Följ oss

Nyheter

Sydkorea, en stadig hand styr aktiemarknaden

Publicerad

den

Sydkorea, en stadig hand styr aktiemarknaden iShares MSCI Sydkorea Capped ETF (NYSEArca: EWY), som försöker återspegla resultatet av MSCI Korea 25/50 Index, har under året fallit med något mindre än fyra (4) procen

Sydkorea, en stadig hand styr aktiemarknaden iShares MSCI Sydkorea Capped ETF (NYSEArca: EWY), som försöker återspegla resultatet av MSCI Korea 25/50 Index, har under året fallit med något mindre än fyra (4) procent. Resultatet är inte mycket att bli upphetsad över, men ställs det i jämförelse med andra mer diversifierade börshandlade fonder som följer tillväxtmarknaderna är det riktigt bra. Sydkorea, en stadig hand styr aktiemarknaden i landet.

Under det tredje kvartalet 2015 kom Sydkoreas bilindustri att sätta fart efter det att Hyundai Motors Co i oktober rapporterade en försäljningsökning med 6,3 procent medan Kia Motors levererade en försäljningsökning om 16 procent. Hyundai ser ut att kunna fortsätta leverera bra omsättningsökningar när denna biltillverkare gör en inbrytning på lyxbilsegmentet med sitt nya märke Genesis.

3,2 miljarder dollar i förvaltat kapital

EWY har i dag cirka 3,2 miljarder dollar i förvaltat kapital, av vilket 21,5 procent har allokerats till det sydkoreanska jättekonglomeratet Samsung. Totalt sett har EWY placerat 36,3 av sitt kapital inom teknologisektorn.

EWY har fallit med cirka 16 procent sedan sin toppnotering på 62,93 USD per fondandel i april i år, framförallt på grund av en allt starkare dollar, devalveringen av den kinesiska yuanen och börskraschen i Kina i somras. I grund och botten har den koreanska ekonomin själv har inte anmärkningsvärt minskat på ett sätt som motiverar minskningen med 16 % i EWYs pris sedan juli 2014. Detta har skapat en solid inkörsport för investerare som söker en stark tillväxtpotential i Asien.

Högre utdelningar och flera splittar

Att de sydkoreanska företagen ökar sina utdelningar och genomför splittar är uppmuntrande nyheter för vissa grupper av investerare. De sydkoreanska företagen står inför ett ökat tryck av regeringen att höja sina utdelningar eftersom Sydkorea har bland de lägsta utdelningsandelarna bland de stora ekonomierna i Asien. Att Samsungs aktier har fallit bidrar emellertid inte till att öka intresset för att köpa aktier i Sydkorea, och då hjälper det föga att utdelningarna ökar då de utgör en så liten andel av de sydkoreanska företagens vinster. Låga energipriser och en billig finansiering har däremot bidragit till att få investerarna att se positivt på Sydkorea och tro att landet kan komma att ha goda utsikter för vinsttillväxt framöver. Sydkorea är en nettoenergiimportör, vilket innebär att det är en av de framväxande marknader som bör omfattas av låga energipriser.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.