Följ oss

Nyheter

Saudiarabien stiger på förhoppningar om oljereformer

Publicerad

den

KSA den landspecifika börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av saudiarabiska aktier stiger på förhoppningar om oljereformer

iShares MSCI Saudi Arabia Capped ETF (NYSEArca: KSA), den landspecifika börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av saudiarabiska aktier stiger på förhoppningar om oljereformer. Det är framförallt förhoppningen om att detta ökenland skall vidta åtgärder som gör att det går från sitt beroende av råolja som gjort att investerarnas intresse har ökat.

Saudiarabiens aktiemarknad började vända uppåt på allvar efter det att vice kronprins Mohammed bin Salman kommunicerade den ekonomisk plan kallade Saudi Vision 2030. Huvudtemat i Vision 2030 är att diversifiera, liberalisera och reformera den saudiska ekonomin, och beroendet av oljeinkomsterna kommer gradvis falla. Planen kan höja landets exportandel av icke-olja i bruttonationalprodukten från dagens 16 procent till 50 procent.

Reformerna skulle omfatta omstrukturering av regeringens Public Investment Fund för att göra den till den största statliga investeringsfonden i världen, en planerad försäljning av mindre än fem procent av den nationella oljejätten Saudi Aramco, en ökning med bostäder till rimliga kostnader och en ”grön kortsystem ”för utländska personer som är varaktigt bosatta i Saudiarabien. Förslagen skulle bidra till att diversifiera ekonomin genom förnybar energi och industrisektorer och skapa högkvalitativ turism.

De ekonomiska reformerna kan fortfarande vara lönsamt även med en långvarig låg energimiljö. Saudiarabiska företrädare säger att de kan uppnå denna vision även om oljepriset faller lägre än till 30 USD per fat. Prins Mohammed sade att planen kan hantera alla typer av oljepris, 30 USD per fat likväl som 70 USD per fat, men att den har satts upp med 30 USD per fat i åtanke.

Trots landets stora energiindustri innehåller iShares Saudiarabien ETF en mycket liten exponering mot energisektorn, endast 1,4 procent. Om den nationella oljejätten Saudi Aramco privatiseras som nämnt kan detta komma att leda till exponeringen blir högre. De största sektorerna i KSA är finans 31,7 %, Materials 30,2 % och telekomtjänster 12,1 %.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.