Följ oss

Nyheter

Vad är aktiva ETFer?

Publicerad

den

Aktiva ETFer, så kallade aktivt förvaltade ETFer lanserades först i USA 2008 och erbjuder fördelar som tidigare inte varit tillgängliga för investerare. Men deras popularitet förblev begränsad till 2019 på grund av krav på portföljupplysning som gynnade fonder som det föredragna verktyget för aktiv förvaltning. Vad är aktiva ETFer?

Aktiva ETFer, så kallade aktivt förvaltade ETFer lanserades först i USA 2008 och erbjuder fördelar som tidigare inte varit tillgängliga för investerare. Men deras popularitet förblev begränsad till 2019 på grund av krav på portföljupplysning som gynnade fonder som det föredragna verktyget för aktiv förvaltning. Vad är aktiva ETFer?

Men ett tillkännagivande från Securities and Exchange Commission i november 2019 som tillåter nya typer av aktiva ETFer (kända som halvtransparenta ETF: er, otransparenta ETF: er eller Active Non-Transparent ”ANT ETF”) väckte förnyat intresse och har påskyndat tillväxten av aktiva ETFer sedan dess.

I den här artikeln belyser vi fördelarna och begränsningarna med aktivt förvaltade ETFer och fonder, följt av en diskussion om det utvecklande branschlandskapet. Vi förhandsgranskar sedan kommande innovationer till aktiva ETFer som kan störa status quo för aktiv förvaltning och jämna ut spelplanen mot passiva investeringar.

Vad är aktivt förvaltade ETFer?

Aktivt förvaltade ETFer är börshandlade fonder som investerar i värdepapper som aktier och obligationer som valts av fondens förvaltare snarare än passivt efter ett index eller en regelbaserad strategi. Ofta kallas aktivt förvaltade ETFer bara aktiva ETFer.

Precis som med aktivt förvaltade fonder är resultatet för en aktiv ETF beroende av investeringsvalet för förvaltaren vars mål är att överträffa ett marknadsriktmärke. Den lägre kostnaden för aktiva ETF: er ökar sannolikheten för att uppnå detta mål genom att minska investeringsavkastningen som krävs av fondförvaltaren.

Fördelar med aktiva ETFer mot värdepappersfonder

Det finns ett antal potentiella fördelar som erbjuds av aktiva ETFer i förhållande till aktivt förvaltade fonder. Fyra av de mest meningsfulla fördelarna inkluderar lägre kostnader, skatteeffektivitet, en förmåga att köpa och sälja under öppettider och ytterligare handelsflexibilitet.

Lägre kostnad och högre avkastningspotential

Aktiva ETFer kombinerar lägre kostnader med potential för högre avkastning än en aktivt förvaltad fond med en liknande investeringsprocess och portfölj på grund av inneboende kostnadsfördelar med börshandlade fonder.

Även om det i allmänhet är dyrare än passiva ETFer och indexfonder, leder eliminering av försäljningskostnader som kompenserar finansiella rådgivare och driftskostnader för stora avdelningsserviceavdelningar till att aktiva ETF: er kan prissättas mycket billigare än en aktivt förvaltad fondandel. Vidare erbjuder eliminering av handelskommissioner på ETFer för de flesta rabattmäklarföretag en betydande fördel att göra det själv (DIY -investerare).

Denna lägre kostnad hjälper fondförvaltare att förbättra avkastningen på investeringen till investerare som annars skulle gå förlorade för driftskostnader, mäklarprovisioner eller betalas till finansiella rådgivare.

Förbättrad skatteeffektivitet

Aktiva ETFer ger möjlighet till förbättrad skatteeffektivitet liknande passiva ETF: er, som drar nytta av attribut för börshandlade fonder som inte är tillgängliga i traditionella fonder. Eftersom investerare kan köpa och sälja ETF -aktier på en börs precis som aktier, behöver portföljförvaltare inte samla in kontanter när det finns tillräckligt med likviditet på marknaden för att fylla försäljningsorder.
Vid stora order kan marknadsaktörer som kallas auktoriserade deltagare skapa eller lösa in ”skapande enheter” i utbyte mot en korg med värdepapper som innehas av ETFen. Denna in natura skapande och inlösen process undviker försäljning av värdepapper och därmed beskattning av realisationsvinster.

Köp och sälj när börsen är öppen

Investerare kan köpa och sälja aktier i aktiva ETFer under handelsdagen medan börsen är öppen, till skillnad från en aktivt förvaltad fond som i allmänhet prissätts endast en gång varje dag efter att marknaden stängts.

Även om en fördel med en fonds prissättning är en försäkran om att aktier kommer att handlas till fondens substansvärde (NAV), är en nackdel att investerare inte kommer att känna till NAV vid något tillfälle under handelsdagen och bara kommer att lära sig NAV efter stängning av marknaden.

Använd marginal eller sälj kort

Aktiva ETFer kan handlas utöver att bara köpa och sälja aktier direkt; Den börshandlade strukturen för ETF: er gör att aktierna kan säljas korta och möjliggör också användning av marginal vid köp av aktier, optioner som inte är tillgängliga för traditionella aktiva (eller passiva) fonder.

Aktiva ETF -begränsningar och motvind i branschen

Även om aktiva ETFer erbjuder många potentiella fördelar, bör investerare överväga strukturella begränsningar som kan leda till att en aktivt förvaltad fond eller annat investeringsmedel är att föredra framför aktiva ETFer.

Aktiekursavvikelse från substansvärde

På dagar då marknads- och handelsvolatilitet är högre än normalt, kan aktiva ETF: er uppleva en relativt stor spridning mellan fondens marknadspris och fondens substansvärde (NAV) som kallas rabatt eller premie.

En rabatt till NAV innebär att fonden handlas till ett lägre aktiekurs än värdet per aktie av ETF: s underliggande innehav. Om ETF handlas till en premie betyder det att aktiekursen är högre än det sammanlagda värdet av fondens innehav per aktie.

För att minimera frekvensen och storleken på ETF -aktier som handlas till en premie eller rabatt till NAV, spelar auktoriserade deltagare en värdefull roll när de gör affärer som är avsedda att föra tillbaka en ETF: s aktiekurs i linje med dess NAV.

Portföljtransparens

Förordningar som kräver daglig upplysning om portföljinnehav i aktiva ETF: er bevarade fondernas status som det föredragna instrumentet för aktiv förvaltning till och med 2019. Till skillnad från passiva investeringar i ETF: er och investeringsfonder där portföljens transparens i sig speglar innehavet av index som spåras, aktivt förvaltat ömsesidigt fonder får lov att avslöja innehav mycket mindre ofta för att skydda fondförvaltarens intellektuella kapital och mildra skrupelfri handelsaktivitet.

Fram till 2019 behandlade Securities and Exchange Commission (SEC) aktivt förvaltade ETFer precis som passiva ETF: er, vilket begränsade aktiv ETF -produktutveckling till strategier som minst påverkas av dagliga krav på transparens. Ett efterlängtat tillkännagivande från Securities and Exchange Commission (SEC) i november 2019 om godkännande av nya typer av aktiva ETF: er, så kallade halvtransparenta ETF: er eller icke-transparenta ETF: er, gör emellertid snabbt spelreglerna som vi diskuterar nedan.

Investera i internationella aktier och sektorer med låg likviditet

Även om ytterligare reglerande lättnader från SEC för halvtransparenta och otransparenta ETF: er i framtiden kan lindra problemet, kan befintliga portföljupplysningskrav och ansträngningar för att minimera avvikelse från en ETF: s aktiekurs från dess NAV begränsa aktiva ETF från investeringar i internationella aktier som handlas på en utländsk valuta och skapar utmaningar att investera i vissa områden som småbolagsaktier.

Till exempel resulterar en aktie som handlas på en utländsk valuta i en annan tidszon i tider då den marknad där den aktiva ETF: n är noterad är öppen men den marknad som den underliggande aktien är noterad på är stängd.

Likheter och skillnader: Aktiva ETF: er mot värdepappersfonder vs passiva ETF: er

Aktiva ETFer kombinerar de potentiella fördelarna med aktiv förvaltning som traditionellt erbjuds genom fonder med de lägre kostnaderna och skatteeffektiviteten för ETF: er, populär de senaste åren främst genom passiva ETF: er. Denna tabell ger en jämförelse av produktattribut för aktiva ETFer mot aktiva fonder och passiva ETF: er.

AttributAktiva ETFerAktiva FonderPassiva ETFer
Försöker att överträffa marknaden eller dess riktmärkeJaJaNej
Förlitar sig på det aktiva urvalet av en fondförvaltareJaJaNej
Spårar ett index eller ett populärt riktmärkeNejNejJa
Handlas på en eller flera börserJaNejJa
Kan säljas kort (blankas)JaNejJa
Kan köpas på marginalJaNejJa
Skatteeffektiv strukturJaNejJa
Relativ kostnad (typisk)ModeratHögstLägst

De tidiga åren av aktiva ETF: er (2008-2019): fastnade i skuggan när passiva ETFer blomstrade

I mer än tio år efter lanseringen av de första aktivt förvaltade ETF: erna under 2008 var tillgångstillväxten i aktiva ETF: er fortsatt dämpad. Detta berodde främst på lagkrav att portföljinnehav ska offentliggöras dagligen, till skillnad från aktivt förvaltade fonder som SEC tillåter endast att offentliggöra innehav månadsvis eller kvartalsvis.

Även om daglig insyn i portföljinnehav inte är en viktig fråga för en indexspårnings -ETF, kan detta avslöjande vara en nackdel för aktiva förvaltare och potentiellt skadligt för fondens resultat.

En anledning till att aktiva förvaltare är oroliga för att dagligen avslöja sina portföljinnehav är möjligheterna att handla framåt. Framkörning innebär att man köper eller säljer en aktie baserad på kunskap om en portföljförvaltares pågående investeringsaktivitet som resulterar i potentiella vinster för tradern istället för investerare i den aktivt förvaltade fonden eller ETF: n.

En annan oro bland aktiva förvaltare när det gäller daglig portfölj som är öppenhet är möjligheten för den aktiva fonden att enkelt replikeras av konkurrenter eller investerare. En portföljförvaltare sammanfattade hur han tycker om att förvalta en aktivt förvaltad fond med realtidsupplysning av portföljinnehav genom att säga: ”Jag gillar inte att stå naken på Times Square.”

För att bekämpa dessa farhågor började branschintressenter som Precidian Investments begära av SEC om regleringshinder för att sätta aktiva ETF: er på en jämnare spelplan med aktivt förvaltade fonder. Under denna tid lanserade en handfull kapitalförvaltare aktiva ETF: er som främst investerade i räntebärande värdepapper där frågan om framtid och portföljreplikering var begränsad.

Den mest framgångsrika aktiva ETF som lanserades under denna period baserat på förvaltade tillgångar i slutet av 2019 var PIMCO Enhanced Short Maturity Active Exchange-Traded Fund (kortnamn: MINT) som lanserades i november 2009. Fem av de tio största aktiva ETF: erna vid slutet av 2019 var i kategorin ultrakorta obligationer, med tre andra också i obligationsutrymmet. Ingen av de tio bästa investerar i en kärninhemsk eller internationell aktieklass.

En introduktion av Non-Transparent ETFs (ANT ETFs) och Semi-Transparent ETFs

Den 14 november 2019 offentliggjorde SEC offentligt sin avsikt att godkänna nya och innovativa ETF-strukturer som gör det möjligt för aktivt förvaltade ETF: er att inte publicera sina innehav varje dag. Dessa nya typer av ETF kallas vanligen som halvtransparenta ETF: er eller icke-transparenta ETF: er (även förkortade som ANT ETF: er).

Detta tillkännagivande välkomnades av många av de största kapitalförvaltarna och börserna i USA som hade lagt fram många förslag för SEC under flera år för att söka lättnad för att lansera aktivt förvaltade ETF: er som bevarar hörnstenen i aktivt förvaltade fonder – försenat avslöjande av portfölj innehav.

Även om det finns mekaniska skillnader mellan de nya aktiva ETF -strukturerna som godkänts av SEC, inkluderar gemensamma funktioner förmågan för fondförvaltare att fördröja fullständig portföljupplysning med minst 30 dagar efter slutet av varje månad. Dessutom kräver varje struktur förbättrad styrelseövervakning avsedd att säkerställa marknadspriser för ETF -handel i linje med det underliggande portföljens substansvärde.

Ett ytterligare villkor för SEC: s godkännande av halvtransparenta och ANT-ETF: er begränsar potentiella investeringar till värdepapper som handlas på en börs med samma öppettider som ETF: n själv. Detta är avsett att minska risken för att en ETF: s aktiekurs avviker avsevärt från dess NAV i situationer där ett värdepapper som handlas på en utländsk valuta stängs medan de amerikanska marknaderna förblir öppna och utsatta för kursfluktuationer. Även om detta villkor kan ses över av SEC i framtiden, kommer aktivt förvaltade ETF: er som söker utländsk exponering att begränsas till investeringar i amerikanska depåbevis (ADR).
Investerare kan förvänta sig att se många nya halvtransparenta ETF: er och ANT ETF: er lanserade 2020, särskilt bland traditionella förvaltare av aktivt förvaltade fonder. Det återstår att se om de flesta av dessa nya aktiva ETF: er kommer att replikera befintliga aktivt förvaltade fonder eller driva nya investeringsstrategier.

Kapitalförvaltare kommer också att väga fördelarna med att helt och hållet konvertera aktivt förvaltade fonder till en aktiv ETF, en åtgärd som kräver noggrann övervägande och godkännande av flera intressenter.

Medan tillgångstillväxten i aktivt förvaltade ETF: er var begränsad genom 2019 främst på grund av regleringsbegränsningar och investerares aptit för passiv investering, kan 2020 -talet representera en gyllene era för aktiva ETF: er och deras emittenter.

Traditionella aktiva förvaltare som konverterar fonder eller utökar sitt sortiment till att inkludera lägre kostnader och mer skatteeffektiva aktiva ETF: er kommer att avlägsna ett stort hinder som hjälpte till att luta flöden mot indexfonder och passiva ETF: er de senaste åren.

Framgången för aktiv förvaltning är fortfarande beroende av en fondförvaltares förmåga att överträffa sitt riktmärke. Aktiva ETF: er hjälper emittenter att förbättra sina odds genom minskade kostnader som sänker investeringsavkastningen som krävs för att en fondförvaltare ska uppnå detta mål.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Catch me if you can: Bitcoin leaves Nvidia, Tesla, and other tech titans in the dust

Publicerad

den

21Shares forecasts a 50% surge in Bitcoin ETFs inflows this year Ethereum is ready to become smarter, faster, cheaper: Will the new upgrade boost its price?
  • 21Shares forecasts a 50% surge in Bitcoin ETFs inflows this year
  • Ethereum is ready to become smarter, faster, cheaper: Will the new upgrade boost its price?

Bitcoin is pulling ahead as the Magnificent 7 (Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Meta, Tesla, and Alphabet) stumble in 2025. Once grouped with high-growth tech stocks, Bitcoin is now stepping into a new role as a resilient macro hedge and digital safe-haven. This evolution is reshaping market dynamics and pushing investors to reconsider how they build and diversify their portfolios.

21Shares forecasts a 50% surge in Bitcoin ETFs inflows this year

Bitcoin ETFs have outpaced major ETFs like SPY, QQQ, and GLD this year, leading the ETF market. 21Shares forecasts a 50% increase in inflows for Bitcoin ETFs in 2025 compared to the previous year. Let’s dive into the details of what makes Bitcoin ETFs stand out.

Ethereum is ready to become smarter, faster, cheaper: Will the new upgrade boost its price?

Ethereum, the leading blockchain platform, is about to undergo a significant technical upgrade. On May 7, the much-anticipated Pectra upgrade will go live, aiming to enhance speed, scalability, and user experience. This update could serve as a bullish catalyst for Ether investors. If you’re holding Ether or considering it, this is an update you won’t want to miss.

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Nyheter

VIRAVAX ETP ger exponering mot Avalanche

Publicerad

den

Virtune Avalanche ETP (VIRAVAX ETP) är en fysiskt backad börshandlad produkt (ETP) designad för att erbjuda investerare ett säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering mot Avalanche (AVAX). Detta är möjligt genom en transparent och fysiskt backad struktur med institutionell säkerhet.

Virtune Avalanche ETP (VIRAVAX ETP) är en fysiskt backad börshandlad produkt (ETP) designad för att erbjuda investerare ett säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering mot Avalanche (AVAX). Detta är möjligt genom en transparent och fysiskt backad struktur med institutionell säkerhet.

En anpassbar blockkedja byggd för skalbarhet

Avalanche är en blockkedja med hög kapacitet och snabb slutgiltighet av transaktioner designad för decentraliserade applikationer oavsett skala. Den utmärker sig genom sin unika arkitektur som tillåter användare att skapa sina egna blockkedjor anpassade till deras behov. Dessa kan operera parallellt vilket optimerar både skalbarhet och prestanda för hela nätverket.

Nyckelfunktioner hos Avalanche

Anpassningsbara blockkedjor: Till skillnad från de flesta andra plattformar som erbjuder en standardiserad lösning, tillåter Avalanche användare att skapa sina egna skräddarsydda blockkedjor för specifika användningsområden. Varje kedja kan ha sina egna regler och validerare, samtidigt som de drar nytta av Avalanche-nätverkets övergripande säkerhet, vilket möjliggör en hög grad av flexibilitet och anpassning.

Konsensusmekanism: Avalanche använder en ny typ av konsensusmekanism som kallas ’Avalanche Consensus’, vilken bygger på en proof-of-stake-modell. Denna mekanism kombinerar fördelarna med både klassiska konsensusprotokoll, som erbjuder låg latens och hög genomströmning, och Nakamoto-konsensusprotokoll, som erbjuder robust säkerhet i en decentraliserad miljö.

Skalbarhet utan kompromisser: Avalanche kan hantera upp till 4,500 transaktioner per sekund utan att kompromissa med decentralisering eller säkerhet.

Smarta kontrakt: Avalanche stöder smarta kontrakt som är kompatibla med Ethereum, vilket innebär att utvecklare kan använda befintliga verktyg som Solidity och Remix för att skapa och distribuera decentraliserade applikationer (dApps) på plattformen. Detta förenklar migrering från andra blockkedjor och möjliggör snabb utveckling och implementering av nya applikationer.

Säkert: Virtune Avalanche ETP ger exponering mot Avalanche genom en 100 % fysiskt backad och reglerad investeringsprodukt noterad på Nasdaq Stockholm. Coinbase, som är världsledande inom institutionella förvaringslösningar, agerar förvaringsinstitut för säker förvaring av AVAX i cold-storage.

Handlas direkt: Denna produkt ger dig möjlighet att exponera dig mot Avalanche på ett lika enkelt sätt som när du handlar en aktie via din nätmäklare. Din investering i Avalanche hanteras tillsammans med dina övriga värdepappersinvesteringar. Produkten kan även förvaras i ditt ISK eller kapitalförsäkring, vilket kan medföra skattemässiga fördelar.

Trygghet för dig som investerare

Fysiskt uppbackad
Virtunes produkt är 100% fysiskt uppbackad vilket innebär att vi alltid förvarar AVAX hos Virtunes förvaringsinstitut Coinbase till ett värde som motsvarar minst 100% av värdet på alla Virtunes ETPer.

Säkerhetsagent: Virtune har en så kallad säkerhetsagent (Collateral Agent) vars syfte är att skydda och företräda investerarna i våra produkter. Kryptovalutorna som förvaras i cold-storage (offline) hos Coinbase är frånskilda Virtunes egna kapital.

Hur du investerar: Virtunes produkter kan handlas via en traditionell depå hos flera nätmäklare.

Handla VIRAVAX ETP

Virtune Avalanche ETP (VIRAVAX ETP) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, Levler, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaBörskod
Nasdaq StockholmSEKVIRAVAX

Produktinformation

Avgift1.49 procent
BloombergVIRAVAX SS
ISINSE0022050092
EmittentVirtune AB (publ)
WKNN/A
Startdatum4 juli 2024
AVAX per ETP0,01000000
FörvaringsinstitutCoinbase Custody Trust Company, LLC
MarknadsgarantFlow Traders B.V.
Auktoriserad deltagareSE0022050092
SäkerhetsagentThe Law Debenture Trust Corporation PLC
AdministratörFormidium Corp.

Fortsätt läsa

Nyheter

Goldman Sachs noterar en ny ETF

Publicerad

den

Goldman Sachs EUR Investment Grade Corporate Bond Active UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar huvudsakligen i eurodenominerade företagsobligationer med räntebärande värde från hela världen med en investment grade-rating.

Goldman Sachs EUR Investment Grade Corporate Bond Active UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar huvudsakligen i eurodenominerade företagsobligationer med räntebärande värde från hela världen med en investment grade-rating.

UBS ETF (IE) Solactive US Listed Gold & Silver Miners UCITS ETF investerar i amerikanska företag som är aktiva inom guld- och silvergruvindustrin med stark bolagsstyrning. Fonden består för närvarande av 22 företag.

NamnISIN
Ticker*
Product costsUse of profits
Goldman Sachs EUR Investment Grade Corporate Bond Active UCTIS ETF – Class EUR (Acc)IE000O6GI299
GIGA (EUR)
0,25%Ackumulerande
UBS ETF (IE) Solactive US Listed Gold & Silver Miners UCITS ETF (USD) A-accIE000EPIJ442
BCFR (USD)
0,36%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 413 ETFer, 200 ETCer och 257 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära