Följ oss

Nyheter

Sopor blir till energi i svenska fjärrvärmeverk

Publicerad

den

Importen av sopor ökar vilket möter kritik, men det är onekligen en bra affär. Den amerikanska naturgasen må vara billig, men att få betalt för att ta emot energi är svårslaget, vi kan inte hitta någon annan råvara där ”köparen” får betalt.

Importen av sopor ökar vilket möter kritik, men det är onekligen en bra affär. Den amerikanska naturgasen må vara billig, men att få betalt för att ta emot energi är svårslaget, vi kan inte hitta någon annan råvara där ”köparen” får betalt.

Att ta emot sopor från andra europeiska länder för att sedan omvandla detta till energi i kommunala värmeverk har kommit att visa sig bli en mycket bra affär för flera svensk kommuner. Som en följd av att reglerna för deponering av sopor har blivit betydligt strängare de senaste åren så översvämmas Europa nu av sopor vilket tvingat ett antal länder till att börja exportera det avfall de inte själva vill eller kan ta hand om. Genom att ta betalt för dessa sopor har svenska fjärrvärmeanläggningar hittat en billig källa till bränsle.

Bland de bolag som har tagit emot sopor från Italien kan nämnas HEM, Halmstad Energi och Miljö, som erhåller cirka 400 kronor per ton sopor som bolaget tar emot.

Fler och fler förbränningsanläggningar anpassade för just sopor byggs nu i Sverige och fler än 40 kommuner är antingen ägare eller delägare i sådana anläggningar som alltså får betalt för att skapa värme som de sedan säljer till sina kommuninvånare. Under 2010 importerade de svenska kommunerna cirka 800.000 ton sopor, en ökning från 470.000 ton 2009. Totalt sett är detta en fyrdubbling sedan starten för tio års sedan vilket gör att importerade sopor nu svarar för 15 procent av den totala förbränningen i Sverige, en siffra som spås öka till mellan 20 och 25 procent under de kommande åren.

Även Fortum anser att importerade sopor är en lösning på energiproblemet, och tecknade under våren ett avtal med ett italienskt bolag om att importera 6.000 ton bearbetade hushållssopor som per båt fraktas från Italien, genom Kielkanalen i Tyskland för att lossas i Nynäshamn för att sedan transporteras och förbrännas i Högdalen i södra Stockholm. Den som tänker på filmen Gomorra, där den italienska maffiagrupperingen Camorran arbetade med att mot betalning hantera och exportera sopor är inte ensam om detta, både italiensk polis och extra revisorer har varit inblandade i upphandlingen, för att säkerställa att allt går rätt till.

Miljöorganisationerna är däremot mindre förtjusta eftersom de anser att detta minskar andra länders incitament att bygga ut sin egen kapacitet att hantera sitt avfall. Fortum Värmes miljöchef Ulf Wikström hävdar att det finns fördelar med att frakta sopor över världen och förbränna dem i Stockholm att använda sig av deponier, det vill säga soptippar. Det är förvisso bra att soporna kan komma till användning, men det är inte det optimala sättet att hantera sopor på säger miljöorganisationerna som istället anser att återvinning kompletterad med förnyelsebar energi har klart lägst klimatpåverkan.

Vidare säger miljöorganisationerna att det finns tydliga EU-direktiv som har som målsättning att bygga upp de enskilda ländernas resurshantering och att det är en direkt motstridig åtgärd att importera sopor varför Sverige ska inte vara aktiv i en sådan bakåtsträvande utveckling. Enligt EU:s direktiv för hur avfall ska hanteras steg för steg, gäller att avfall i första hand ska återanvändas, i andra hand återvinnas och i sista hand omhändertas på ett säkert sätt.

Genom att Fortum skapar avsättning för italienska sopor, så minskar förstås incitamenten för Italien att själva ta ett helhetsgrepp på sin avfallshantering. Italien, liksom övriga länder, behöver vidta åtgärder för att kraftigt öka sin återvinning och investera i nya klimatvänliga energikällor. Den utvecklingen kan Sverige och Fortum med sin kunskap bidra till och på så sätt skapa lönsamhet.

Dessutom ska all deponi inom EU vara förbjuden till år 2015. Då ska samtliga länder ha byggt upp sina sopsorteringssystem. Det betyder att varken Fortum, Eon eller andra energibolag – privata, statliga eller kommunala – kommer att ha några europeiska sopor kvar att importera i alla fall.

Ur ett långsiktigt perspektiv är det alltså inte vare sig ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att importera sopor.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vilken är den bästa fond som följer Nasdaq-100?

Publicerad

den

Nasdaq 100-indexet följer de 100 största aktierna noterade på Nasdaq-börsen. De utvalda företagen kommer huvudsakligen från sektorer som hårdvara och mjukvara, telekommunikation, detaljhandel och bioteknik – inklusive alla stora amerikanska teknikföretag. Däremot ingår inte företag från energi-, finans- och fastighetssektorerna i Nasdaq-100. Vilken är den bästa fond som följer Nasdaq-100?

Nasdaq 100-indexet följer de 100 största aktierna noterade på Nasdaq-börsen. De utvalda företagen kommer huvudsakligen från sektorer som hårdvara och mjukvara, telekommunikation, detaljhandel och bioteknik – inklusive alla stora amerikanska teknikföretag. Däremot ingår inte företag från energi-, finans- och fastighetssektorerna i Nasdaq-100. Vilken är den bästa fond som följer Nasdaq-100?

I USA har den populära QQQ ETF, som spårar Nasdaq 100, varit tillgänglig sedan 1999. Den förvaltas av Invesco. Den europeiska motsvarigheten till denna ETF använder tickersymbolen eQQQ. Till skillnad från den amerikanska marknaden finns det dock flera ETF-leverantörer i Europa som spårar Nasdaq 100 – så det är värt att jämföra.

ETF-investerare kan dra nytta av värdeökningar och utdelningar från Nasdaq 100-beståndsdelarna. För närvarande spåras Nasdaq 100-indexet av tretton ETFer.

Förvaltningsarvode fond som följer Nasdaq-100

Nedan har vi listat förvaltningsarvoden för fond som följer Nasdaq-100. Samtliga dessa ETFer har en konkurrenskraftig prissättning, allt från AXA IM Nasdaq 100 UCITS ETF USD Acc, som debiterar sina andelsägare 0,14 procent per år till iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc) som tar ut 0,33 procent i arvode. I jämförelse kostar de flesta aktivt förvaltade fonder mycket mer avgifter per år.

NamnValutaISINKortnamnFörvaltningsavgift
AXA IM Nasdaq 100 UCITS ETF USD AccUSDIE000QDFFK00ANAU0.14%
Invesco Nasdaq-100 Swap UCITS ETF AccUSDIE00BNRQM384EQQX0.20%
Invesco Nasdaq-100 Swap UCITS ETF DistUSDIE000RUF4QN8EQQD0.20% p.a.
Xtrackers Nasdaq 100 UCITS ETF 1CUSDIE00BMFKG444XNAS0.20%
Amundi Nasdaq-100 II UCITS ETF AccEURLU1829221024LYMS0.22%
Amundi Nasdaq-100 II UCITS ETF DistUSDLU2197908721NADQ0.22%
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF EUR (C)EURLU16810382436AQQ0.23%
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF USDUSDLU168103832610A40.23%
Deka Nasdaq-100® UCITS ETFEURDE000ETFL623D6RH0.25%
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFUSDIE0032077012EQQQ0.30%
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF AccUSDIE00BFZXGZ54EQQB0.30%
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (DE)USDDE000A0F5UF5EXXT0.31%
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc)USDIE00B53SZB19SXRV0.33%

Som alltid vill vi påminna att om det finns flera olika börshandlade fonder som täcker samma index eller segment är det förvaltningskostnaden som avgör. Antar vi att dessa Nasdaqfonder ger samma avkastning kommer den som har lägst avgift att utvecklas bäst, allt annat lika. Grundregeln är alltså, betala aldrig för mycket då detta kommer att äta upp din avkastning.

Nasdaq 100 ETFer i jämförelse

Förutom avkastning finns det ytterligare viktiga faktorer att tänka på när du väljer en Nasdaq 100 ETF. För att ge ett bra beslutsunderlag hittar du en lista över alla Nasdaq 100 ETFer med detaljer om vinstanvändning, fondens hemvist och replikeringsmetod.

NamnUtdelningspolicyHemvistReplikeringsmetod
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc)AckumulerandeIrlandFysisk replikering
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETFUtdelandeIrlandFysisk replikering
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (DE)UtdelandeTysklandFysisk replikering
Amundi Nasdaq-100 II UCITS ETF AccAckumulerandeLuxemburgOfinansierad swap
Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF AccAckumulerandeIrlandFysisk replikering
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF EUR (C)AckumulerandeLuxemburgOfinansierad swap
Amundi Nasdaq-100 II UCITS ETF DistUtdelandeLuxemburgOfinansierad swap
AXA IM Nasdaq 100 UCITS ETF USD AccAckumulerandeIrlandFysisk replikering
Xtrackers Nasdaq 100 UCITS ETF 1CAckumulerandeIrlandFysisk replikering
Invesco Nasdaq-100 Swap UCITS ETF AccAckumulerandeIrlandOfinansierad swap
Amundi Nasdaq 100 UCITS ETF USDAckumulerandeLuxemburgOfinansierad swap
Invesco Nasdaq-100 Swap UCITS ETF DistUtdelandeIrlandOfinansierad swap
Deka Nasdaq-100® UCITS ETFUtdelandeTysklandFysisk replikering

Handla fond som följer Nasdaq-100

Samtliga dessa ETFer är europeiska börshandlade fonder. Dessa fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inevitable in India: Crowds, cricket and capital gains tax

Publicerad

den

capital gains tax India’s vibrant economy and structural growth opportunities continue to be the envy of many emerging markets. But somewhat unique to this market are tax implications that investors should be aware of. Our Franklin Templeton Global ETF team examines these structural issues in Asia’s third-largest economy.

India’s vibrant economy and structural growth opportunities continue to be the envy of many emerging markets. But somewhat unique to this market are tax implications that investors should be aware of. Our Franklin Templeton Global ETF team examines these structural issues in Asia’s third-largest economy.

In merely a decade, India has taken a quantum leap from the world’s 11th largest economy to become its fifth largest. By many accounts, it is expected to remain one of the world’s fastest-growing major economies over the coming years. And even after a banner 2023 during which the country’s benchmark indexes surged and Indian Prime Minister Narendra Modi celebrated high-profile successes—from historic technological and space exploration achievements to rising global diplomatic clout—this election year has already marked more progress in supporting Modi’s pro-growth, pro-jobs efforts.

The world’s most populous nation has advanced ties with Western countries over free trade. In addition to agreements with Australia and the United Arab Emirates, it has worked to better integrate the “Global South’s” development needs and ambitions with that of the G20. Modi has touted innovative partnerships for a new multilateral rail and sea corridor to connect India with the Middle East and the European Union (EU)—seen as a counterweight to China’s vast Belt-and-Road infrastructure corridor.

India reached its latest notable trade pact, nearly 16 years in the making, in March with the European Free Trade Association—Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland. The agreement lifts Indian tariffs to secure US$100 billion in foreign direct investment commitments from the non-EU markets to India across multiple sectors.

With India still an enviable investment powerhouse, it seems important to clarify a few aspects of this dynamic equity market.

How exchange-traded funds (ETFs) treat India capital gains tax (CGT)

Foreign investors should be aware that CGT is an integral part of investing in Indian equities that cannot be circumvented. Investors in India funds are subject to CGT implications regardless of fund provider, and CGT is based and calculated on a fund as a whole, not an individual investor’s position.

The details: Foreign investors owning local Indian stocks are subject to taxation on capital gains at a short-term rate of 15% for positions held for less than one year and at a long-term rate of 10% for positions held over one year.

To accrue or not to accrue: Consistent with market practice for US-listed India ETF providers, Franklin Templeton accrues unrealized CGT in its daily net asset value (NAV). This can lead to differences in performance relative to the benchmark, which does not include CGT. As a result, rising markets will typically lead to fund underperformance against a benchmark, while weaker market environments will typically generate outperformance (provided the fund is in an unrealized capital gain position where the current market value of fund holdings is above their historical book cost). See chart below.

For UCITS-listed India funds, there is a divergence in methods utilized by fund providers in accruing and reporting CGT. Some do not accrue unrealized CGT in the NAV, but will charge CGT to investors directly at redemption, which we believe leaves investors with a level of opaqueness and uncertainty over their ultimate proceeds. This method also creates an elevated NAV compared to what investors will actually experience. While Franklin Templeton’s approach to CGT may at times lead to a higher tracking difference,1 we believe investors benefit from increased transparency and a more reflective experience.

The magnitude and impact of CGT for a specific fund is heavily dependent on several variables, such as the timing of purchases and sales, performance of the holdings and their volatility, and the size of flows in and out of the fund relative to its assets under management (AUM).

Understanding the impact: The CGT impact to fund performance is driven by the path of returns, timing of individual lots and price points. Very broadly speaking, in rising markets, an NAV-accruing fund will likely underperform its benchmark and vice versa.

Consideration of comparability: Because different providers handle CGT differently, the comparability of fund performance metrics may be affected. As investors, it’s prudent to consider how these nuances may influence investment decisions within the broader context of your financial strategy.

The bigger picture: While CGT considerations are important, they should be viewed within the broader spectrum of investment objectives and risk tolerance. Taking a long-term perspective and being mindful of other important characteristics of the investment vehicle of choice may aid in the decision-making process.

In summary, India remains an attractive investment destination with compelling growth prospects for its equity markets. Investors seeking India allocation through an ETF should be aware of the current tax regime and what varying methods of accounting methodologies really mean for fund valuation.

Fortsätt läsa

Nyheter

XB33 ETF köper företagsobligationer i euro som förfaller 2033

Publicerad

den

Xtrackers II Target Maturity Sept 2033 EUR Corporate Bond UCITS ETF 1D (XB33 ETF) med ISIN LU2673523564, försöker följa Bloomberg MSCI Euro Corporate September 2033 SRI-index. Bloomberg MSCI Euro Corporate September 2033 SRI-index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller mellan oktober 2032 och september 2033 i indexet (ETF kommer att stängas i efterhand). Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade.

Xtrackers II Target Maturity Sept 2033 EUR Corporate Bond UCITS ETF 1D (XB33 ETF) med ISIN LU2673523564, försöker följa Bloomberg MSCI Euro Corporate September 2033 SRI-index. Bloomberg MSCI Euro Corporate September 2033 SRI-index följer företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller mellan oktober 2032 och september 2033 i indexet (ETF kommer att stängas i efterhand). Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 procent p.a. Xtrackers II Target Maturity Sept 2033 EUR Corporate Bond UCITS ETF 1D är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI Euro Corporate September 2033 SRI-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).

Denna ETF lanserades den 8 november 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Bloomberg MSCI Euro Corporate SRI PAB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

  • EUR-denominerade företagsobligationer
  • Endast obligationer med investeringsklass
  • Obligationer med en löptid på minst 1 år
  • Minsta utestående belopp på 300 miljoner euro per obligation
  • Endast obligationer utgivna av företag med en MSCI ESG-rating på BBB eller högre och en MSCI ESG Impact Monitor över 1 ingår

Indexet övervakar absoluta växthusgasutsläpp (“GHG”) genom att sätta en initial 50 % avkolning av absoluta växthusgasutsläpp i förhållande till moderuniversumet följt av en årlig 7 % avkolningsbana för absoluta växthusgasutsläpp.

Obligationer utgivna av företag som är involverade i alkohol, tobak, hasardspel, vuxenunderhållning, genetiskt modifierade organismer (GMO), kärnkraft, civila skjutvapen, militära vapen (inklusive minor, klusterbomber, kemiska vapen) är undantagna.

Handla XB33 ETF

Xtrackers II Target Maturity Sept 2033 EUR Corporate Bond UCITS ETF 1D (XB33 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXB33

Största innehav

ISINNamnVikt %Land
IE00BZ3FDF20DEUTSCHE GLOBAL LIQUIDITY SERI0.54%Irland
CH1214797172BBG01BFYVYX8 CREDIT SUISSE GROUP AG 3/290.18%Schweiz
XS0525602339RABOBANK 07/250.14%Holland
FR0000471930FRANCE TELECOM 01/330.13%Frankrike
FR0013324357SANOFI SA 1.375% 2030-03-210.12%Frankrike
XS1001749289MICROSOFT CORP 12/280.12%USA
XS1372839214VODAFONE GROUP PLC 08/26 EUR515200.12%Storbritannien
XS2461234622BBG0162QT3D3 JPMORGAN CHASE AND CO 3/300.11%USA
XS2235996217NOVARTIS FINANCE SA 9/280.11%Spanien
XS2705604234BBG01JPP1244 BANCO SANTANDER SA 10/310.11%Spanien
FR0013398070BNP PARIBAS 01/26 AW7468680.11%Frankrike
XS2180007549AT&T INC 5/280.11%Frankrike
XS2149207354GOLDMAN SACHS GROUP INC 3/250.10%USA
XS1603892149MORGAN STANLEY DEAN WITTER 04/27 AN3187610.10%USA
CH0537261858CREDIT SUISSE GROUP AG SR UNSECURED REGS 04/26 VAR 4/250.10%Schweiz

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära