Följ oss

Nyheter

Så här bygger Du en ETF portfölj

Publicerad

den

Så här bygger Du en ETF portfölj

Tillväxten för börshandlade fonder, ETFer, har varit anmärkningsvärd sedan dess introduktion på 1990-talet. De fortsätter att växa i både antal och popularitet. Framväxten av detta investeringsverktyg har varit bra för placerarna, eftersom nya lågkostnadsmöjligheter nu är tillgängliga för nästan alla tillgångsklasser på marknaden. Emellertid måste investerare nu hantera ett urval av mer än 2 000 olika börshandlade fonder som handlas världen över. Detta kan vara en skrämmande uppgift för vilken helginvesterare som helst. Därför tittar vi närmare på hur det går att göra enklare, så här bygger Du en ETF portfölj.

Målet med denna artikel är att hjälpa dig att förstå grunden för börshandlade fonder och ge dig en inblick i hur du kan bygga din en ETF portfölj.

Fördelar med en ETF-portfölj

ETFer, eller börshandlade fonder som de också kallas för i Sverige, är korgar av enskilda värdepapper i likhet med fonder men med två viktiga skillnader. För det första kan ETFer handlas fritt som aktier, medan handel med fondandelar inte förekommer förrän marknaden stängs. För det andra tenderar utgiftsförhållandena att vara lägre än för fondandelar eftersom många ETFer är passivt förvaltade verktyg bundna till ett underliggande index eller marknadssektor. Traditionella aktiefonder är å andra sidan oftare aktiva förvaltade. Eftersom aktiva förvaltade fonder sällan slår index, utgör ETFer vanligen ett bättre alternativ till aktivt förvaltade, högkostnadsfonder.

Den främsta anledningen till att välja en ETF framför en aktie är omedelbar diversifiering. Till exempel, att köpa en ETF som spårar ett finansiellt index ger dig äganderätt i en korg av finansiella aktier jämfört med ett enda företag. Som den gamla klichén säger, vill du inte lägga alla dina ägg i en korg. En ETF kan skydda mot volatilitet (till en viss punkt) om vissa aktier som ägs av denna ETF faller i värde. Denna borttagning av företagsspecifika risker är den största fördelen för de flesta ETF-investerare.

En annan fördel med ETFer är exponeringen som de kan ge en portfölj till alternativa tillgångsklasser, såsom råvarorvalutor och fastigheter.

Välja rätt ETFer

När du bestämmer vilka ETF som passar bäst för din portfölj finns det ett antal faktorer att överväga.

Först bör du titta på ETFens sammansättning. Namnet ensamt är inte tillräckligt med information för att basera ett beslut på. Till exempel består flera börshandlade fonder av vattenrelaterade aktier. Men när de bästa innehaven av varje ETF analyseras är det tydligt att de olika börshandlade fonderna har olika tillvägagångssätt för nischsektorn. Medan en ETF kan bestå av vattenföretagen, kan en annan ha infrastrukturaktier som toppinnehav. Ett varierat fokus kommer att resultera i varierande avkastning.

Medan tidigare prestanda inte alltid är en indikation på framtida resultat, är det viktigt att jämföra hur liknande ETF har utvecklats. Även om de flesta avgifter för börshandlade fonder ETF är låga, kommer de att variera och bör beaktas.

Andra faktorer att vara uppmärksam på inkluderar de förvaltade tillgångarna. Detta är viktigt eftersom en ETF med låg förvaltad volym kan vara i fara för att stänga – en situation som investerare vill undvika. Investerare bör också titta på daglig genomsnittlig volym och spreaden, skillnaden mellan köp- och säljkurs. Låg volym och/eller en stor spread tyder ofta på låg likviditet, vilket gör det svårare att komma in och ut ur denna ETF.

3 steg för att bygga en ETF-portfölj

Om du funderar på att bygga din en ETF portfölj så följer här är några enkla riktlinjer:

Steg 1: Bestäm rätt fördelning.

Titta på ditt mål för den här portföljen (t.ex. pension, sparande för ett barn), dina förväntningar på avkastning och risk, din tidshorisont (ju längre den är desto större risk du kan ta), ditt utdelningsbehov (om du har inkomstbehov måste du köpa börshandlade fonder som betalar högre utdelningar), din skatte- och juridiska situation, din personliga situation och hur denna portfölj passar in med din övergripande investeringsstrategi för att bestämma din tillgångsallokering. Om du är kunnig om investeringar kan du kanske hantera detta själv. Om inte, sök hjälp av en finansiell rådgivare.

Slutligen överväga vissa data om marknadsavkastning. Forskning från Eugene Fama och Kenneth French resulterade i bildandet av trefaktormodellen vid utvärdering av marknadens avkastning. Enligt trefaktormodellen:

  1. Marknadsrisken förklarar en del av aktiens avkastning. Detta tyder på att aktierna i allmänhet överträffar obligationer över tiden eftersom aktier har mer marknadsrisk än obligationer.
  2. Värdeaktier överträffar tillväxtaktierna över tiden eftersom de i sig är mer riskfyllda.
  3. Small Cap-aktier överträffar Large Cap-aktier över tiden eftersom de har mer oföränderlig risk än deras large cap-motsvarigheter.

Därför kan investerare med högre risktolerans kunna och bör fördela en betydande del av sina portföljer till företag med mindre marknadsvärden som är värdeorienterade.

Kom ihåg att mer än 90 % av portföljens avkastning bestäms genom fördelning snarare än specifika aktieval och tidpunkt. Försök inte pricka en botten på marknaden. Forskning har kontinuerligt visat att tidpunkten för köp och försäljning av aktiern inte är en vinnande strategi. När du väl har bestämt rätt fördelning är du redo att genomföra din strategi.

Steg 2: Implementera din strategi.

Fördelen med börshandlade fonder är att du kan välja en ETF för varje sektor eller index där du vill ha exponering. Analysera tillgängliga fonder och bestäm vilka som bäst uppfyller dina allokeringsmål.

Eftersom tidpunkten är viktig när man köper och säljer ETF och aktier, är det inte en försiktig strategi att placera alla köporder på en och samma dag. Helst skulle du vilja titta på diagrammen för supportnivåer och alltid försöka köpa vid dippar. Fasa ut dina inköp under en period av tre till sex månader.

Vid inköpstillfället kommer många investerare att lägga en stop loss order som kommer att begränsa potentiella förluster. Helst bör stoppförlusten vara högst 20 % under det ursprungliga inköpspriset och bör flyttas i takt med att ETFen stiger i värde.

Steg 3: Övervaka och utvärdera.

Minst en gång om året bör kontrollera prestandan i din portfölj. För de flesta investerare, beroende på deras skatteförhållanden, är den ideala tidpunkten att göra detta vara i början eller slutet av kalenderåret. Jämför varje ETFs prestation med det hos referensindexet. Eventuell skillnad, kallad spårningsfel eller tracking error borde vara låg. Om det inte är det kan du behöva byta ut den börshandlade fonden med en som kommer att investera mer i sin angivna stil.

Balansera dina ETF-viktningar för att ta hänsyn till eventuella obalanser som kan ha inträffat på grund av marknadsfluktuationer. Överhandla inte. En ombalansering varje kvartal eller till och med en gång per år är tillräcklig för de flesta portföljer. Avskräckas inte av marknadsfluktuationer.

Bedöm din portfölj i ljuset av förändringar i dina omständigheter, men se till att hålla ett långsiktigt perspektiv. Din fördelning kommer att ändras över tiden när dina omständigheter ändras.

Bygg en ETF portfölj

Om din plan är att ha en portfölj som enbart består av börshandlade fonder, se till att ha flera tillgångsklasser ingår för att skapa diversifiering. Som exempel kan du börja med att fokusera på tre områden:

  1. Sektor-ETF, som koncentrerar sig på specifika områden, t.ex. ekonomi eller hälso- och sjukvård. Välj börshandlade fonder från olika sektorer som i stor utsträckning är okorrelerade. Till exempel skulle valet av en bioteknik ETF och en medicinsk enhet ETF inte vara verklig diversifiering. Beslutet om vilka sektorer som Din ETF portfölj ska inkludera bör baseras på fundamenta (värdering av sektorerna), tekniska och ekonomiska utsikter.
  2. Internationella ETF som täcker alla regioner från tillväxtmarknader till utvecklade marknader. Internationella ETFer kan spåra ett index som investerar i ett enda land, till exempel Kina eller en hel region som Latinamerika. Liksom bransch-ETFer bör valet baseras på fundamentala och tekniska förutsättningar. Var noga med att titta på varje ETF, såväl som enskilda aktier och sektorallokering.
  3. Råvaru-ETF är en viktig del av en investerares portfölj. Allt från guld till bomull till majs kan handlas med börshandlade fonder eller deras kusiner, certifikat (ETN). Investerare som tror att de är kunniga nog kan välja en ETF som spårar enskilda råvaror. Individuella råvaror kan dock vara extremt flyktiga, så en bred råvaru-ETF kan vara bättre anpassad till din risktolerans.

Observera att det här är helt enkelt föreslagna områden att fokusera på när Du skall bygga en ETF portfölj. Det handlar om dina preferenser. Över tiden kommer det att finnas upp- och nedgångar på marknaderna och i enskilda aktier, men en låg ETF-portfölj bör minska volatiliteten och hjälpa dig att uppnå dina investeringsmål.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Janus Henderson köper Tabula och etablerar sig på den europeiska ETF-marknaden

Publicerad

den

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Janus Henderson Group är en ledande global aktiv kapitalförvaltare dedikerad till att hjälpa kunder att definiera och uppnå överlägsna ekonomiska resultat genom differentierade insikter, disciplinerade investeringar och service i världsklass. Den 31 december 2023 hade Janus Henderson 335 miljarder USD i tillgångar under förvaltning, mer än 2 000 anställda och kontor i 24 städer över hela världen.

Tabula grundades 2018 och är en ledande oberoende ETF-leverantör i Europa, med ett befintligt fokus på ränte- och hållbara investeringslösningar. Tabula har byggt en investering av institutionell kvalitetsförvaltning och ETF-verksamhet med över 500 miljoner USD i tillgångar under förvaltning och listade fonder över tio europeiska börser som betjänar kunder i 15 länder. Dess team av exceptionellt begåvade proffs har betydande ETF-marknadsexpertis och leds av ett mycket erfaren ledningsteam som har byggt flera europeiska ETF-företag.

Den europeiska ETF-marknaden genomgår en betydande förändring, växer avsevärt och speglar trender som observerats på den amerikanska marknaden där aktiv förvaltning i allt högre grad sker ingår i ETF-omslaget. Nästan tio procent av europeiska ETF-lanseringar förra året var aktivt förvaltade, med tillgångar i europeiskt noterade aktivt förvaltade ETFer som upplever en tillväxt på nästan 50 procent under samma period. Denna förändring representerar en betydande tillväxtmöjlighet för tillgångar förvaltare som vill bredda sätten på vilka kunder får tillgång till sina investeringsmöjligheter och dra nytta av förändrade kundpreferenser på den europeiska marknaden.

Förvärvet bygger på Janus Hendersons extremt framgångsrika aktiva ETF-erbjudande i USA, där företaget är den fjärde största globala leverantören av aktiva ränte-ETF:er efter förvaltning.

Företaget förväntar sig att partnerskapet med Tabula kommer att göra det möjligt för Janus Henderson att svara på kundernas globala efterfrågan på att dess investeringsstrategier inkluderar ett UCITS ETF-omslag vilket är det mest allestädes närvarande ETF-struktur utanför USA. Janus Henderson försöker utnyttja sin globala distributionsplattform och förbättra sitt partnerskap med sin brittiska och europeiska kundbas, vilket är tittar alltmer på aktiva ETF:er och för att nå viktiga växande marknader i Latinamerika, Mellanöstern och APAC.

Janus Henderson förväntar sig att behålla alla befintliga Tabula-produkter och kommer att använda plattformen för att lansera en rad nya aktiva produkter.

Michael John Lytle, verkställande direktör för Tabula, sa: ”Vi är väldigt glada över att ansluta oss till JanusHenderson för att främja vårt gemensamma uppdrag att erbjuda investerare marknadsledande investeringar lösningar. Tabula har etablerat en mycket effektiv oberoende ETF-verksamhet genom att erbjuda differentierade ränte-ETF:er. Janus Henderson är den perfekta partnern att skapa en marknad med ledande multi-asset ETF-verktygslåda.”

Ali Dibadj, Janus Henderson Group Investors verkställande direktör, sa: ”Vi är utomordentligt glada över att kunna samarbeta med de duktiga proffsen på Tabula för att hjälpa till att forma framtiden utvecklingen av ETF:er för europeiska och globala investerare. Detta förvärv placerar oss i framkant av denna spirande trend, vilket gör att vi kan utnyttja tidiga möjligheter för tillväxt och innovation. Tabulas befintliga infrastruktur och ekosystem ger oss omedelbar tillgång till en institutionell plattform som vi tror kommer att positionera Janus Henderson som en pålitlig och trovärdig aktör på den europeiska ETF-marknaden, och genom att kombinera de båda företagens djupa expertis kommer vi att kunna leverera på den ständigt utvecklande våra kunders behov.”

Tabula har ett ledarskap med en imponerande meritlista, bestående av ledande befattningshavare från blue-chip globala investeringsbanker och kapitalförvaltare, som är experter på ETF:er, ränte- och investeringsförvaltning. Tabulas VD, Michael John Lytle, var en av grundarna av Source, nu Invescos Europeisk ETF-verksamhet, efter att ha tillbringat nästan tjugo år på Morgan Stanley dessförinnan.

Kommersiell chef, Stefan Garcia, var tidigare VD och Co-Head of Distribution för EMEA på Source och var en av de första anställda på ETF Securities, nu Wisdom Tree’s European ETF-verksamhet. Chief Investment Officer, Jason Smith var senior portföljförvaltare på Goldman Sachs och har förvaltat portföljer på Blackrock, Barclays och JP Morgan. Ekonomichef, Zeeshan Kanji, var tidigare CFO och CCO på Rubicon Fund Management.

Tabula Capital, den aktiva förvaltningsdelen av verksamheten, är inte en del av transaktionen och kommer fortsätta att drivas som en separat enhet fokuserad på att leverera systematiska kreditstrategier.

Tabulas grundare David Peacock och John Weiss kommer att stanna kvar som VD och CIO för Tabula Capital.

Cavendish var de ledande rådgivarna till Tabula i transaktionen. Finansiella villkor för transaktionen avslöjas inte och förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024 med förbehåll för sedvanliga villkor, inklusive myndighetsgodkännanden.

Fortsätt läsa

Nyheter

BQGE ETF investerar i kvalitetsaktier från hela världen

Publicerad

den

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,70 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) försöker följa Barclays Quantic Global E-index. Barclays Quantic Global E-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt ESG (environmental, social and corporate governance) och grundläggande kriterier.

Handla BQGE ETF

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) (BQGE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBQGE
gettexEURBQGE

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil diskuterar investeringsfokus bortom ”Magnificent Seven”

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

I en intervju med Proactives Stephen Gunnion förespråkade McNeil en diversifiering bort från ”Magnificent Seven”, stora teknikföretag, på grund av deras höga PE-kvoter och koncentrationsrisker. Han lyfter fram potentialen för bredare tekniska investeringar, särskilt genom ETF:er som erbjuder diversifierad exponering över olika tekniska undersektorer, inklusive robotik, cybersäkerhet och digital underhållning.

McNeil betonade fördelarna med likaviktade ETFer, som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weighted UCITS ETF (T3KE) som säkerställer att ingen enskild aktie dominerar indexet, vilket ger en balanserad investeringsstrategi. Dessutom undersökte han möjligheter utanför den traditionella tekniksektorn, särskilt på tillväxtmarknader.

McNeil underströk tillväxtpotentialen inom e-handelssektorn på dessa marknader, driven av höga tillväxttakt och frånvaro av statligt ägda företag. Han påpekade specifika ETFer som EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (LSE: EMQQ) (EMQQ), som fokuserar på e-handel på stora marknader, och diskuterade de betydande vinsterna för företag som Pinduoduo och Tencent.

McNeil nämnde också Future Defense UCITS ETF (ASWC), som har fått draghjälp genom att dra nytta av den ökande betydelsen av cybersäkerhet i globala försvarsstrategier.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära