Följ oss

Nyheter

Spanska fonder kan redan investera i bitcoin … Men är det för sent?

Publicerad

den

förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoins. "Nu har jag ett alternativ" Emeritus Quintana är helt övertygad om bitcoinpotentialen

Allt har förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoin. ”Nu har jag ett alternativ” Emeritus Quintana är helt övertygad om bitcoinpotentialen. Fondsrådgivaren Renta 4 Numantia Patrimonio Global har varit nervös för den senaste tidens nedgång i kryptovalutan eller kritiken för den höga energiförbrukning som genererats av dess gruvdrift, vilket har lett till att Tesla slutar acceptera betalningar i neo-valutan. ”Det är ett bra test. Bitcoin är väldigt anti-ömtåligt, det motstår tekniska attacker, sociala attacker … ”Därför vill det ha exponering för valutan. Problemet är att det hittills har haft att göra med omvägar, något som från och med nu kan förändras.

Hittills var det enda indirekta sättet för dem att söka efter börsnoterade företag som har många bitcoins, på ett sådant sätt att deras pris påverkades kraftigt av kryptovalutapriset. I sitt fall gjorde han det genom att investera i Microstrategy, men för att ”han inte hade några alternativ.” Allt har förändrats med ett svar som CNMV gav den här veckan om att investera i bitcoins.

”Nu har jag ett alternativ”, säger han. ”Om vi lägger det i portföljen och jag köper Wisdomtree Bitcoin (BTCW), som är en ETP (investeringsprodukt som replikerar utvecklingen av en tillgång, men utan hävstångseffekt) 100% stöds av bitcoin och som är listad i Schweiz, kunde den redan exponering med en provision kommer ner, ”tillägger han. Det kommer inte att vara det enda, eftersom fler och fler förvaltare överväger möjligheten till kryptovaluta att diversifiera portföljer.

En boom utan råd: privatbank ignorerar bitcoin

I ett möte med journalister förklarade till exempel Ignacio Dolz de Espejo, chef för investeringslösningar på Mutuactivos, att de från företaget ”studerade sätt att få exponering för ämnet eller universums bitcoin”, men att han inte vet. De frågade ”helt enkelt för att du inte kunde.” Vad har förändrats?

Till att börja med ett svar från den spanska marknadsmyndigheten i ett förtydligande dokument om placeringsfondernas verksamhet. CNMV har öppnat dörren för alla medborgare att investera i kryptovalutor, om de gör det genom finansiella produkter som handlas dagligen som ger exponering för valutan men utan att använda derivat. Det vill säga, de lägger inte till hävstång.

På detta sätt undviker tillsynsmyndigheten samtidigt de riskfyllda transaktionerna på en tillgång som redan har hög volatilitet, vilket den har varnat i linje med Bank of Spain. Men samtidigt begränsar det inte möjligheten att chefer som vill ha exponering för kryptotillgångar kan lägga till dem i sina portföljer.

”De är fortfarande strukturerade produkter som är listade på en marknad”, förklarar Javier Molina, kryptovalutaexpert och samarbetspartner för El Confidencial. ”Som om det vore en fond, en 1 till 1 produkt, att vad bitcoin stiger, så kommer den här produkten även om den inte har bitcoin fysiskt deponerad i en depå”, tillägger han.

Sällsyntare än guld? Erbjudandet om bitcoin är större än det verkar

Men är detta alternativ för sent? Bitcoin har flög de senaste åren och månaderna och toppade 60 000 dollar i april förra året. Och trots korrigeringen sedan dess är den fortfarande den mest lönsamma tillgången 2021, med en lönsamhet nära 70% sedan december.

Åsikterna skiljer sig lika mycket som temperaturen vinner debatten kring nyttan av kryptovalutor. Anhängare minns att, med tanke på den urskiljande utskriften av valuta av centralbanker för att ta itu med krisen, har bitcoin blivit ett av alternativen för att bevara värde, eftersom det är en decentraliserad tillgång kan byråer inte kontrollera den.

Motståndarna påverkar spekulationen som kretsar kring kryptovalutor, dess opacitet och enstaka nyheter om bedrägerier eller skandaler kring bitcoin och andra neo-valutor, förutom de stora energiförbrukningen som dess gruvdrift innebär. Och de svänger som ett exempel på irrationalitet vad som hände med Elon Musk och Tesla de senaste veckorna, som först utlöste priset genom att meddela att det skulle tillåta att betala för sina bilar med bitcoin, men sedan orsakade en kraftig nedgång genom att ge upp det på grund av det miljökostnad.

Den som har rätt, förvaltare kan nu välja om de ska investera i valutan eller inte. De har en ny tillgång för att diversifiera sina portföljer. Och det är goda nyheter. Jag önskar att jag hade kommit tidigare. Det var inte vettigt att individer kunde investera i bitcoin genom att bara öppna ett konto, men proffs kan inte. Naturligtvis antar var och en alltid bara den lämpliga risken enligt sin profil.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *