Följ oss

Nyheter

Sydkorea sjunker på grund av krigsoron

Publicerad

den

Sydkorea sjunker på grund av krigsoron

Sydkorea sjunker på grund av krigsoron Sydkorea har haft en tuff inledning på 2013. Först stärktes den sydkoreanska wonen, vilket bland annat försvagade konkurrenskraften för exportsektorn. Men det var inte över där. Nu har vapenskramlet och hoten om en potentiell kärnvapenattack från grannen i nord fått den sydkoreanska börsen att falla ytterligare. I år är MSCI Korea ner med omkring 11 procent i svenska kronor. Majoriteten av nedgången har skett under den senaste månaden. Att hoten tas på största allvar har bland annat visat sig i Tokyo där man placerat ut luftvärnsrobotar av patriottyp för att försvara stadens 30 miljoner människor mot ett nordkoreanskt angrepp.

Sydkorea har den näst största vikten i det klassiska MSCI Emerging Markets indexet och har ofta en stor vikt i traditionella Emerging Markets fonder. Blir konflikten kortvarig är det möjligt att de ekonomiska konsekvenserna inte blir omfattande och en återhämtning kan bli snabb men fortsätter den under en längre tid och fördjupas kan konsekvenserna bli kännbara.

Många anser att hoten från Kim Jong-Un inte kommer resultera i något. Jag förstår inte riktigt det resonemanget. Har man tänkt på de indirekta effekterna som jag bland annat beskrivit ovan? Enligt mig har han redan lyckats. Vapenskramlet och kärnvapenhoten kanske bara är en ”side-show”.

ETF-utbud

[table id=610 /]

Källa: Factset, 9 april 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar. Avkastning i procent. AuM/förvaltat kapital i miljoner kronor. 0/- information saknas

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.