Följ oss

Nyheter

Så här reagerar aktiemarknaden på räntehöjningar

Publicerad

den

Så här reagerar aktiemarknaden på räntehöjningar

Så här reagerar aktiemarknaden på räntehöjningar Förr eller senare, kommer FED, Federal Reserve, att börja normalisera penningpolitiken, vilket betyder att vi kommer att få se högre räntor igen. Detta tenderar att göra investerarna oroliga, högre räntor betyder högre kostnader något som är dåligt för resultatet och därmed slår mot aktiekurserna.

Deutsche Bank Chief US Equity strateg David Bianco granskat historik kring aktiernas utveckling i samband med FEDs räntehöjningar och effekterna på aktierna.

Initialt brukar en räntehöjning leda till utförsäljningar, ofta sker den stora utförsäljningen i samband med den första räntehöjningen. Omfattningen och varaktigheten på dessa utförsäljningen beror emellertid på förhållanden. Tidigt i cyklerna brukar de initiala försäljningarna att vara små, och aktiemarknaden brukar återhämta sig snabbt samtidigt som bolagens vinster stiger under det kommande kvartalet, något som bekräftades 2004, 1983 och 1972. Sker höjningarna i slutet av konjunkturcykeln tenderar räntehöjningarna att bli korrigeringar eller till och med bear markets. Tyvärr är det bara i efterhand vet vi var vi är i cykeln.

Väldigt subjektivt

Att fastställa vart i konjunkturcykeln som vi befinner oss är en ganska subjektiv sak, men utseendet på avkastningskurvan, inflattionsmåtten och hur börsen har utvecklats sedan den senast lågkonjunkturen kan hjälpa till. Bianco säger att aktiemarknaden under mitten av nästa år sannolikt kommer att befinna oss i mitten av konjunkturcykeln, och att vi därför inte behöver oroa oss för fall på aktiemarknaden (Bianco använder S & P 500 som exempel), men han varnar emellertid för att FEDs höjningar kan komma att ske för sent eller vara för små och att inflationen därför kan komma att stiga till högre nivåer än väntat.

Bianco 27-sidors analys är full av exempel, bland annat denna som är ganska överskådlig, om än inte särskilt detaljerat. Det visar emellertid att den generella riktningen på aktiemarknaden tenderar att vara upp.

Det är det genomsnittliga prisförändringen på S & P 500 under de fyra månader före och sex månader efter den första räntehöjningen. Det är ett genomsnitt av de senaste sju räntehöjningarna.

Bianco Rate hikes

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.