Följ oss

Nyheter

Tummen upp för Stockholmsbörsen

Publicerad

den

Tummen upp för Stockholmsbörsen

Tummen upp för Stockholmsbörsen. Börshandlade fonder som replikerar utvecklingen för europeiska aktier, både sådana ETFer som följer hela Europa och sådana som fokuserar på enskilda länder har fått en mycket stor och välförtjänt uppmärksamhet de senaste månaderna. Inflödet av kapital har varit stort under de senaste månaderna, och vissa landspecifika börshandlade fonder har levererat betydande resultatutvecklingar. Till och med börshandlade fonder med fokus på länder som Italien, Spanien och Portugal, tre av de så kallade PIIGS-länderna, har piggnat till under 2014.

Att de tidigare krisregionerna börjar återhämta sig är nu är emellertid inte någon orsak till att bortse från de nordeuropeiska länderna, framförallt inte de nordiska länderna.

Morpheus Trading Group (MTG) som grundades 2002 av den tidgare hedgefondschefen Deron Wagner gav i förra veckan tummen upp för Stockholmsbörsen. Det var emellertid inte XACT OMX eller SEBs SpotR han valde att rekommendera sina anhängare att köpa, utan istället framhöll han iShares MSCI Sweden ETF (NYSEArca: EWD). Förklaringen till hans val torde vara så pass enkel som att han är domicil i Nordamerika och att denna börshandlade fond återfinns på just denna marknad.

Just denna ETF som Wagner rekommenderar, iShares MSCI Sweden ETF, har stigit med cirka en procentenhet under 2014, det vill säga mindre än hälften av vad det svenska OMX-indexet har presterat så utvecklingen ser inte helt lysande ut. Skillnaden i utveckling kan bland annat förklaras av valutaeffekterna.

Fem börshandlade fonder som täcker Norden

Även rensat för valutautvecklingen så är emellertid prestationen som EWD levererat tämligen medelmåttig bland den bukett av fem börshandlade fonder som täcker Norden och listas på NYSEArca. Utöver EWD är det två ETFer med fokus på Norge samt en på respektive Danmark och Finland.

Wagner rekommenderar emellertid EWD, den ETF som replikerar Stockholmsbörsens utveckling och har AUM på cirka en halv miljard USD. Orsaken är bland annat teknisk, Wagner konstaterar att EWD under det senaste året har konsoliderat i månadsdiagrammet, men att det behövs något som triggar en köpsignal.

Tidigare i februari bröt EWD sitt 50-dagars glidande medelvärde efter att ha gjort ett kort besök under denna nivå. EWD Ligger nu 1,6 procent ovanför sitt 50-dagars glidande medelvärde och nästan 6 procent över sitt 200-dagars glidande medelvärde och har under de senaste tolv månaderna levererat en avkastning om cirka 4 procent enligt iShares. Missa inte att Axier varje fredag publicerar en analys på OMXS30-indexet här på ETFSverige.se för den som handlar med XACT OMX eller SEBs SpotR.

EWD

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.