Följ oss

Nyheter

Spanska fonder kan redan investera i bitcoin … Men är det för sent?

Publicerad

den

förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoins. "Nu har jag ett alternativ" Emeritus Quintana är helt övertygad om bitcoinpotentialen

Allt har förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoin. ”Nu har jag ett alternativ” Emeritus Quintana är helt övertygad om bitcoinpotentialen. Fondsrådgivaren Renta 4 Numantia Patrimonio Global har varit nervös för den senaste tidens nedgång i kryptovalutan eller kritiken för den höga energiförbrukning som genererats av dess gruvdrift, vilket har lett till att Tesla slutar acceptera betalningar i neo-valutan. ”Det är ett bra test. Bitcoin är väldigt anti-ömtåligt, det motstår tekniska attacker, sociala attacker … ”Därför vill det ha exponering för valutan. Problemet är att det hittills har haft att göra med omvägar, något som från och med nu kan förändras.

Hittills var det enda indirekta sättet för dem att söka efter börsnoterade företag som har många bitcoins, på ett sådant sätt att deras pris påverkades kraftigt av kryptovalutapriset. I sitt fall gjorde han det genom att investera i Microstrategy, men för att ”han inte hade några alternativ.” Allt har förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoins.

”Nu har jag ett alternativ”, säger han. ”Om vi lägger det i portföljen och jag köper Wisdomtree Bitcoin (BTCW), som är en ETP (investeringsprodukt som replikerar utvecklingen av en tillgång, men utan hävstångseffekt) 100% stöds av bitcoin och som är listad i Schweiz, kunde den redan exponering med en provision kommer ner, ”tillägger han. Det kommer inte att vara det enda, eftersom fler och fler förvaltare överväger möjligheten till kryptovaluta att diversifiera portföljer.

En boom utan råd: privatbank ignorerar bitcoin

I ett möte med journalister förklarade till exempel Ignacio Dolz de Espejo, chef för investeringslösningar på Mutuactivos, att de från företaget ”studerade sätt att få exponering för ämnet eller universums bitcoin”, men att han inte vet. De frågade ”helt enkelt för att du inte kunde.” Vad har förändrats?

Till att börja med ett svar från den spanska marknadsmyndigheten i ett förtydligande dokument om placeringsfondernas verksamhet. CNMV har öppnat dörren för alla medborgare att investera i kryptovalutor, om de gör det genom finansiella produkter som handlas dagligen som ger exponering för valutan men utan att använda derivat. Det vill säga, de lägger inte till hävstång.

På detta sätt undviker tillsynsmyndigheten samtidigt de riskfyllda transaktionerna på en tillgång som redan har hög volatilitet, vilket den har varnat i linje med Bank of Spain. Men samtidigt begränsar det inte möjligheten att chefer som vill ha exponering för kryptotillgångar kan lägga till dem i sina portföljer.

”De är fortfarande strukturerade produkter som är listade på en marknad”, förklarar Javier Molina, kryptovalutaexpert och samarbetspartner för El Confidencial. ”Som om det vore en fond, en 1 till 1 produkt, att vad bitcoin stiger, så kommer den här produkten även om den inte har bitcoin fysiskt deponerad i en depå”, tillägger han.

Sällsyntare än guld? Erbjudandet om bitcoin är större än det verkar

Men är detta alternativ för sent? Bitcoin har flög de senaste åren och månaderna och toppade 60 000 dollar i april förra året. Och trots korrigeringen sedan dess är den fortfarande den mest lönsamma tillgången 2021, med en lönsamhet nära 70% sedan december.

Åsikterna skiljer sig lika mycket som temperaturen vinner debatten kring nyttan av kryptovalutor. Anhängare minns att, med tanke på den urskiljande utskriften av valuta av centralbanker för att ta itu med krisen, har bitcoin blivit ett av alternativen för att bevara värde, eftersom det är en decentraliserad tillgång kan byråer inte kontrollera den.

Motståndarna påverkar spekulationen som kretsar kring kryptovalutor, dess opacitet och enstaka nyheter om bedrägerier eller skandaler kring bitcoin och andra neo-valutor, förutom de stora energiförbrukningen som dess gruvdrift innebär. Och de svänger som ett exempel på irrationalitet vad som hände med Elon Musk och Tesla de senaste veckorna, som först utlöste priset genom att meddela att det skulle tillåta att betala för sina bilar med bitcoin, men sedan orsakade en kraftig nedgång genom att ge upp det på grund av det miljökostnad.

Den som har rätt, förvaltare kan nu välja om de ska investera i valutan eller inte. De har en ny tillgång för att diversifiera sina portföljer. Och det är goda nyheter. Jag önskar att jag hade kommit tidigare. Det var inte vettigt att individer kunde investera i bitcoin genom att bara öppna ett konto, men proffs kan inte. Naturligtvis antar var och en alltid bara den lämpliga risken enligt sin profil.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bredare riskspridning för XACT Norden

Publicerad

den

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning och leder inte heller till några kostnader för dess investerare.

Index före ändring: Handelsbanken Nordic ESG Index

Index efter ändring: Solactive ISS ESG Screened Nordic 50 Index

De nya fondbestämmelserna är godkända av Finansinspektionen och träder ikraft 14 juni 2024. Uppdaterade fondbestämmelser, informationsbroschyr och faktablad finns tillgängliga i kurslistan på handelsbankenfonder.se och xact.se

Fortsätt läsa

Nyheter

JGPI ETF en globalfond som utfärdar optioner för extra inkomst

Publicerad

den

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) med ISIN IE0003UVYC20 är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) med ISIN IE0003UVYC20 är en aktivt förvaltad ETF.

ETFen investerar i företag från utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen. Undervärderade företag får en högre vikt. Dessutom eftersträvas ytterligare intäkter genom användning av en överlagringsstrategi med derivatinstrument. Denna ETF strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI World-index.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JP Morgan Global Equity Premium Income-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis).

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med 5 miljoner euro tillgångar under förvaltning. ETF lanserades den 30 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att tillhandahålla inkomster och långsiktig kapitaltillväxt.

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

Värdet på utländska direktinvesteringar kan vara flyktigt. Detta beror på att en liten rörelse i värdet på den underliggande tillgången kan orsaka en stor rörelse i värdet på FDI och därför kan investeringar i sådana instrument resultera i förluster som överstiger det belopp som investerats av delfonden. Även om delfonden använder en FDI-överlagringsstrategi som är avsedd att ge intäkter, finns det ingen garanti för att derivatstrategin kommer att uppnå detta. Delfonden kan avstå från viss kapitaltillväxtpotential, samtidigt som risken för förlust bibehålls om priset på den underliggande nedgången.

Att sälja köpoptioner kommer att skapa exponering för delfonden, eftersom den kan behöva leverera de underliggande värdepapperen eller deras värde och, om marknaden skulle röra sig ogynnsamt, kan detta resultera i en obegränsad förlust.

REITs och fastighetsrelaterade investeringar är föremål för riskerna som är förknippade med ägandet av fastigheter, vilket kan utsätta den relevanta delfonden för ökad likviditetsrisk, prisvolatilitet och förluster på grund av förändringar i ekonomiska förhållanden och räntor.

Eftersom de instrument som innehas av delfonden kan vara denominerade i eller ha exponering mot andra valutor än basvalutan, kan delfonden påverkas ogynnsamt av valutakontrollregler eller fluktuationer i valutakurser. Av denna anledning kan förändringar i valutakurser påverka värdet på delfondens portfölj och kan påverka värdet på andelarna.

Handla JGPI ETF

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXJEGP
London Stock ExchangeUSDJEPG
XETRAEURJGPI

Största innehav

NamnISINLandVikt %
DEUTSCHE TELEKOM AG-REG /EUR/DE0005557508Germany1.74%
UNITEDHEALTH GROUP INCUS91324P1021United States1.65%
ROPER TECHNOLOGIES INCUS7766961061United States1.46%
NIPPON TELEGRAPH & TELEP /JPY/JP3735400008Japan1.41%
PEPSICO INCUS7134481081United States1.35%
CISCO SYSTEMS INCUS17275R1023United States1.31%
MICROSOFT CORPUS5949181045United States1.28%
MOTOROLA SOLUTIONS INCUS6200763075United States1.28%
JOHNSON & JOHNSONUS4781601046United States1.24%
ABBVIE INCUS00287Y1091United States1.21%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden maj 2024

Publicerad

den

Under maj uppgick ETF-handeln på den nordiska ETF-marknaden maj 2024 till drygt 6,6 mdkr (18 mdkr i april) varav ungefär 6,0 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 96%. Av den totala börsomsättningen i Sverige i maj svarade ETF-handeln för 1,52%.

Under maj uppgick ETF-handeln på den nordiska ETF-marknaden maj 2024 till drygt 6,6 mdkr (18 mdkr i april) varav ungefär 6,0 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 96%. Av den totala börsomsättningen i Sverige i maj svarade ETF-handeln för 1,52%.

Den mest omsatta börshandlade fonden under maj 2024 var hävstångsfonden Xact Bear x 2. Xact Bear x 2 tillsammans med Xact Bull x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

På andra plats hittar vi den börshandlade fonden Xact Norden (UCITS), som alltså är en helt annan ETF än den som heter Xact Norden Högutdelande.

Den fjärde mest omsatta ETFen var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF).

På femte plats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Marknadsandelen var denna månad cirka 12 procent, ett kraftigt fall från i april då marknadsandelen vad över 43 procent.

Den nordiska ETF-marknaden maj 2024

Statistik för den nordiska ETF-marknaden för perioden: 2024-05-01 – 2024-05-31

Antal handelsdagar: 21

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i april 2024, med en marknadsdel på 96,39 procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om drygt 2,95 procent, vilket gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 0,66 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Fortsätt läsa

Populära