Nyheter

Telekomfonder faller på beskedet om att Apple ersätter ATT i Dow Jones

Publicerad

den

De normalt defensiva telekomaktierna, och då också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av dessa, backar på indexförändringar. Nyheten om att Apple ersätter ärevördiga AT&T i Dow Jones Industrial Average efter stängningen den 18 mars 2015 har emellertid pressat AT & T-tunga ETFer som iShares U.S. Telecommunications ETF (NYSEArca: IYZ). Denna börshandlade fond backade med 1,6 procent i fredags. Rivalen Vanguard Telecommunication Services ETF (NYSEArca: VOX) backade med 1,5 procent och Fidelity MSCI Telecommunication Services Index ETF (NYSEArca: FCOM) med 1,6 procent. Dessa kursfall är fullt förståeliga, AT&T har i dag ett marknadsvärde på 174 miljarder, vilket är mindre än den kassa som Apple förfogar över. AT&T backade med 1,5 procent i fredags, efter det att aktien hade återhämtat sig från de värsta kursfallen.

Telekomfonder faller

AT&T står för cirka 12 procent av den totala kapitalvikten i IYZ, medan VOX har allokerat cirka 22 procent av sitt kapital på 890 MUSD till AT&T. FCOM har en vikt på 22,6 procent i AT&T.

Redan 1916 kom dåvarande American Telephone & Telegraph Co att ingå i Dow Jones, och genom namnbyten och sammanslagningar har aktien fortsatt finnas med sedan dess. Det är därför som många är förvånade över att Dow Jones valt att ersätta aktien i sitt index. Det är ännu mer förvånande eftersom Dow Jones är ett värdeviktat index, och det hade av den anledningen kanske varit mer naturligt att ersätta Intel (NasdaqGS: INTC), Cisco (NasdaqGS: CSCO) och General Electric (NYSE: GE) före AT&T. Alla dessa företag hade i fredags en mindre vikt i Dow Jones än vad AT&T hade. De hade även mindre vikter i den börshandlade fond som replikerar utvecklingen av detta index, SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (NYSEArca: DIA).

De investerare som äger aktier i AT&T eller i någon av de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av de amerikanska telecomföretagen kan glädja sig åt att historiskt sett har de företag som lämnat Dow Jones gett sina ägare en överavkastning. Aktiekursen i Alcoa nästan fördubblades det första året efter det att företaget lämnat Dow Jones, och Hewlett-Packard (NYSE: HPQ) ökade 73,4% under det första året efter det att företaget uteslöts. Tobaksjätten Altria (NYSE: MO) har stigit med 143 procent under de sju år som gått sedan det lämnade Dow Jones.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version