Följ oss

Nyheter

Vad är en ETF?

Publicerad

den

Vad är en ETF? En ETF, eller Exchange Traded Fund, är en korg av värdepapper som aktier och/eller obligationer som hålls i en enda fond som köps eller säljs på en börs.

Vad är en ETF? En ETF, eller Exchange Traded Fund, är en korg av värdepapper som aktier och/eller obligationer som hålls i en enda fond som köps eller säljs på en börs. Under de senaste 20 åren har ETFer blivit populära främst för att de ger transparent, prisvärd tillgång till ett brett utbud av investeringsstrategier.

Några egenskaper hos ETFer

ETFer inkluderar vissa egenskaper hos aktier och andra egenskaper som är inneboende i fonder, vilket gör dem till en unik investeringsstruktur som erbjuder fördelar som:

Diversifiering: Investerare äger en diversifierad portfölj av aktier och/eller obligationer i en enda fond som är professionellt förvaltad.

Daytrading: I likhet med aktier kan ETF:er köpas och säljas under hela dagen på en börs. Investerare kan lägga olika typer av order, inklusive limit- och stop-loss-order. Fondandelar avvecklas efter att marknaden har stängt.

Kostnad: Förvaltningsavgifterna för indexföljande ETF:er är ofta lägre än fonder, men investerare kan betala en courtage varje gång de köper eller säljer en ETF.

Investeringsminimum: ETFer har inget investeringsminimum, med undantag för kostnaden för att köpa en enskild aktie. Fonder har vanligtvis ett minimum för investeringar.

Transparens: ETF:er avslöjar alla portföljens innehav dagligen, vilket gör att investerare kan veta exakt vad de äger. Värdepappersfonder bokför vanligtvis innehav på kvartalsbasis.

Typer av börshandlade fonder från Franklin Templeton

Franklin Templeton erbjuder en mängd olika aktie- och ränte-ETF:er för att passa investeringskraven och risktoleransen hos många investerare.

Passiva ETFer

Även kända som traditionella indexbaserade ETFer, strävar dessa efter att spåra ett index (vanligtvis börsvärde viktat) för att fånga risken och avkastningen på en viss marknad. Investerare och rådgivare kan använda passiva ETF:er för att exakt rikta exponeringen till en låg kostnad.

Smart Beta ETFer

I likhet med passiva ETF:er försöker smarta beta-ETFer spåra ett underliggande index som är konstruerat med en transparent och regelbaserad process. De underliggande indexen för smarta beta-ETF:er är dock vanligtvis inte marknadsvärdesviktade. Istället är de utformade med ett önskat resultat i åtanke, som att minska uttag under ökade perioder av marknadsvolatilitet eller att sträva efter starkare riskjusterad avkastning jämfört med ett bredare investeringsuniversum.

Aktiva ETFer

Istället för att försöka spåra ett index investerar portföljförvaltarna opportunistiskt utanför jämförelseindexet med hjälp av grundläggande forskning och expertis. Investerare kan använda aktiva ETFer för att försöka överträffa den bredare marknaden.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.