Följ oss

Nyheter

Så här bygger Du en ETF portfölj

Publicerad

den

Så här bygger Du en ETF portfölj

Tillväxten för börshandlade fonder, ETFer, har varit anmärkningsvärd sedan dess introduktion på 1990-talet. De fortsätter att växa i både antal och popularitet. Framväxten av detta investeringsverktyg har varit bra för placerarna, eftersom nya lågkostnadsmöjligheter nu är tillgängliga för nästan alla tillgångsklasser på marknaden. Emellertid måste investerare nu hantera ett urval av mer än 2 000 olika börshandlade fonder som handlas världen över. Detta kan vara en skrämmande uppgift för vilken helginvesterare som helst. Därför tittar vi närmare på hur det går att göra enklare, så här bygger Du en ETF portfölj.

Målet med denna artikel är att hjälpa dig att förstå grunden för börshandlade fonder och ge dig en inblick i hur du kan bygga din en ETF portfölj.

Fördelar med en ETF-portfölj

ETFer, eller börshandlade fonder som de också kallas för i Sverige, är korgar av enskilda värdepapper i likhet med fonder men med två viktiga skillnader. För det första kan ETFer handlas fritt som aktier, medan handel med fondandelar inte förekommer förrän marknaden stängs. För det andra tenderar utgiftsförhållandena att vara lägre än för fondandelar eftersom många ETFer är passivt förvaltade verktyg bundna till ett underliggande index eller marknadssektor. Traditionella aktiefonder är å andra sidan oftare aktiva förvaltade. Eftersom aktiva förvaltade fonder sällan slår index, utgör ETFer vanligen ett bättre alternativ till aktivt förvaltade, högkostnadsfonder.

Den främsta anledningen till att välja en ETF framför en aktie är omedelbar diversifiering. Till exempel, att köpa en ETF som spårar ett finansiellt index ger dig äganderätt i en korg av finansiella aktier jämfört med ett enda företag. Som den gamla klichén säger, vill du inte lägga alla dina ägg i en korg. En ETF kan skydda mot volatilitet (till en viss punkt) om vissa aktier som ägs av denna ETF faller i värde. Denna borttagning av företagsspecifika risker är den största fördelen för de flesta ETF-investerare.

En annan fördel med ETFer är exponeringen som de kan ge en portfölj till alternativa tillgångsklasser, såsom råvarorvalutor och fastigheter.

Välja rätt ETFer

När du bestämmer vilka ETF som passar bäst för din portfölj finns det ett antal faktorer att överväga.

Först bör du titta på ETFens sammansättning. Namnet ensamt är inte tillräckligt med information för att basera ett beslut på. Till exempel består flera börshandlade fonder av vattenrelaterade aktier. Men när de bästa innehaven av varje ETF analyseras är det tydligt att de olika börshandlade fonderna har olika tillvägagångssätt för nischsektorn. Medan en ETF kan bestå av vattenföretagen, kan en annan ha infrastrukturaktier som toppinnehav. Ett varierat fokus kommer att resultera i varierande avkastning.

Medan tidigare prestanda inte alltid är en indikation på framtida resultat, är det viktigt att jämföra hur liknande ETF har utvecklats. Även om de flesta avgifter för börshandlade fonder ETF är låga, kommer de att variera och bör beaktas.

Andra faktorer att vara uppmärksam på inkluderar de förvaltade tillgångarna. Detta är viktigt eftersom en ETF med låg förvaltad volym kan vara i fara för att stänga – en situation som investerare vill undvika. Investerare bör också titta på daglig genomsnittlig volym och spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Låg volym och/eller en stor spread tyder ofta på låg likviditet, vilket gör det svårare att komma in och ut ur denna ETF.

3 steg för att bygga en ETF-portfölj

Om du funderar på att bygga din en ETF portfölj så följer här är några enkla riktlinjer:

Steg 1: Bestäm rätt fördelning.

Titta på ditt mål för den här portföljen (t.ex. pension, sparande för ett barn), dina förväntningar på avkastning och risk, din tidshorisont (ju längre den är desto större risk du kan ta), ditt utdelningsbehov (om du har inkomstbehov måste du köpa börshandlade fonder som betalar högre utdelningar), din skatte- och juridiska situation, din personliga situation och hur denna portfölj passar in med din övergripande investeringsstrategi för att bestämma din tillgångsallokering. Om du är kunnig om investeringar kan du kanske hantera detta själv. Om inte, sök hjälp av en finansiell rådgivare.

Slutligen överväga vissa data om marknadsavkastning. Forskning från Eugene Fama och Kenneth French resulterade i bildandet av trefaktormodellen vid utvärdering av marknadens avkastning. Enligt trefaktormodellen:

  1. Marknadsrisken förklarar en del av aktiens avkastning. Detta tyder på att aktierna i allmänhet överträffar obligationer över tiden eftersom aktier har mer marknadsrisk än obligationer.
  2. Värdeaktier överträffar tillväxtaktierna över tiden eftersom de i sig är mer riskfyllda.
  3. Small Cap-aktier överträffar Large Cap-aktier över tiden eftersom de har mer oföränderlig risk än deras large cap-motsvarigheter.

Därför kan investerare med högre risktolerans kunna och bör fördela en betydande del av sina portföljer till företag med mindre marknadsvärden som är värdeorienterade.

Kom ihåg att mer än 90 % av portföljens avkastning bestäms genom fördelning snarare än specifika aktieval och tidpunkt. Försök inte pricka en botten på marknaden. Forskning har kontinuerligt visat att tidpunkten för köp och försäljning av aktiern inte är en vinnande strategi. När du väl har bestämt rätt fördelning är du redo att genomföra din strategi.

Steg 2: Implementera din strategi.

Fördelen med börshandlade fonder är att du kan välja en ETF för varje sektor eller index där du vill ha exponering. Analysera tillgängliga fonder och bestäm vilka som bäst uppfyller dina allokeringsmål.

Eftersom tidpunkten är viktig när man köper och säljer ETF och aktier, är det inte en försiktig strategi att placera alla köporder på en och samma dag. Helst skulle du vilja titta på diagrammen för supportnivåer och alltid försöka köpa vid dippar. Fasa ut dina inköp under en period av tre till sex månader.

Vid inköpstillfället kommer många investerare att lägga en stop loss order som kommer att begränsa potentiella förluster. Helst bör stoppförlusten vara högst 20 % under det ursprungliga inköpspriset och bör flyttas i takt med att ETFen stiger i värde.

Steg 3: Övervaka och utvärdera.

Minst en gång om året bör kontrollera prestandan i din portfölj. För de flesta investerare, beroende på deras skatteförhållanden, är den ideala tidpunkten att göra detta vara i början eller slutet av kalenderåret. Jämför varje ETFs prestation med det hos referensindexet. Eventuell skillnad, kallad spårningsfel eller tracking error borde vara låg. Om det inte är det kan du behöva byta ut den börshandlade fonden med en som kommer att investera mer i sin angivna stil.

Balansera dina ETF-viktningar för att ta hänsyn till eventuella obalanser som kan ha inträffat på grund av marknadsfluktuationer. Överhandla inte. En ombalansering varje kvartal eller till och med en gång per år är tillräcklig för de flesta portföljer. Avskräckas inte av marknadsfluktuationer.

Bedöm din portfölj i ljuset av förändringar i dina omständigheter, men se till att hålla ett långsiktigt perspektiv. Din fördelning kommer att ändras över tiden när dina omständigheter ändras.

Bygg en ETF portfölj

Om din plan är att ha en portfölj som enbart består av börshandlade fonder, se till att ha flera tillgångsklasser ingår för att skapa diversifiering. Som exempel kan du börja med att fokusera på tre områden:

  1. Sektor-ETF, som koncentrerar sig på specifika områden, t.ex. ekonomi eller hälso- och sjukvård. Välj börshandlade fonder från olika sektorer som i stor utsträckning är okorrelerade. Till exempel skulle valet av en bioteknik ETF och en medicinsk enhet ETF inte vara verklig diversifiering. Beslutet om vilka sektorer som Din ETF portfölj ska inkludera bör baseras på fundamenta (värdering av sektorerna), tekniska och ekonomiska utsikter.
  2. Internationella ETF som täcker alla regioner från tillväxtmarknader till utvecklade marknader. Internationella ETFer kan spåra ett index som investerar i ett enda land, till exempel Kina eller en hel region som Latinamerika. Liksom bransch-ETFer bör valet baseras på fundamentala och tekniska förutsättningar. Var noga med att titta på varje ETF, såväl som enskilda aktier och sektorallokering.
  3. Råvaru-ETF är en viktig del av en investerares portfölj. Allt från guld till bomull till majs kan handlas med börshandlade fonder eller deras kusiner, certifikat (ETN). Investerare som tror att de är kunniga nog kan välja en ETF som spårar enskilda råvaror. Individuella råvaror kan dock vara extremt flyktiga, så en bred råvaru-ETF kan vara bättre anpassad till din risktolerans.

Observera att det här är helt enkelt föreslagna områden att fokusera på när Du skall bygga en ETF portfölj. Det handlar om dina preferenser. Över tiden kommer det att finnas upp- och nedgångar på marknaderna och i enskilda aktier, men en låg ETF-portfölj bör minska volatiliteten och hjälpa dig att uppnå dina investeringsmål.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

WINS ETF tar rygg på världens största industriföretag

Publicerad

den

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WINS?

  1. Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
  2. Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
  3. Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index

Handla WINS ETF

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDWINS
SIX Swiss ExchangeUSDWINS

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustri4,26FR0000121972EUR
ABBNABB LTDIndustri3,61CH0012221716CHF
RELRELX PLCIndustri3,54GB00B2B0DG97GBP
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCIndustri3,51US0530151036USD
TTTRANE TECHNOLOGIES PLCIndustri3,00IE00BK9ZQ967USD
8001ITOCHU CORPIndustri2,97JP3143600009JPY
SIESIEMENS N AGIndustri2,13DE0007236101EUR
GEGE AEROSPACEIndustri2,07US3696043013USD
BRBROADRIDGE FINANCIAL SOLUTIONS INCIndustri1,94US11133T1034USD
CNRCANADIAN NATIONAL RAILWAYIndustri1,93

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin var den bäst presterande tillgången men…

Publicerad

den

Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.

Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.

Men här är något som de flesta inte berättar för dig:

Glöm aldrig bort historien

Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.

Låt oss titta på de senaste 7 decennierna

1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.

1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.

1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.

1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.

2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.

2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.

Vad är lärdomen?

Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.

De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.

Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:

Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?

Fortsätt läsa

Nyheter

EQSP ETF är en likaviktad satsning på amerikanska S&P500

Publicerad

den

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc strävar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla EQSP ETF

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDEQSU
XETRAEUREQSP
gettexEUREQSP

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att följa indexets resultat.

NamnValutaVikt %Sektor
UNITEDHEALTH GROUP INCUSD0.25 %Health Care
DOLLAR TREE INCUSD0.24 %Dagligvaror
DOLLAR GENERALUSD0.24 %Dagligvaror
HUMANA INCUSD0.24 %Health Care
NEWMONT CORPUSD0.23 %Materials
CADENCE DESIGN SYS INCUSD0.23 %Informationsteknologi
CARMAX INCUSD0.23 %Sällanköpsvaror
COPART INCUSD0.23 %Industri
ULTA BEAUTY INCUSD0.23 %Sällanköpsvaror
PALANTIR TECHNOLOGIES INC-AUSD0.23 %Informationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära