Följ oss

Nyheter

Stiger guldpriset alltid i perioder av inflation?

Publicerad

den

Trots den nuvarande inflationen har guldmarknaden inte rört sig och förblir stabil under året. Tänk om inflationen inte var den viktigaste ekonomiska faktorn för att få guldpriset att röra på sig i perioder av inflation?

Trots den nuvarande inflationen har guldmarknaden inte rört sig och förblir stabil under året. Tänk om inflationen inte var den viktigaste ekonomiska faktorn för att få guldpriset att röra på sig i perioder av inflation?

Introduktion

Inflation har blivit den viktigaste sökningen på Google. Från Fed till mellanhanden, alla pratar om inflation och oroar sig ständigt för det.

Trots denna miljö kunde vi inte förstå varför guldmarknaden inte har rört sig lite. Priset på ädelmetallen ligger platt på året, vilket, om vi räknar inflationen, betyder att guld tappade en hel del i värde i år. Vi bestämde oss för att gå tillbaka i historien för att kontrollera att guld verkligen är en säkring av inflationen. Genom att noggrant titta på vad som hände tidigare drog vi slutsatsen att det inte är exakt sant, i den meningen att inflationen inte är den primära finansiella faktorn som flyttar guld.

I det första avsnittet av denna artikel kommer vi att studera inflationens inverkan på guldpriset under stora ekonomiska perioder: 70- och 2000-talen.

I det andra avsnittet av den här artikeln hittade vi en andra finansiell faktor som påverkar priset på guld mycket mer: handelsunderskotten. Vi kommer att föreslå en indikator för att förutse stora rörelser i guldpriserna baserat på inflation och handelsunderskott.

Hur påverkar perioder av inflation guldpriset?

Mer exakt än inflation kommer vi att studera realräntorna (realränta=inflation minus den riskfria räntan som betalas av centralbankerna). Detta är grundläggande eftersom guld konkurrerar med obligationsmarknaden (som är den största finansiella marknaden i världen). Om du har lite pengar, och du kan tjäna en ränta på det, genom att köpa en obligation, varför skulle du äga guld?

Det finns ingen anledning till det. Du föredrar att behålla obligationen och tjäna räntan. Men om den reala räntan är negativ och din obligationsposition förlorar pengar eftersom inflationen är högre än vad din obligation ger dig, så skulle du hellre äga guld.

Låt oss ta två exempel från historien:

År 2022 är inflationen i USA 8 procent eller mer, den riskfria räntan för FED är 0 procent och den 10-åriga amerikanska statsobligationen ger en ränta på 3 procent (denna obligation är ett lån till den amerikanska regeringen). Om du tror att inflationen kommer att vara 8 procent eller ännu mer under de kommande åren, varför skulle du vilja köpa obligationer och låsa dina pengar för att tjäna bara 3 procent under de kommande 10 åren.

Detta är inte vettigt eftersom sannolikheten är negativ. Ännu värsta, om du bara håller dina pengar, gör du 0 procent ränta, eftersom den korta räntan är 0 procent. Så att hålla kontanter är en viss förlust, och ingen skulle vilja ha kontanter under dessa förhållanden. Därför är det helt vettigt att köpa guld, eftersom du har en tillgång som kommer att behålla värdet under perioder av inflation.

1981 var inflationen 10 procent, men den korta räntan var 16 procent. Därför, genom att hålla kontanter skulle du direkt tjäna 6 procent med säkerhet. I motsats till vad som händer idag var kontanter en intressant tillgång på den tiden. Det var den mest likvida tillgången, du kunde investera i vilken möjlighet som helst som skulle uppstå framför dig, och den tjänade 6 procent per år över inflationen.

Realräntan är den information som driver investerarnas beteende mot kontanter. Om de reala räntorna är positiva, eller till och med oförändrade, skulle investerare använda kontanter som värdeförvaring, eftersom det är den mest likvida tillgången och det är lagligt betalningsmedel. Men i perioder med negativ ränta, som vi är i idag, förlorar investerare mycket pengar på att äga kontanter (eller obligationer), och de tvingas iväg för att hitta en annan butik av värde för de tider som de inte kan hitta några bra investeringsmöjligheter.

Guldpriset versus realräntan

1a. Det galna 1970-talet. Guldpriset steg med 2300 procent

I diagrammet nedan kan vi se guldpriset och realräntorna i USA under hela 70-talet. Vi kan se den stabila perioden på 60-talet. Guld var knutet till dollarn och realräntorna pendlade i ett intervall på 2 procent. I början av 70-talet, efter oljechocken 1973, kan vi se att realräntorna kollapsade till negativt territorium på grund av rasande inflation.

Fed låg ständigt bakom kurvan fram till 1980, och under hela 70-talet gick guldet upp. Vi kan tydligt se en stark korrelation mellan priset på guld och den negativa realräntan i diagrammet nedan. Guld steg när kurserna var negativa, och så fort de blev positiva 1980 hade guldet en kraftig korrigering och gick inte upp efter det.

Guldpriset versus realräntan

Vi måste betona amplituden av rörelserna här. 1971 handlades guld till 35 USD per troy ounce. I slutet av det decenniet nådde guldpriset 850 USD. Det är en värdeökning på 2300 procent på 10 år. Under tiden, för aktieinvesterare i väst, var 70-talet i stort sett ett förlorat decennium med mycket volatilitet och oförändrad avkastning.

På 1970-talet tryckte Fed mer pengar för att hjälpa till att kontrollera inflationen (Hur kan du ”kontrollera” inflationen genom att trycka mer pengar? Hur kan du göra något så dumt och absurt?). Centralbankerna höjde också räntorna, men alltid bakom kurvan, vilket gjorde att inflationen hela tiden var högre än räntorna. 1971 var den amerikanska feds ränta under 5 procent. 1980 var det över 13 procent.

70-talet är arketypen för att köpa guld för att säkra sig mot inflation. Ändå kan man märka att den kraftiga rörelsen av guld kom under andra delen av 70-talet, ganska sent i cykeln.

Ib. En andra period med negativa räntor men utan höjning av guldpriset: 2010-talet

Som vi kan se i diagrammet nedan var realräntorna negativa under hela 2010-talet. Ändå gick inte guldpriset upp, det gjorde mer eller mindre ingenting medan börskurserna gick i taket.

Realräntorna var i genomsnitt negativa -2 procent under första delen av decenniet. Fed-räntan var runt noll och inflationen runt 2 procent. Men priset på guld uppförde sig inte som på 1970-talet.

Guldpriset versus realräntan

Denna period ogiltigförklarar tanken att guld stiger under perioder av inflation. Man kan säga att det var en mild inflation, och guld bör stiga först när det är en rasande inflation på mer än 5 procent. Man kan också säga att mängden guld som utvinns varje år är ungefär 2 procent av den totala mängden guld på marken. Så nollräntan för guld är inte 0 procent utan -2 procent. Men de förklaringarna håller inte när man tittar på den första delen av 70-talet när inflationen rasade, men guld tog mycket tid att ta fart.

Vi letade efter en annan förklaring, och vi fann att handelsunderskottet är mycket mer relevant än inflationen för att förklara stigande guldpris.

Guldpriset korrelerade med handelsunderskottet till 93 procent

Guldpriserna är endast korrelerade med 61 procent till realräntor. Det finns definitivt ett inflytande, men det förklarar inte systematiskt guldets rörelser. Som vi har sett i föregående stycke 1b finns det perioder då realräntorna är negativa, men guldpriset stiger ändå inte.

Å andra sidan är handelsunderskotten kombinerat med de negativa räntorna 93 procent korrelerade till guldpriserna och förklarar varje bullrun som guldmetallen hade.

Faktum är att varje gång guldmetallen har rusat, så skedde det samtidigt det skedde en kraftig ökning av handelsunderskottet i USA

På 1970-talet, som vi kan se i diagrammet nedan, började guldpriserna stagnera. Detta skedde inte när inflationen steg 1973, utan när handelsunderskotten började minska kraftigt 1977.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 1970-talet

Under 2000-talet, som vi kan se i diagrammet nedan, började guldpriset ta fart 2003, precis när handelsunderskottet började kollapsa kraftigt. Vi kan se att även under denna period är sambandet mellan händelserna häpnadsväckande.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 2000-talet

Slutligen kan vi förklara mysteriet med 2010-talet när guldpriset inte gick upp medan räntorna var negativa (punkt 1b ovan). Under den perioden var handelsunderskotten stabila och guldpriserna likaså. Även om räntorna under hela 2010-talet var negativa, rörde sig guldet inte, och det beror på att handelsunderskotten inte föll kraftigt. Vi kan se i diagrammet nedan att handelsunderskotten förblir stabila under den perioden.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 2010-talet

2a. Negativ realränta och kraftig minskning av handelsunderskottet

Vi föreslår sedan att bygga en indikator för att identifiera början på guldtjurmarknaderna. Vi föreslår att man tar en blandning av realräntorna och variationen i handelsunderskotten. Vi visar nedan diagrammet för denna kombinerade indikator.

Guldpriset i förhållande till realräntan och handelsunderskottet

Första gången denna kombination hände var under andra delen av 1970-talet. Vid den tiden var det en betydande minskning av handelsunderskottet jämfört med föregående årtionde och negativa realräntor. Handelsunderskotten var bara -1 procent för USA, men det var en ny situation, eftersom USA under det föregående decenniet konstant hade handelsöverskott.

USA gick in i en era med handelsunderskott vid den tiden. Resultatet av denna kombination av handelsunderskottsgap plus negativa realräntor var en betydande ökning av guldpriset med 4 gånger från 154 USD 1974 till 615 USD i slutet av 1970-talet.

Den andra perioden med liknande förhållanden inträffade 2003-2005. Under denna period var realräntan -1%, och handelsunderskottet sjönk två gånger från -2 procent 1998 till -5 procent 2004. Detta orsakade ytterligare en guldtjurmarknad på 2000-talet och guldpriset ökade från 279 dollar/ Oz 1999 till 700 USD/troy ounce i slutet av 2007. Detta innebär en ökning med 250 procent.

Den kombinerade indikatorn identifierade i båda fallen början på en tjurmarknad, där guldpriset multiplicerades med 10.

2022 har vi liknande förutsättningar. Realräntorna är negativa på -8 procent (eftersom inflationen ligger på minst 8 procent och Fed-räntan är noll). Och handelsunderskottet slog rekordlågt varje år. Trumps administration slog det ökända rekordet för Obamas administration. Och Bidens administration slog Trumps administrations ökända rekord. Oavsett vad presidenten är, vilken politik än är, genererar USA:s ekonomi mycket större handelsunderskott nu än vad de gjorde 2019. Den kombinerade signalen indikerar att vi borde befinna oss på gränsen till en enorm tjurmarknad för guld.

Slutsats

Vi har visat i den första delen att inflation och negativa räntor inte nödvändigtvis betyder att guld kommer att få ett enormt rally. Under andra hälften av 70-talet och på 2000-talet var det fallet eftersom USA:s handelsunderskott just har ökat. Men det finns vissa andra perioder då det är negativa räntor och guld inte rally (till exempel 2010-talet och första hälften av 70-talet).

Signalen kräver både negativa räntor och en nyligen nedgång i handelsunderskottet för att nästan säkert utlösa ett rally på guldmarknaden. Det har fungerat under de senaste 60 åren. Om det ska fungera igen bör vi snart få se ett enormt guldrally.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VanEck Gold Miners UCITS ETF når 1 miljard USD i tillgångar under förvaltning

Publicerad

den

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Kapitalförvaltarens VanEck Gold Miners UCITS ETF har nu nått 1 miljard USD i förvaltat kapital. Denna renodlade ETF följer resultatet för NYSE Arca Gold Miners Index, som består av världens största börsbolag som huvudsakligen är engagerade i utvinning av guld och silver.

Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe, kommenterade fondens volymtillväxt under det senaste guldrallyt, ”Med tanke på den nuvarande makroekonomiska och geopolitiska miljön – inklusive kvardröjande inflation trots högre räntor och pågående globala konflikter – är den globala efterfrågan på guld som stark som alltid. Med tanke på guldets historiska status som den investerarföredragna tillgången till fristad, vill investerare skydda och säkra sina portföljer för vad som komma skall. Dessutom har betydande ökningar av centralbanksreserver skapat tryck uppåt och efterfrågan på guld, vilket har resulterat i hausseartade utsikter i år och framåt.”

Investerarnas efterfrågan på guld som en fristadstillgång driver upp priserna: Det nuvarande guldpriset har nått en ny rekordnivå på över 2 300 USD, vilket också gynnar guldgruvföretag, eftersom den ökande efterfrågan på ädelmetaller genererar mer försäljning och högre vinster för dem.

”I mars presterade aktier i guldproducenter betydligt bättre än ädelmetaller”, säger Imaru Casanova, portföljchef för guld och ädla metaller på VanEck. ”Detta kan vara början på en trend mot återgång till medelvärdet, där guldgruvaktier återfår sin hävstång på guldpriset och överträffar ädelmetaller när guldpriserna stiger.” Potentiella investerare bör ändå ta hänsyn till att den långsiktiga stabiliteten i en uppåtgående trend på finansmarknaderna fortfarande är osäker och kan bero på en mängd olika faktorer.

Aktier i gruvbolag kombinerar fördelarna och riskerna med både exponering av fysiskt guld och inkomstgenererande tillgångar, eftersom de både kan isolera portföljen mot inflation och minska riskerna genom diversifiering. Exponering genom en ETF ger enkel och kostnadseffektiv tillgång till denna komplexa marknad.

De tre bästa innehaven i VanEck Gold Miners UCITS ETF är för närvarande Newmont Corporation, Agnico Eagle Mines Ltd. och Barrick Gold Corporation, och fonden har för närvarande en regional koncentration på Kanada, USA och Australien. ETF:en är fullt uppbackad och innehåller för närvarande 53 aktier med en total kostnadskvot (TER) på 53 bps.

ETFVanEck Gold Miners UCITS ETF
IndexnamnNYSE Arca Gold Miners Index
ISINIE00BQQP9F84
Ticker LSE GBPGDGB
Ticker LSE USDGDX
Ticker XetraG2X
Investment ManagerVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUS Dollar
IndexleverantörICE Data Indices, LLC
RebalancingKvartalsvis
Product structurePhysically replicating (Full)
Launch date25 March 2015
Total expense ratio (TER)0.53% p.a.
Income treatmentReinvestment

Fortsätt läsa

Nyheter

U8NJ ETF ger exponering mot prospekteringsbolag i uransektorn

Publicerad

den

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) med ISIN IE00075IVKF9, försöker spåra prospekteringsbolag i uransektorn i form Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners-index spårar små och medelstora företag över hela världen som är engagerade i prospektering, brytning och/eller raffinering av uran.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,85 % p.a. HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Nasdaq Sprott Junior Uranium Miners index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. ETF lanserades den 23 februari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför U8NJ ETF

En ny tjurmarknad är sannolikt på gång, vilket uppmuntrar prospekteringsbolag i uransektorn att utforska och utveckla nya urangruvor och möjligen möjliggöra för mindre gruvarbetare att uppleva betydande tillväxt.

Kärnkraftens väsentliga roll i netto-noll-övergången driver efterfrågan på uran, och gruvarbetare kommer att behöva öka.

Efter framgångarna med Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), Europas största uranfokuserade ETF, samarbetar HANetf med Sprott Asset Management för att lansera Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF.

U8NJ fokuserar på små och medelstoraprospekteringsbolag i uransektorn som erbjuder potential att överavkasta inom en snar framtid.

Varför investera i en ETF för juniora uranbolag?

Junior uranbolag kan vara redo för tillväxt: Europas enda renodlade ETF för juniora gruvbolag , med tillgångar valda baserat på deras potential för betydande intäkter och tillgångstillväxt.


Kärnenergins roll i netto-noll-övergången: Kärnenergi har den högsta kapacitetsfaktorn jämfört med både traditionella och alternativa energikällor och de minsta koldioxidekvivalenta utsläppen jämfört med andra energiformer, vilket gör den avgörande för att nå målen för nettonollenergiomställning.


Uran utbud och efterfrågan obalans: Hundratals nya reaktorer byggs, eller planeras, runt om i världen. Efterfrågan på uran kommer sannolikt att överträffa utbudet och sätta press på nya och mindre gruvbolag att öka.

Handla U8NJ ETF

HANetf Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF USD Accumulating (U8NJ ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPURJP
London Stock ExchangeUSDURNJ
XETRAEURU8NJ

Innehav kan komma att förändras

Geografisk fördelning av innehaven

InnehavVikt
PALADIN ENERGY RG13,25%
NEXGEN ENERGY LTD.11,92%
URANIUM ENERGY CORP11,22%
DENISON MINES CP NEW10,44%
CGN MINING RG5,28%
DEEP YELLOW RG4,98%
BOSS ENERGY RG4,94%
ENCORE ENERGY RG4,86%
FISSION URANIUM RG4,14%
GLOBAL ATOMIC RG3,65%

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf kommenterar det kommande NATO-toppmötet

Publicerad

den

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Den ryska invasionen av Ukraina har gett NATO ett nytt enat fokus och beslutsamhet, vilket har satt ett slut på ”fredsutdelningen”-eran och ringer in en ny era fokuserad på militär beredskap. NATO-medlemmar, inklusive dess två nyaste medlemmar Finland och Sverige, är nu inriktade på att modernisera och utöka sina militära resurser efter år av försummelse. Det beräknas att 23 av Natos nu 32 medlemmar kommer att uppfylla eller överträffa målet på två procent av BNP i år. Tyskland spenderar mer än det har gjort sedan det kalla krigets slut. Och de länder som inte uppfyller dessa mål som Kanada och Italien kommer att kritiseras vid toppmötet.

Utöver Ryssland och Ukraina kommer toppmötet att ta upp oro för ett allt mer aggressivt Kina, ökande spänningar i Mellanöstern med Israel-Hamas-konflikten i Gaza och nytt samarbete mellan Ryssland och Nordkorea. En annan nyckelfråga är det osäkra resultatet av det amerikanska presidentvalet, eftersom USA fortfarande är Natos mäktigaste medlem.

President Biden kommer att ha den dubbla uppgiften att ena Nato till stöd för Ukraina och ena sitt eget demokratiska parti bakom sin presidentkandidatur. Ett annat politiskt budskap som Biden sannolikt kommer att sända är att NATO-medlemmar verkligen har ökat militärutgifterna på hans vakt, vilket undergräver Trumps skildring av europeiska allierade som ”frilastare”. Toppmötet äger också rum vid en tidpunkt då Europa står inför sina egna politiska frågor med extremhögerpopulism, särskilt i Frankrike och Ungern och en ny arbetarregering i Storbritannien.

Tom Bailey, forskningschef på HANetf, emittent av Future of Defense UCITS ETF (ASWC): När vi ser fram emot det kommande Nato-toppmötet, visar färsk statistik en betydande milstolpe i alliansens kollektiva försvarsåtaganden. Rekordstora 23 NATO-länder, av ett nu utökat medlemsantal på 32, är på väg att nå målet på 2 % av BNP för försvarsutgifter 2024. Denna prestation är särskilt anmärkningsvärd eftersom den representerar en nästan fyrfaldig ökning från 2021 då endast sex länder nådde detta mål.

Effekterna av den geopolitiska utvecklingen, som Rysslands invasion av Ukraina 2022, har varit djupgående. Antalet länder som uppfyller 2-procentsmålet ökade från sju år 2022 till tio år 2023. Denna trend understryker en förnyad brådska bland NATO-medlemmarna att stärka sina försvarsförmåga, med Europa och Kanada som tillsammans ökar försvarsutgifterna med 18 %, den största ökningen i årtionden.

Speciellt har Tyskland åtagit sig 71,8 miljarder euro (76,8 miljarder USD) till försvar i år, vilket markerar dess första uppnående av det tvåprocentiga målet sedan början av 1990-talet. Polen leder alliansen i försvarsutgifter på 4,12 procent av BNP, vilket signalerar ett starkt engagemang för nationell och kollektiv säkerhet.

För investerare belyser denna oöverträffade ökning av försvarsutgifterna en sektor med allt större relevans. Försvarsindustrin kommer sannolikt att uppleva tillväxt när Nato-medlemmar förbättrar sin militära kapacitet, vilket ger potentiella investeringsmöjligheter. När NATO-toppmötet utvecklas kommer detta område att vara ett område att följa noga.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära