategorier för fonder som uppfyller sharia inkluderar fastigheter och börshandlade fonder. Private equity betraktas också som en bra investering men räntebärande räntor betraktas som ett problem inom sharia-lagstiftningen.

Nyckelfrågor

Shariah-kompatibla fonder är investeringsfonder som följer islamisk lag.

De skiljer sig från konventionella investeringsfonder eftersom de har många krav, såsom utnämning av en Shariah-styrelse och förbud mot att investera i företag som får en majoritet av sin inkomst från försäljning av alkohol, fläskprodukter, spel etc.

Medan antalet sharia-kompatibla fonder har vuxit kraftigt, är det svårt att exakt uppskatta branschens storlek eller värdering.

Exempel på investeringar som uppfyller sharia

Ett antal produkter och index finns för att tillgodose sharia-kompatibla investeringar. Saturna Capital tillhandahåller flera investeringsfonder som uppfyller sharia genom sin Amana-serie. Dess Amana Growth Fund (AMAGX) strävar efter långsiktig kapitaltillväxt genom investeringar som följer islamiska principer. Fonden lanserades den 3 februari 1994. Amana Growth Fund är en fond som investerar minst 80% av sina tillgångar i stamaktier. Från och med november 2017 hade de 1,7 miljarder dollar i förvaltningstillgångar. Den har ett kostnadsförhållande på 1,10%. Det kräver en lägsta investering på $ 250. Teknikinvesteringar står för en betydande del av fondens tillgångar till 48%. Andra sektorer inkluderar hälso- och sjukvård, industri, konsumentförsvar och konsumentkonjunktur.

HANetf har lanserat den första aktivt förvaltade börshandlade fonden, Almalia Sanlam Active Shariah Global Equity UCITS ETF (AMAL) så sent som under hösten 2020.

S&P Dow Jones-index har skapat många sharia-kompatibla index för muslimska investerare. S&P 500 Shariah lanserades i december 2006. S&P 500 Shariah Index består av alla de sharia-kompatibla beståndsdelarna i S&P 500. Från och med oktober 2017 hade det 235 beståndsdelar med informationsteknik som står för den största delen av indexet vid 38%.

Andra Shariah-kompatibla index som upprätthålls av S&P Dow Jones inkluderar: S&P Global Healthcare Shariah, S&P Global Infrastructure Shariah, S&P Developed Large and Mid Cap Shariah, S&P Developed Small Cap Shariah och S&P Developed BMI Shariah Index.

Vad är då en islamisk ETF?

Positioner som hålls öppna under natten medför normalt en speciell avgift eller swap ränta. Denna potentiella avgift, eller vinst som också kan förekomma, skapar problem för muslimska traders, då Sharialagen förbjuder finansiella transaktioner som medför räntor. Generellt så kan sägas att det är vanligt bland valutamäklare världen över är att ta ut mellanskillnaden i officiell ränta mellan två länder.

En valuthandlare som går lång i turkiska lira (TRY) mot amerikanska dollar (USD), så skulle vanliga valutakonton få en rejäl plusränta. Vid köp av USD mot TRY istället, där den amerikanska räntan (3.75%) är avsevärt lägre än den turkiska räntan (20%), så blir det istället en avsevärt summa som förloras med icke-islamska valutkonton.

Seriösa valutamäklare har givetvis löst detta och erbjuder både vanliga konton, där man både kan tjäna eller förlora ränta över natten – samt de förenklade islamiska kontona. Där läggs nämligen ingen extra avgift eller ränta på över natten, överhuvudtaget. Det blir på så vis enklare för alla att följa och därför är det också många icke-religösa eller personer med andra religioner som föredrar islamiska konton för valutahandel. Den enda skillnaden är att en lite högre spread, skillnad i köp och säljkurs, läggs på då man gör en affär. Det är dock så skillnader så att du som valutahandlare inte märker av eller tänker på det överhuvudtaget.

Fördelar

  • Rättvis form av valutahandel som följer Islamisk lag.
  • Slipper helt ränta över natten.
  • Enklare att följa dina trades som inte påverkas av räntekostnader överhuvudtaget!

Nackdelar

– Marginellt högre spread på dina transaktioner.
– Kan inte handla med vissa mindre valutapar vars länder har väldigt hög ränta, t. ex Turkiet.
– Räntefria konton ges normalt endast ut till muslimer.

Islamisk lag

I Asiatiska länder så tillämpas i-arbitration (i-reglerna), vilka kom att tillämpas från 9:e juni, 2018. Det är en grupp regler som är skapade för att stödja de ökade antalet kommersiella transaktioner baserade på islamiska principer.

OBS: Det bör noteras att Etfmarknaden.se inte är en rättslig institution och att vi alltid rekommenderar att tala med din Imam ifall du känner behov av det innan du börjar handla.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version