Följ oss

Nyheter

Stiger guldpriset alltid i perioder av inflation?

Publicerad

den

Trots den nuvarande inflationen har guldmarknaden inte rört sig och förblir stabil under året. Tänk om inflationen inte var den viktigaste ekonomiska faktorn för att få guldpriset att röra på sig i perioder av inflation?

Trots den nuvarande inflationen har guldmarknaden inte rört sig och förblir stabil under året. Tänk om inflationen inte var den viktigaste ekonomiska faktorn för att få guldpriset att röra på sig i perioder av inflation?

Introduktion

Inflation har blivit den viktigaste sökningen på Google. Från Fed till mellanhanden, alla pratar om inflation och oroar sig ständigt för det.

Trots denna miljö kunde vi inte förstå varför guldmarknaden inte har rört sig lite. Priset på ädelmetallen ligger platt på året, vilket, om vi räknar inflationen, betyder att guld tappade en hel del i värde i år. Vi bestämde oss för att gå tillbaka i historien för att kontrollera att guld verkligen är en säkring av inflationen. Genom att noggrant titta på vad som hände tidigare drog vi slutsatsen att det inte är exakt sant, i den meningen att inflationen inte är den primära finansiella faktorn som flyttar guld.

I det första avsnittet av denna artikel kommer vi att studera inflationens inverkan på guldpriset under stora ekonomiska perioder: 70- och 2000-talen.

I det andra avsnittet av den här artikeln hittade vi en andra finansiell faktor som påverkar priset på guld mycket mer: handelsunderskotten. Vi kommer att föreslå en indikator för att förutse stora rörelser i guldpriserna baserat på inflation och handelsunderskott.

Hur påverkar perioder av inflation guldpriset?

Mer exakt än inflation kommer vi att studera realräntorna (realränta=inflation minus den riskfria räntan som betalas av centralbankerna). Detta är grundläggande eftersom guld konkurrerar med obligationsmarknaden (som är den största finansiella marknaden i världen). Om du har lite pengar, och du kan tjäna en ränta på det, genom att köpa en obligation, varför skulle du äga guld?

Det finns ingen anledning till det. Du föredrar att behålla obligationen och tjäna räntan. Men om den reala räntan är negativ och din obligationsposition förlorar pengar eftersom inflationen är högre än vad din obligation ger dig, så skulle du hellre äga guld.

Låt oss ta två exempel från historien:

År 2022 är inflationen i USA 8 procent eller mer, den riskfria räntan för FED är 0 procent och den 10-åriga amerikanska statsobligationen ger en ränta på 3 procent (denna obligation är ett lån till den amerikanska regeringen). Om du tror att inflationen kommer att vara 8 procent eller ännu mer under de kommande åren, varför skulle du vilja köpa obligationer och låsa dina pengar för att tjäna bara 3 procent under de kommande 10 åren.

Detta är inte vettigt eftersom sannolikheten är negativ. Ännu värsta, om du bara håller dina pengar, gör du 0 procent ränta, eftersom den korta räntan är 0 procent. Så att hålla kontanter är en viss förlust, och ingen skulle vilja ha kontanter under dessa förhållanden. Därför är det helt vettigt att köpa guld, eftersom du har en tillgång som kommer att behålla värdet under perioder av inflation.

1981 var inflationen 10 procent, men den korta räntan var 16 procent. Därför, genom att hålla kontanter skulle du direkt tjäna 6 procent med säkerhet. I motsats till vad som händer idag var kontanter en intressant tillgång på den tiden. Det var den mest likvida tillgången, du kunde investera i vilken möjlighet som helst som skulle uppstå framför dig, och den tjänade 6 procent per år över inflationen.

Realräntan är den information som driver investerarnas beteende mot kontanter. Om de reala räntorna är positiva, eller till och med oförändrade, skulle investerare använda kontanter som värdeförvaring, eftersom det är den mest likvida tillgången och det är lagligt betalningsmedel. Men i perioder med negativ ränta, som vi är i idag, förlorar investerare mycket pengar på att äga kontanter (eller obligationer), och de tvingas iväg för att hitta en annan butik av värde för de tider som de inte kan hitta några bra investeringsmöjligheter.

Guldpriset versus realräntan

1a. Det galna 1970-talet. Guldpriset steg med 2300 procent

I diagrammet nedan kan vi se guldpriset och realräntorna i USA under hela 70-talet. Vi kan se den stabila perioden på 60-talet. Guld var knutet till dollarn och realräntorna pendlade i ett intervall på 2 procent. I början av 70-talet, efter oljechocken 1973, kan vi se att realräntorna kollapsade till negativt territorium på grund av rasande inflation.

Fed låg ständigt bakom kurvan fram till 1980, och under hela 70-talet gick guldet upp. Vi kan tydligt se en stark korrelation mellan priset på guld och den negativa realräntan i diagrammet nedan. Guld steg när kurserna var negativa, och så fort de blev positiva 1980 hade guldet en kraftig korrigering och gick inte upp efter det.

Guldpriset versus realräntan

Vi måste betona amplituden av rörelserna här. 1971 handlades guld till 35 USD per troy ounce. I slutet av det decenniet nådde guldpriset 850 USD. Det är en värdeökning på 2300 procent på 10 år. Under tiden, för aktieinvesterare i väst, var 70-talet i stort sett ett förlorat decennium med mycket volatilitet och oförändrad avkastning.

På 1970-talet tryckte Fed mer pengar för att hjälpa till att kontrollera inflationen (Hur kan du ”kontrollera” inflationen genom att trycka mer pengar? Hur kan du göra något så dumt och absurt?). Centralbankerna höjde också räntorna, men alltid bakom kurvan, vilket gjorde att inflationen hela tiden var högre än räntorna. 1971 var den amerikanska feds ränta under 5 procent. 1980 var det över 13 procent.

70-talet är arketypen för att köpa guld för att säkra sig mot inflation. Ändå kan man märka att den kraftiga rörelsen av guld kom under andra delen av 70-talet, ganska sent i cykeln.

Ib. En andra period med negativa räntor men utan höjning av guldpriset: 2010-talet

Som vi kan se i diagrammet nedan var realräntorna negativa under hela 2010-talet. Ändå gick inte guldpriset upp, det gjorde mer eller mindre ingenting medan börskurserna gick i taket.

Realräntorna var i genomsnitt negativa -2 procent under första delen av decenniet. Fed-räntan var runt noll och inflationen runt 2 procent. Men priset på guld uppförde sig inte som på 1970-talet.

Guldpriset versus realräntan

Denna period ogiltigförklarar tanken att guld stiger under perioder av inflation. Man kan säga att det var en mild inflation, och guld bör stiga först när det är en rasande inflation på mer än 5 procent. Man kan också säga att mängden guld som utvinns varje år är ungefär 2 procent av den totala mängden guld på marken. Så nollräntan för guld är inte 0 procent utan -2 procent. Men de förklaringarna håller inte när man tittar på den första delen av 70-talet när inflationen rasade, men guld tog mycket tid att ta fart.

Vi letade efter en annan förklaring, och vi fann att handelsunderskottet är mycket mer relevant än inflationen för att förklara stigande guldpris.

Guldpriset korrelerade med handelsunderskottet till 93 procent

Guldpriserna är endast korrelerade med 61 procent till realräntor. Det finns definitivt ett inflytande, men det förklarar inte systematiskt guldets rörelser. Som vi har sett i föregående stycke 1b finns det perioder då realräntorna är negativa, men guldpriset stiger ändå inte.

Å andra sidan är handelsunderskotten kombinerat med de negativa räntorna 93 procent korrelerade till guldpriserna och förklarar varje bullrun som guldmetallen hade.

Faktum är att varje gång guldmetallen har rusat, så skedde det samtidigt det skedde en kraftig ökning av handelsunderskottet i USA

På 1970-talet, som vi kan se i diagrammet nedan, började guldpriserna stagnera. Detta skedde inte när inflationen steg 1973, utan när handelsunderskotten började minska kraftigt 1977.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 1970-talet

Under 2000-talet, som vi kan se i diagrammet nedan, började guldpriset ta fart 2003, precis när handelsunderskottet började kollapsa kraftigt. Vi kan se att även under denna period är sambandet mellan händelserna häpnadsväckande.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 2000-talet

Slutligen kan vi förklara mysteriet med 2010-talet när guldpriset inte gick upp medan räntorna var negativa (punkt 1b ovan). Under den perioden var handelsunderskotten stabila och guldpriserna likaså. Även om räntorna under hela 2010-talet var negativa, rörde sig guldet inte, och det beror på att handelsunderskotten inte föll kraftigt. Vi kan se i diagrammet nedan att handelsunderskotten förblir stabila under den perioden.

Guldpriset versus handelsunderskottet under 2010-talet

2a. Negativ realränta och kraftig minskning av handelsunderskottet

Vi föreslår sedan att bygga en indikator för att identifiera början på guldtjurmarknaderna. Vi föreslår att man tar en blandning av realräntorna och variationen i handelsunderskotten. Vi visar nedan diagrammet för denna kombinerade indikator.

Guldpriset i förhållande till realräntan och handelsunderskottet

Första gången denna kombination hände var under andra delen av 1970-talet. Vid den tiden var det en betydande minskning av handelsunderskottet jämfört med föregående årtionde och negativa realräntor. Handelsunderskotten var bara -1 procent för USA, men det var en ny situation, eftersom USA under det föregående decenniet konstant hade handelsöverskott.

USA gick in i en era med handelsunderskott vid den tiden. Resultatet av denna kombination av handelsunderskottsgap plus negativa realräntor var en betydande ökning av guldpriset med 4 gånger från 154 USD 1974 till 615 USD i slutet av 1970-talet.

Den andra perioden med liknande förhållanden inträffade 2003-2005. Under denna period var realräntan -1%, och handelsunderskottet sjönk två gånger från -2 procent 1998 till -5 procent 2004. Detta orsakade ytterligare en guldtjurmarknad på 2000-talet och guldpriset ökade från 279 dollar/ Oz 1999 till 700 USD/troy ounce i slutet av 2007. Detta innebär en ökning med 250 procent.

Den kombinerade indikatorn identifierade i båda fallen början på en tjurmarknad, där guldpriset multiplicerades med 10.

2022 har vi liknande förutsättningar. Realräntorna är negativa på -8 procent (eftersom inflationen ligger på minst 8 procent och Fed-räntan är noll). Och handelsunderskottet slog rekordlågt varje år. Trumps administration slog det ökända rekordet för Obamas administration. Och Bidens administration slog Trumps administrations ökända rekord. Oavsett vad presidenten är, vilken politik än är, genererar USA:s ekonomi mycket större handelsunderskott nu än vad de gjorde 2019. Den kombinerade signalen indikerar att vi borde befinna oss på gränsen till en enorm tjurmarknad för guld.

Slutsats

Vi har visat i den första delen att inflation och negativa räntor inte nödvändigtvis betyder att guld kommer att få ett enormt rally. Under andra hälften av 70-talet och på 2000-talet var det fallet eftersom USA:s handelsunderskott just har ökat. Men det finns vissa andra perioder då det är negativa räntor och guld inte rally (till exempel 2010-talet och första hälften av 70-talet).

Signalen kräver både negativa räntor och en nyligen nedgång i handelsunderskottet för att nästan säkert utlösa ett rally på guldmarknaden. Det har fungerat under de senaste 60 åren. Om det ska fungera igen bör vi snart få se ett enormt guldrally.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hur viktig är en Bitcoin ETF för priset på Bitcoin?

Publicerad

den

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

Låter bra, eller hur? Tja, alla håller inte med. Vissa analytiker tror att en Bitcoin ETF kan skjuta i höjden och locka fler institutionella investerare, som banker eller pensionsfonder. Andra anser dock att en Bitcoin ETF är onödig och kan skada den decentraliserade och rebelliska essensen av Bitcoin. Som Adam Black, VD för Blockstream, ett företag som utvecklar teknologi för Bitcoin, som sa att Bitcoin ETF:er är ”en våt dröm på Wall Street” och att han inte behöver dem.

Vem är Adam Black?

Tja, han är en av Bitcoins fäder, skaparen av Blockstream och ett kryptogeni. Utan tvekan vet han mycket om teknik och Bitcoin. Men kan du också om ekonomi och finans? Det är mer diskutabelt.

Nyligen gjorde Adam Black en mycket djärv förutsägelse. Han sa att Bitcoin skulle nå $150 000 innan nästa halvering. Halveringen är händelsen som halverar belöningen för att bryta Bitcoin. Enligt honom skulle detta orsaka en brist på Bitcoin och en ökning av dess pris.

Har Adam Black rätt eller drömmer han bara? Tja, vi vet inte. Vad vi vet är att Adam Black har blivit rik på Bitcoin. För han var en av de första som köpte den när den var värd slantar. Så vem som helst är optimistisk.

Nu är Bitcoin-gemenskapen väldigt mångsidig och kan inte reduceras till en enda ideologi. Det finns allt, som på ett apotek.

Å ena sidan finns det de som tror på Bitcoin som ett sätt att frigöra sig från det traditionella finansiella systemet, som de anser är korrupt och förtryckande. De är libertarianer och anarkokapitalister, som försvarar individuell suveränitet och den fria marknaden. För dem är Bitcoin mer än en valuta, det är en livsfilosofi. Och av denna anledning avvisar de alla typer av mellanhänder eller reglering som inkräktar på deras frihet.

Å andra sidan finns det de som ser Bitcoin som en möjlighet att tjäna pengar, utan att bry sig särskilt mycket om dess ursprung eller syfte. De är pragmatikerna, som bara försöker öka sin rikedom och dra fördel av marknadsfluktuationer. För dem är Bitcoin bara en annan tillgång, som guld eller aktier. Och av denna anledning accepterar de ankomsten av institutionella investerare, såsom banker eller investeringsfonder, vilket kan öka efterfrågan och priset på Bitcoin.

Vem har rätt?

Det beror väl på hur man ser på det. Sanningen är att båda grupperna bidrar till utvecklingen och spridningen av Bitcoin, om än med olika motiv och förväntningar. Det viktiga är att de respekterar mångfalden och mångfalden av åsikter, och att de inte låter sig ryckas med av fanatism eller själviskhet.

En Bitcoin ETF är inte nödvändig. Det är vad vissa Bitcoin-purister säger, som föredrar att stanna utanför det traditionella finansiella systemet. Och de har delvis rätt. Bitcoin har kommit så här långt utan behov av en ETF. Och den kommer att fortsätta växa med eller utan den.

Men vad händer om vi vill att Bitcoin ska nå fler människor? Vad händer om vi vill göra Bitcoin mer tillgängligt, säkrare och mer flytande? Då kan en Bitcoin ETF vara en bra idé. Eller åtminstone ingen dålig idé.

En Bitcoin ETF skulle tillåta många investerare att delta i Bitcoin-marknaden utan att behöva köpa den direkt. På så sätt kunde de diversifiera sin portfölj, minska sina risker och dra nytta av möjligheter. Vad är fel med det? Vi kan inte försvara den fria marknaden och samtidigt begränsa den med dogmer. För då är du inte längre ledig. Och Bitcoin är frihet.

Om du vill investera i Bitcoin behöver du inte bara välja en färg. Man kan vara lite röd, lite grön, lite blå eller lite gul. Eller ännu bättre, du kan vara en komplett regnbåge.

Vad har mellanhänder med Bitcoin att göra? Det beror väl på hur du ser dem. Du kan se dem som inkräktare som vill dra fördel av dina pengar och din frihet. Eller så kan du se dem som allierade som gör det lättare för dig att komma åt och använda Bitcoin.

Bitcoin är en medborgarrörelse, det är klart. Det beror inte på någon regering eller någon central myndighet. Men det betyder inte att du måste vara ensam i Bitcoins värld. Du kan umgås med andra människor som delar dina intressen och mål. Du kan vara en del av en fond, ett företag eller en gemenskap. På så sätt kan ni samarbeta, lära och växa tillsammans.

Bitcoin är inte bara för individualister. Det är också för mer sällskapliga varelser. Det viktiga är att du respekterar var och ens mångfald och autonomi.

Nu är en Bitcoin ETF en börshandlad investeringsfond som replikerar värdet på Bitcoin. På så sätt behöver du inte komplicera ditt liv med digitala plånböcker, privata nycklar eller QR-koder. Du behöver bara öppna ditt mäklarkonto och köpa din Bitcoin ETF som vilken annan tillgång som helst.

Vilka fördelar har detta?

Tja, enligt vissa analytiker, många. Å ena sidan skulle det göra Bitcoin enklare och säkrare för traditionella investerare, såsom banker, fonder eller privatpersoner, att köpa. Å andra sidan skulle efterfrågan och priset på Bitcoin öka, eftersom det skulle finnas fler intresserade av det.

Och vilka nackdelar har det? Tja, enligt andra analytiker, många också. Å ena sidan skulle det få Bitcoin att förlora sin decentraliserade och rebelliska essens, genom att underkasta sig reglerna och mellanhänderna i det traditionella finansiella systemet. Å andra sidan kan det leda till mer volatilitet och spekulation i priset på Bitcoin eftersom det skulle bero på utbud och efterfrågan på marknaden.

Vem har anledningen? Säkert båda och ingetdera. Det enda vi vet är att en Bitcoin ETF inte existerar ännu, även om det är flera projekt på gång. Och om det någonsin godkänns kan det ha en betydande inverkan på priset på Bitcoin, både på kort och lång sikt. Men det kommer också att bero på andra faktorer, som användaradoption av Bitcoin, tekniska innovationer och juridiska bestämmelser.

Skulle det vara bra att ha en Bitcoin ETF? Självklart. Varför inte? Om det gynnar priset, desto bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

TGCC ETF satsar på statsobligationer från sex gulfstater denominerade i dollar

Publicerad

den

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETF:en har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETFen har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,45 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Om indexet

Utvecklat av Tabula, ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (”Indexet”) består av ~100 AA till B-rankade obligationer denominerade i USD. För att inkluderas kräver obligationer en löptid på minst ett år och ett minsta utestående belopp på 500 miljoner USD. Indexet ger för närvarande exponering mot 6 GCC-länder och tillämpar ett landtak på 25 %.

Investeringsprocess

ETFen investerar i en portfölj av statsobligationer som återspeglar indexets sammansättning så långt det är praktiskt möjligt, minus avgifter och utgifter.

Registrerade länder

Fonden är för närvarande registrerad för försäljning i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Spanien, Portugal, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Effektiv och likvid tillgång till några av de snabbast växande tillväxtekonomierna

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) – Accumulating syftar till att spåra ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (EGCC Index), minus avgifter och utgifter.

Investeringsstrategi

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc försöker följa ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index. ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index följer amerikanska dollardenominerade statsobligationer utgivna av sex Gulf Cooperation Council (GCC) länder: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Oman, Bahrain och Kuwait. Alla löptider ingår.

Handla TGCC ETF

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortna
London Stock ExchangeUSDTGCC

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur handlar man koppar?

Publicerad

den

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Varför handla med koppar?

En fördel med kopparhandel är tillgänglighet. Koppar handlas genom en mängd olika vägar som terminer, optioner, aktier och CFD:er. Du kan också få exponering mot koppar via koppar-ETFer (börshandlade fonder) som CPER (United States Copper Index Fund) eller JJCB (iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN).

Koppar är en mjuk formbar metall med egenskaper som guld och silver. Det härrör det mesta av sin efterfrågan från byggnadskonstruktion, transportutrustning och elektroniska produkter. Det är en stark ledare av elektricitet och värme, och har därför ett brett utbud av industriella användningsområden som också leder till att den handlas i höga volymer – en bra sak för handlare eftersom det kan leda till minskade spridningar och potentiellt renare diagrammönster.

Förändringar i kopparpriset är starkt beroende av efterfrågan från tillväxtmarknadsekonomier som Kina och Indien. Under tider av ekonomisk tillväxt kräver dessa nationer stora mängder koppar, vars efterfrågan bidrar till att höja metallens pris. Alternativt, under konjunkturnedgångar, tenderar efterfrågan på koppar att droppa också att sjunka. Handlare bör vara medvetna om denna dynamik när de handlar med koppar.

Många kopparhandlare använder teknisk och/eller fundamental analys för att informera sin handelsstrategi som hjälper en handlare att förutsäga om priset på koppar kommer att stiga eller falla. När en handlare är säker på sin prognos kan han/hon köpa eller sälja koppar i ett försök att dra nytta av prisrörelser. På detta sätt kan en handelsstrategi också hjälpa en handlare att hantera sin risk, identifiera köp- och säljsignaler på marknaden och sätta rimliga take-profit- och stop-loss-nivåer med syftet att ha positiva risk-till-belöningskvoter.

Se aktuella prisrörelser på koppar.

Handelstider för koppar

Koppar handlas på CME Globex och CME ClearPort:

Söndag – fredag 18.00. – 17:00 (17:00 – 16:00 Chicago Time/CT) med 60 minuters paus varje dag med början kl 17:00. (16:00 CT)

Vilka faktorer påverkar kopparpriset?

Amerikanska dollar

Liksom många andra metaller är koppar omvänt korrelerad (se diagrammet nedan) till den amerikanska dollarn vilket innebär att när den amerikanska dollarn deprecierar stiger kopparpriserna generellt och vice versa. Det är viktigt att notera att detta förhållande inte är en-till-en (delta 1) utan har en hög grad av korrelation.

Anledningen till att den amerikanska dollarn är en påverkande faktor på denna basmetall är att koppar är prissatt i USD. Till exempel, när dollarn faller, kommer en köpare att behöva betala färre av sin inhemska valuta för att köpa en viss mängd koppar. Därför blir varan (koppar) billigare att köpa. Detta tenderar att orsaka en ökning av efterfrågan och i slutändan en ökning av priset på koppar.

Koppar- och USD-diagram omvänd korrelationsrepresentation

Olja

Raffinering av koppar innebär smältning av metallen för att avlägsna föroreningar. Denna process är extremt energikrävande och står för en stor del av den totala kostnaden. Oljepriserna tenderar att följa en liknande bana som koppar (se diagram nedan).

Med detta sagt påverkas oljepriserna av många av samma faktorer som koppar, vilket skulle kunna stödja det traditionella positiva förhållandet. Oavsett detaljer är det tydligt märkbart att det finns ett samband mellan både koppar och olja, vilket skulle kunna ge värdefull inblick i kopparmarknaden. Förnybara energikällor växer i popularitet, vilket kan avbryta den historiska prisdynamiken mellan koppar och olja.

Koppar som en barometer för global tillväxt

Koppar är ofta kopplat till industriell tillväxt och därmed övergripande ekonomisk tillväxt. Infrastruktur, tillverkning och konstruktion spelar nu en stor roll i ekonomisk expansion som är starkt beroende av koppar. Konsumtion (efterfrågan) på koppar tenderar att återspeglas i kopparpriset eftersom en ökning av efterfrågan i allmänhet följs av en ökning av kopparpriset och vice versa. Koppar anses allmänt vara kungen bland basmetaller eftersom det är den mest använda metallen i växande både tillväxtmarknader och etablerade ekonomier.

Den allmänna ekonomin för utbud och efterfrågan observeras som kan användas som en tumregel vid handel med koppar:

• Ökat utbud ↔ Mindre efterfrågan

• Minskad utbud ↔ Högre efterfrågan

Ett stort inflytande på efterfrågan/utbudet av koppar kommer via Kina. Kina är den enskilt största köparen av koppar i världen. Även om Kina har egna gruvor, kräver den kinesiska efterfrågan ytterligare utbud som kommer från andra stora kopparproducerande länder. Det är därför den kinesiska ekonomin är en så viktig faktor att tänka på när man handlar med koppar. Om Kina fortsätter på sin tillväxtbana kan man förvänta sig en fortsatt efterfrågan på koppar (se diagram nedan). Det är viktigt att notera att Kina är fast beslutet att vara självförsörjande på lång sikt, vilket kan störa framtida utbud/efterfrågan.

Koppar och FTSE China A50 har en positiv korrelation

Kopparförsörjning och produktionskostnader

Kopparbrytningen är främst inriktad på Sydamerika vilket kan ha stor betydelse för kopparpriset. Brist på utbud, kvalitet på koppar och variationer i produktionskostnader kan alla få följdeffekter på priset. Detta leder till landsspecifika risker som kan påverka utbudet på grund av politisk instabilitet eller arbetsrelaterade frågor.

I mitten av 2018 förklarade chilenska (världens största kopparproducent) koppararbetare att de skulle strejka om inte deras ökade lönekrav uppfylldes. Detta manipulerade avsevärt kopparpriserna eftersom hotet om brist på tillgång kan uppstå, vilket orsakade en ökning till fleråriga toppar vid den tiden (se diagrammet nedan).

Kopparprisreaktion på chilensk kopparstrejk

Koppar som investering

Koppar har historiskt sett betraktats som en råvara utan många investeringsfördelar. Majoriteten av kopparhandeln genomfördes som en säkring mot framtida prisfluktuationer för att låsa ett specifikt pris. Detta har förändrats under de senaste decennierna eftersom spekulativa handlare har ökat sin inverkan på kopparpriserna.

Stora institutioner och hedgefonder har ökat sin andel i koppar som en investering som är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Till exempel kan en fondförvaltare som är hausse på ekonomisk tillväxt också vara hausse på koppar. Det kan finnas en viss cyklik i detta, och kan vara ett bra diversifieringsverktyg bort från traditionella alternativ.

Strategier för att handla med koppar

Koppars mångsidighet och beroende av olika grundläggande faktorer skapar en mångsidig kombination när det gäller handelsstrategier. Handelsstrategier kan vara rent tekniska, fundamentala eller en kombination av båda. Att förstå hur de tekniska och grundläggande komponenterna fungerar både individuellt och unisont med varandra kan leda till en omfattande kopparhandelsstrategi.

Exempel på teknisk strategi

Exemplet nedan innehåller flera tekniska analystekniker för att härleda ett handelsbeslut. Det är viktigt att notera att detta bara är ett av olika tillvägagångssätt som kan implementeras i en teknisk strategi.

Det veckovisa koppardiagrammet ovan använder prisåtgärder, stöd och motstånd och en teknisk indikator för att bestämma en möjlig uppsättning i koppar. Fibonacci retracement-ritningen är hämtad från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018. Denna ritning har resulterat i flera stöd- och motståndszoner. Det är tydligt att flera av dessa zoner är sammanflödesområden som priset följer/respekterar.

Lägsta $1,93 per pound (svart) var en betydande nivå av stöd när priset närmade sig i mars 2020. Ur ett tekniskt perspektiv, när priset rörde sig mot 2016 års låga, skulle benägenheten vara att köpa om priset inte bröt igenom stödzonen för $1,93.

Relative Strength Index (RSI) stödde detta skäl med en översåld signal under 30-nivån (blå). Att kombinera dessa två enkla tekniker gav en starkare motivation för en lång position. I det här fallet skulle en lång handel ha varit framgångsrik när priset vände till den nuvarande uppåtgående trenden på medellång sikt.

Exempel på fundamental strategi

Att bli bekant med de grundläggande spakarna som är involverade i kopparhandel kommer att tillåta lämpliga handelsstrategier att följa. Det dagliga diagrammet ovan visar effekten av den globala Covid-19-pandemin och dess inverkan på koppar.

För att återgå till de faktorer som påverkar koppar, är det välkänt att koppar är starkt korrelerat (positivt) med ekonomisk tillväxt. Därför bör en störning i den ekonomiska tillväxten i teorin störa utbud och efterfrågan. Med den globala pandemin som följer i början av 2020 är det förnuftigt att förutse en nedgång i ekonomisk tillväxt när viruset sprider sig över hela världen.

Som väntat realiserades en nedgång i ekonomisk tillväxt med koppar som följde efter. Från januari 2020 till mitten av mars 2020 sjönk kopparpriserna med cirka 30 % på grund av covid-19-pandemin. Detta är ett sådant scenario där förståelse av dynamiken i fundamentala faktorer i kopparhandel kan resultera i försiktigt beslutsfattande.

Exempel på fundamental och teknisk strategi:

Att använda både fundamental och teknisk analys i en handelsstrategi kräver mer tid men denna extra ansträngning kan ge en överlägsen modell eftersom den kommer att innehålla mer indata. I början av 2019 handlades kopparpriserna på ett och ett halvt års lägsta nivå på grund av handelsspänningar mellan USA och Kina tillsammans med en minskning av importvolymen från kineserna. Men när handelsspänningarna försvann med stöd från en svagare US-dollar apprecierade kopparpriserna under de närmaste månaderna.

Att hantera dessa komplexiteter ur ett handelsperspektiv kan börja med en grundläggande teknisk uppsättning som börjar med ett enkelt Fibonacci-retracement. Fibonacci-ritningen ovan togs från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018 som användes i det tidigare tekniska exemplet. Att använda Fibonacci enbart avslöjar att zonen med 50 % $2,62 per pund är ett viktigt stödområde i början av januari. Vid denna tidpunkt finns det ingen riktningsförspänning eftersom fluktuationer runt denna stödzon.

Det är här fundamentala faktorer spelar en integrerad roll vid handel med koppar. Marknadsdeltagare som följer makroekonomiska händelser som handelssamtalen mellan USA och Kina skulle vara medvetna om minskad volatilitet och intensitet kring ämnet när det långsamt upplöstes. Med denna kunskap kompletterad med en krympande USD, skulle sannolikheten för att kopparpriserna stiger på kort sikt få mer dragkraft. Med priser motsvarande 50% $2,62 per pund Fibonacci-nivån och den hausseartade makroekonomiska miljön, kan en kopparhandlare se till att gå in i en lång position från denna stödzon i väntan på en uppåtgående prisrörelse.

Stop loss kunde ha placerats vid den senaste låga svängningen runt $2,54 – $2,56 supportzonen (svart) för mer risksökande handlare eller 50% $2,62-nivån för mer riskvilliga handlare. Riskhantering är nyckeln till alla strategier och bör praktiseras konsekvent och på lämpligt sätt för att säkerställa en förnuftig handel.

Nästa nivå av motstånd skulle ha varit Fibonacci-nivån på 38,2% $2,79 per pund, där handlare kan se till att lämna långa positioner och leta efter möjliga vändningar eller en förlängning av det redan starka hausseartade draget. I det här fallet var indikatorn för rörligt medelvärde (MA) användbar eftersom 50-dagars MA (röd) korsade över 100-dagars MA (svart) vilket tyder på en hausseartad prisrörelse. Denna crossover dök upp i mitten av januari 2019 och med ihållande stödjande makroekonomiska förhållanden sträckte kopparpriserna sig ytterligare. Ytterligare datainmatningar som den hausseartade MA-korsningen kan ge handlare den information som krävs för att välja en fokuserad handel.

Sammanfattning

Koppar har utvecklats till en väldiversifierad metall och kan nu ses som en investeringsmöjlighet. Uppfattande tolkning av kopparteknik och fundamentala faktorer kan placera marknadsaktörer i gynnsamma positioner för att utnyttja prisrörelser. Dessa omfattande influenser på koppar kan visa sig vara svåra att navigera igenom, men större exponering och medvetenhet bör möjliggöra mer klarhet.

Handla koppar hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla koppar hos AvaTrade

Även AvaTrade erbjuder handel med koppar i form av CFDer. Till AvaTrade.

Fortsätt läsa

Populära