Följ oss

Nyheter

Vad är ett Ponzibedrägeri?

Publicerad

den

Ett Ponzibedrägeri är ett bedrägligt investeringsbedrägeri som lovar hög avkastning med liten risk för investerare. Ett Ponzibedrägeri är ett bedrägligt investeringsbedrägeri som genererar avkastning för tidigare investerare med pengar som tas från senare investerare. Detta liknar ett pyramidspel genom att båda bygger på att använda nya investerares medel för att betala de tidigare stödjande.

Ett Ponzibedrägeri är ett bedrägligt investeringsbedrägeri som lovar hög avkastning med liten risk för investerare. Ett Ponzibedrägeri är ett bedrägligt investeringsbedrägeri som genererar avkastning för tidigare investerare med pengar som tas från senare investerare. Detta liknar ett pyramidspel genom att båda bygger på att använda nya investerares medel för att betala de äldre investerarna.

Både Ponzibedrägeri och pyramidspel bottnar så småningom när floden av nya investerare torkar ut och det inte finns tillräckligt med pengar att gå runt. Vid den tidpunkten dör det hela.

Förstå Ponzibedrägerier

Ett Ponzibedrägeri är ett investeringsbedrägeri där kunderna utlovas en stor vinst med liten eller ingen risk. Företag som deltar i ett Ponzi-bedrägeri fokuserar all sin energi på att locka nya kunder att göra investeringar.

Denna nya inkomst används för att betala ursprungliga investerare deras avkastning, markerad som en vinst från en legitim transaktion. Ponzibedrägeri är beroende av ett konstant flöde av nya investeringar för att fortsätta ge avkastning till äldre investerare. När detta flöde tar slut faller systemet isär.

Ursprunget till Ponzibedrägeri

Termen ”Ponzi Scheme” myntades efter en bedragare vid namn Charles Ponzi 1919. De första registrerade fallen av denna typ av investeringsbedrägeri kan dock spåras tillbaka till mitten till slutet av 1800-talet och orkestrerades av Adele Spitzeder i Tyskland och Sarah Howe i USA. Faktum är att metoderna för vad som kom att kallas Ponzi Scheme beskrevs i två separata romaner skrivna av Charles Dickens, Martin Chuzzlewit, publicerade 1844 och Little Dorrit 1857.

Charles Ponzis ursprungliga plan 1919 var fokuserad på US Postal Service. Posten hade vid den tiden utvecklat internationella svarskuponger som gjorde det möjligt för en avsändare att förköpa porto och inkludera det i sin korrespondens. Mottagaren skulle ta kupongen till ett lokalt postkontor och byta ut den mot de prioriterade luftpostfrimärken som behövs för att skicka ett svar.

Ponzi-system är beroende av ett konstant flöde av nya investeringar för att fortsätta ge avkastning till äldre investerare. Denna typ av utbyte är känt som ett arbitrage, vilket inte är olagligt. Men Ponzi blev girig och utökade sina ansträngningar.

Under rubriken för sitt företag, Securities Exchange Company, lovade han en avkastning på 50 procent på 45 dagar eller 100 procent på 90 dagar. På grund av hans framgångar i frimärksprogrammet lockades investerare omedelbart. Istället för att faktiskt investera pengarna omfördelade Ponzi dem bara och berättade för investerarna att de gjorde en vinst. Planen varade fram till augusti 1920 när The Boston Post började undersöka Securities Exchange Company. Som ett resultat av tidningens undersökning arresterades Ponzi av federala myndigheter den 12 augusti 1920 och anklagades för flera fall av postbedrägeri.

Röda flaggor

Konceptet med Ponzibedrägeri upphörde inte 1920. När tekniken förändrades, gjorde Ponzibedrägeriet det också. 2008 dömdes Bernard Madoff för att ha drivit ett Ponzi-system som förfalskade handelsrapporter för att visa att en kund gjorde en vinst på investeringar som inte fanns.

Oavsett vilken teknik som används i delar de flesta bedrägerierna liknande egenskaper:

  1. Ett garanterat löfte om hög avkastning med liten risk
  2. Ett konsekvent flöde av avkastning oavsett marknadsförhållanden
  3. Investeringar som inte har registrerats hos Securities and Exchange Commission (SEC), Finansinspektionen eller motsvarande.
  4. Investeringsstrategier som är hemliga eller beskrivs som för komplexa att förklara
  5. Kunder får inte se officiella papper för sin investering
  6. Kunder som har svårt att ta ut sina pengar

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

QDVD ETF ger exponering mot amerikanska utdelningsaktier

Publicerad

den

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF) investerar i aktier med fokus på Dividend, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,35 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF har tillgångar på 387 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför QDVD?

  1. Exponering för företag med högre utdelnings- och kvalitetsegenskaper inom MSCI USA Index samtidigt som de försöker uppnå en koldioxidreduktion och förbättring av miljö-, social- och styrelseresultat (ESG)
  2. Exkluderar uttryckligen emittenter som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och de som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer eller är involverade i mycket allvarliga ESG-kontroverser
  3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för högre utdelning och kvalitetsinvesteringar

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, vilket återspeglar avkastningen från MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Den 1 juni 2022 ändrades riktmärket från MSCI USA High Dividend Yield Index till MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA High Dividend Yield-index spårar amerikanska aktier med hög utdelning.

Handla QDVD ETF

iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXHDIQ
gettexEURQDVD
Stuttgart Stock ExchangeEURQDVD
London Stock ExchangeUSDQDIV
SIX Swiss ExchangeUSDQDIV
XETRAEURQDVD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology6.58US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.54US0378331005USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care3.48US4781601046USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary2.81US4370761029USD
VZVERIZON COMMUNICATIONS INCCommunication2.76US92343V1044USD
MRKMERCK & CO INCHealth Care2.72US58933Y1055USD
UPSUNITED PARCEL SERVICE INC CLASS BIndustrials2.64US9113121068USD
CSCOCISCO SYSTEMS INCInformation Technology2.63US17275R1023USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.58US1101221083USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.45US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Påminnelse om utdelning i Xact Sverige i juni 2023

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

Utdelningsbeloppet i rubricerad börshandlad fond, legalt namn XACT Sverige (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 20,54 per fondandel. Årets utdelning i Xact Sverige i juni 2023 gäller enligt nedan.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande:

• 12 juni Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

• 13 juni Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 14 juni Avstämningsdag

• 20 juni Utbetalningsdag

Fortsätt läsa

Nyheter

Positiva prisutsikter för uran

Publicerad

den

Klimatförändringar kan bara övervinnas med kärnkraft säger allt fler marknadsbedömare. Uranföretag bör vara bland vinnarna om detta stämmer och det bör leda till positiva prisutsikter för uran.

Koldioxidutsläppen har ännu inte förbättrats nämnvärt här i landet. 2022 minskade koldioxidutsläppen något, med 1,9 procent jämfört med föregående år. Den största CO2-utsläpparen är Kina, med cirka 30 procent av de globala utsläppen.

USA orsakar runt 13 procent och Tyskland runt knappt två procent. Tyskland ska bli CO2-neutralt 2045, ingen lätt bedrift. Men Kina gör också ansträngningar för att minska CO2-utsläppen under de kommande åren. De globala CO2-utsläppen ökar dock varje år. Tyvärr räcker det inte med sol- och vindenergi, särskilt i det här landet.

Ren energi måste köpas från Frankrike, som helt förlitar sig på kärnkraft. Priset på uran har stigit kraftigt. Idag kostar ett pound uran drygt 50 US-dollar. En av anledningarna till detta var den europeiska energikrisen, som har gjort kärnenergin mer attraktiv. Och det verkar som att de flesta experter inom uranindustrin förväntar sig att priset på uran fortsätter att stiga, till exempel till 70 dollar per pound uran 2024 (Bank of America).

Japan har precis antagit en lag som tillåter befintliga kärnreaktorer att fungera på obestämd tid, vilket eliminerar 60-årsgränsen. Återstarten av reaktorer och byggandet av nya anläggningar drivs på. Liksom Tyskland är Japan ett land som är fattigt på råvaror. Kina planerar de flesta nya kärnkraftverken, följt av Ryssland och Indien. Så för att övergången från fossila bränslen ska lyckas behövs uran.

Handla NUKL ETF

VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla URNU ETF

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära