Följ oss

Nyheter

Vad är en ETF?

Publicerad

den

Vad är en ETF? En ETF, eller Exchange Traded Fund, är en korg av värdepapper som aktier och/eller obligationer som hålls i en enda fond som köps eller säljs på en börs.

Vad är en ETF? En ETF, eller Exchange Traded Fund, är en korg av värdepapper som aktier och/eller obligationer som hålls i en enda fond som köps eller säljs på en börs. Under de senaste 20 åren har ETFer blivit populära främst för att de ger transparent, prisvärd tillgång till ett brett utbud av investeringsstrategier.

Några egenskaper hos ETFer

ETFer inkluderar vissa egenskaper hos aktier och andra egenskaper som är inneboende i fonder, vilket gör dem till en unik investeringsstruktur som erbjuder fördelar som:

Diversifiering: Investerare äger en diversifierad portfölj av aktier och/eller obligationer i en enda fond som är professionellt förvaltad.

Daytrading: I likhet med aktier kan ETF:er köpas och säljas under hela dagen på en börs. Investerare kan lägga olika typer av order, inklusive limit- och stop-loss-order. Fondandelar avvecklas efter att marknaden har stängt.

Kostnad: Förvaltningsavgifterna för indexföljande ETF:er är ofta lägre än fonder, men investerare kan betala en courtage varje gång de köper eller säljer en ETF.

Investeringsminimum: ETFer har inget investeringsminimum, med undantag för kostnaden för att köpa en enskild aktie. Fonder har vanligtvis ett minimum för investeringar.

Transparens: ETF:er avslöjar alla portföljens innehav dagligen, vilket gör att investerare kan veta exakt vad de äger. Värdepappersfonder bokför vanligtvis innehav på kvartalsbasis.

Typer av börshandlade fonder från Franklin Templeton

Franklin Templeton erbjuder en mängd olika aktie- och ränte-ETF:er för att passa investeringskraven och risktoleransen hos många investerare.

Passiva ETFer

Även kända som traditionella indexbaserade ETFer, strävar dessa efter att spåra ett index (vanligtvis börsvärde viktat) för att fånga risken och avkastningen på en viss marknad. Investerare och rådgivare kan använda passiva ETF:er för att exakt rikta exponeringen till en låg kostnad.

Smart Beta ETFer

I likhet med passiva ETF:er försöker smarta beta-ETFer spåra ett underliggande index som är konstruerat med en transparent och regelbaserad process. De underliggande indexen för smarta beta-ETF:er är dock vanligtvis inte marknadsvärdesviktade. Istället är de utformade med ett önskat resultat i åtanke, som att minska uttag under ökade perioder av marknadsvolatilitet eller att sträva efter starkare riskjusterad avkastning jämfört med ett bredare investeringsuniversum.

Aktiva ETFer

Istället för att försöka spåra ett index investerar portföljförvaltarna opportunistiskt utanför jämförelseindexet med hjälp av grundläggande forskning och expertis. Investerare kan använda aktiva ETFer för att försöka överträffa den bredare marknaden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära