Följ oss

Nyheter

Tematiska ETFer trendar

Publicerad

den

Tematiska ETFer trendar

Från de många försöken att lista en bitcoin-ETF till ökningen och lanseringen av cannabisbaserade fonder har tematiska ETF: er ökat i popularitet i flera år. På senare tid har fokus flyttats till den nya tidens teknologier som molndator, artificiell intelligens, fintech och sociala medier samt sociala orsaker inklusive miljöskydd och medborgerliga rättigheter (ESG).

Enligt Global X, som är sponsor till en serie tematiska ETF: er, inklusive Global X Cloud Computing ETF (CLOU) och Global X Robotics and Artificial Intelligence ETF (BOTZ), ökar tillgångarna under förvaltning i tematiska ETF: er 65% kvartal över kvartalet.

”Vi tror verkligen att tematiska ETF: er är här för att stanna,” berättade Todd Rosenbluth, seniordirektör för ETF och fondundersökning vid CFRA Research.

Han lyfte fram WisdomTree Cloud Computing Fund (WCLD), First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF (CIBR), Ark Invest’s Genomic Revolution ETF (ARKG) och iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) som bara några få namn som nyligen har sett intresse från investerare .

”De är inte bara en ersättning för några av sektorns ETF: er som du pratade om, men om du är en gammal aktiejockey, som jag brukade vara som finansiell rådgivare, erbjuder dessa ETF fördelarna med diversifiering till en relativt låg kostnad struktur och en handel för att kunna få 30, 40, 50 namn för att få din exponering, säger Rosenbluth. ”Det är ett riktigt bra koncept.”

Justera din exponering enligt dina egna åsikter

En del av fördelen är också möjligheten att justera din exponering enligt dina egna åsikter, säger Chris Hempstead, chef för institutionell affärsutveckling på IndexIQ, i samma ”ETF Edge” -intervju.

”Det handlar inte alltid om artificiell intelligens. Det handlar inte alltid om elektroniska fordon och sådant. Ibland kan temat också innehålla ett sätt att uttrycka en övervikt eller en undervikt, i vissa fall till en viss sektor, säger Hempstead.

”Vi pratar om breda, passiva index som hälsovård eller energi,” sa han. ”Men om du till exempel vill överviktiga onkologi, kan du hitta en tematisk ETF som överväger dessa namn.” Det finns en börshandlad fond för det också.

Produkter med låg volatilitet eller valutasäkring kan också betraktas som tematiska, sa Hempstead och pekade på sitt företags egna IQ S&P High Yield Low Volatility Bond ETF (HYLV).

”Det är också ett tematiskt sätt att uttrycka din åsikt i en bredare indexbaserad värld”, sa Hempstead. Om något, visar den senaste framgången med Direxions Work From Home ETF (WFH) att tematiska ETF: er är här under lång tid, sade Rosenbluth.

Sedan lanseringen den 25 juni 2020 har WFH ökat med nästan 2% och har sett inflöden på nästan 62 miljoner dollar i förvaltat kapital.

”Det här är bara tre veckor gammalt. Det brukade vara [att] investerare skulle vänta i tre år innan de köpte en ETF, och sedan började de gå in i den tidigare när de fick en titt på de underliggande innehaven. Tre veckor är verkligen imponerande, säger Rosenbluth. ”Det är ett tecken på att denna ETF verkligen har fått genklang hos investerare.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.