Följ oss

Nyheter

Santander lanserar Spaniens första Bitcoin ETF trots regulatoriska utmaningar

Publicerad

den

Den spanska bankjätten Santander är i färd med att lansera Spaniens första Bitcoin ETF (börshandlade fond) i landet. Enligt bankens tjänstemän har produkten varit på gång ett tag, främst driven av kundernas efterfrågan, rapporterar Eleconomista.

Den spanska bankjätten Santander är i färd med att lansera Spaniens första Bitcoin ETF (börshandlade fond) i landet. Enligt bankens tjänstemän har produkten varit på gång ett tag, främst driven av kundernas efterfrågan, rapporterar Eleconomista.

”Våra kunder vill köpa bitcoin, men vi har varit ganska långsamma med att anta det på grund av regulatoriska frågor. Vi är nu på väg att erbjuda krypto-ETF, säger Santanders verkställande styrelseordförande Ana Botín.

Värt att notera är att även om institutionen planerar lanseringen har ingen sådan produkt registrerats hos CNMV, den spanska tillsynsmyndigheten för värdepapper. Dessutom lämnade Botín ingen tidslinje angående tillgängligheten av ETF.

Santanders drag anses vara en gamechanger eftersom en majoritet av spanska finansiella kapitalförvaltare har visat mindre intresse för att lägga pengar bakom digitala valutor. Motviljan härrör möjligen från ett utvecklande kryptoekosystem i kombination med brist på tydliga regler.

Bankerna skall avslöja sina kryptoplaner

Detta kommer efter att den spanska centralbanken uppmanade finansinstitutioner att avslöja sina kryptovalutaplaner för de kommande tre åren. Institutionerna var också skyldiga att utveckla sina affärsrelationer med leverantörer av kryptotjänster och exponering för krypto.

Dessutom noterade banktillsynsmyndigheten också att institutionerna bör beskriva om de planerar att utfärda tokens eller tillhandahålla kryptoförvaring, handel eller betaltjänster.

Med kryptovalutor stigande i värde kommer Santander sannolikt att notera ytterligare tillväxt med lanseringen av en Bitcoin ETF. Enligt en tidigare rapport rankades banken på tredje plats bland västeuropeiska banker med högsta TSR (Total Shareholder Return) på 12,1 % mellan april 2021 och juli 2021.

Topp/lägsta TSR-utveckling bland västeuropeiska banker för andra kvartalet 2021. Källa: Finbold

Endast BBVA erbjuder Bitcoin-handel och depåsystemtjänster bland spanska finansinstitutioner genom sitt dotterbolag i Schweiz, där lagstiftningen om kryptotillgångar anses vara tydlig och mer avancerad.

Kryptovalutaentusiaster kommer att hålla koll på ETF:s möjliga inverkan på den övergripande Bitcoin-prisrörelsen. Nyligen godkände USA:s tillsynsmyndighet, Securities Exchange Commission, den första Bitcoin ETF, som drev tillgången till en ny all-time high.

Produkten fungerade som en katalysator som drev hela kryptovalutamarknaden till nya höjder efter att ha upplevt ökad volatilitet instiftad av Kinas regulatoriska tryck.

Static - White - 1024x768

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *