Nyheter

Storbritanniens största bank försöker sig på guldtokenisering

Publicerad

den

RWA-tokenisering fortsätter att vara en av årets huvudberättelser. HSBC lanserade guldtokenisering, det vill säga tokeniserat ägande av fysiskt guld som hölls i dess valv i London den 1 november 2023, och noterade dess användning av distributed ledger technology (DLT) för att handla med tillgångarna.

Tillvägagångssättet ”genererar en tillåten digital representation av kunders fysiska guldinnehav”, sa företaget i ett pressmeddelande. En token på HSBCs guldtokeniseringsplattform motsvarar 0,001 troy ounce. Tokeniserat fysiskt guld kan handlas mellan HSBC och institutionella investerare genom HSBC Evolve-plattformen.

HSBC är inte ny på blockkedjan

HSBC slog sig ihop med Wells Fargo i december 2021 för att använda en delad avräkningsreskontra för att behandla transaktioner i USD, kanadensiska dollar, euro och brittiska pund.

Banken avslöjade sin avsikt i november 2022 att lansera tokeniseringsplattformen HSBC Orion – där institutioner kan utfärda digitala obligationer.

”Utöver efterfrågan på inhemska digitala tillgångar ser vi en aptit på tokeniseringslösningar som kan upprätthålla en länk till specifika användningsfall i den verkliga världen, som guld” John O’Neill, HSBC:s chef för digitala tillgångar strategi.

Lanseringen kommer när tokeniseringsutrymmet fortsätter att utvecklas – och när makrofaktorer har initierat en ”flight to quality” för vissa investerare, vilket kan inkludera guld.

Guld är den näst mest tokeniserade tillgången i termer av börsvärde, efter USD, enligt en augustirapport från RedStone Chaos Labs.

”Med växande uppmärksamhet på guld på grund av inflationsbekymmer är tokeniserat guld i en bra position att ta en viktig roll i övergången till on-chain-finansiering”, konstaterar företagen i studien.

Tether Gold (AUT) och PAX Gold dominerar den tokeniserade guldkategorin med ett börsvärde på cirka 490 miljoner dollar respektive 480 miljoner dollar, visar CoinGecko-data.

Paxos säger att det stöder PAXG-tokens med guld som lagras i London Bullion Market Associations valv.

Tether Gold köper London Good Delivery-guld från Schweiz och lagrar det i ett valv där, enligt dess vitbok.

Tokeniserat guld erbjuds också på WisdomTrees ”blockchain-aktiverade” konsumentapp, som lanserades i juli.

HSBCs guldtokeniseringslansering är ett steg mot att i slutändan skapa ”en världsledande uppsättning digitala tillgångsmöjligheter”, tillade O’Neill i onsdagens uttalande.

Den nuvarande högavkastningsmiljön har nyligen lett till digitalisering av finansiella tillgångar som statsobligationer, penningmarknadsfonder och återköpsavtal, skrev Coinbase institutionella analysschef David Duong och analytikern David Han i ett måndagsblogginlägg

De tillade: ”Vi tror att detta kan vara ett viktigt användningsfall för traditionella finansiella aktörer och bli en viktig del av den nya kryptomarknadscykeln, även om fullständig implementering kan ta ytterligare [ett till två] år.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version