Följ oss

Nyheter

Apple tar plats i Dow Jones

Publicerad

den

Apple tar plats i Dow Jones

Apple tar plats i Dow Jones S&P Dow Jones Indices meddelade i veckan att Apple (AAPL) kommer att ta plats i Dow Jones Industrial Average. Apple ersätter AT&T (T) efter handelns stängning den 18 mars 2015.

American Telephone & Telegraph kom att adderas tilll Dow Jones Industrials den 4 oktober 1916, för nästan hundra år sedan. Den 20 april 1994 bytte företaget namn till AT&T. Den första november 1999 lades SBC Communications till i samma index. SBC Communications var en av de sju ”Bells” som knoppades av från AT&T 1982. De övriga avknoppningarna var Ameritech, Bell Atlantic, BellSouth, NYNEX, Pacific Telesis, Southwestern Bell och US West, vilka samtliga kom att läggas till i det bredare referensindexet S&P 500.

Den 21 november 2005 slutförde SBC Communications en fusion med AT&T, där SBC Communications bytte namn till AT&T. Efter denna förändring var det endast Verizon som var en av de ursprungliga ”Bells” som knoppades av från AT&T, då under namnet Bell Atlantic, som är kvar i Dow Jones Industrial Average.

Förändringen kommer att ske samtidigt som Visa gör en aktiesplitt där en gammal aktie blir till fyra nya. Även denna händelse kommer att påverka Dow Jones, som är ett prisviktat index. Sammantaget kommer förändringarna att minska viktningen av informationsteknik från 19,17 procent, ner till 17,05 procent, eftersom Visas 4-för-1 aktiesplit uppväger Apples tillägg i indexet. Hade den teknik som använts för S&P 500 använts hade istället marknadsvärdet för informationsteknik kommit att stiga till 30,92 procent.

Indexvikten för Telekommunikation kommer att minskas till 1,80 procent, från nuvarande 2,94 procent, då Verizon blir den enda kvarvarande aktien som representerar branschen i Dow Jones indexet. Goldman Sachs kommer att överta vikten som #1 i Dow Jones med 7,01 procent av vikten, följt av 3M (6,18 procent), IBM (5,95 procent) och Boeing (5,70 procent). Apple kommer att ha den femte största vikten, 4,66 procent även om företaget är det största företag i världen vars aktier handlas publikt. Förklaringen beror på att Dow Jones använder pris och inte underliggande marknadsvärde när indexet beräknas, något som till exempel S&P 500 gör. Apple kommer således att ha en betydelsefull vikt i Dow Jones, men kommer inte att vara den jätte som företaget är i S&P 500.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Telekomfonder faller på beskedet om att Apple ersätter ATT i Dow Jones - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.