Följ oss

Nyheter

Ryssland vinnare på Trump Bump

Publicerad

den

Ryssland vinnare på Trump Bump

Det är allmänt känt, om än inte lika allmänt diskuterat, så är Ryssland vinnare på Donald Trump. När han valdes till USAs 45:e president började den ryska aktiemarknaden att rusa, något som har varit till glädje för de investerare som har placerat sitt kapital i Rysslandsfonder, både traditionella sådana och de börshandlade fonder som ger exponering mot den ryska ekonomin.

Bland dessa kan till exempel nämnas VanEck Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största av de landspecifika Rysslandsfonderna som har stigit med 19 procent under den senaste månaden och 49 procent sedan årets början. I och med att RSX är listad i USA och därmed denominerad i dollar så är uppgången ännu större för svenska investerare.

Det finns mycket som talar för att de goda tiderna kan komma att fortsätta i Ryssland. Det finns gott om analytiker som uttalat sig om att de ryska aktierna kommer att vara vinnare bland tillväxtmarknaderna, så kallade emerging markets. President Vladimir Putin och andra ryska politiker hävdar att det värsta är över, men de flesta bedömare tror att landet kommer att fortsätta in i recessionen även under 2017 och att vi kommer att få se hur Rysslands ekonomi kommer att minska under kommande år. Den fallande rubeln har emellertid hjälpt till att driva upp Micex indexet, en ryska börsens jämförelseindex.

Gott om alternativ för den som vill investera i Ryssland

Utöver VanEcks RSX finns också iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERUS) och SPDR S&P Russia ETF (NYSEArca: RBL), vilka båda går att handla genom till exempel Nordnet och Avanza. RSX har även en yngre syster, VanEck Vectors Russia Small-Cap ETF (NYSEArca: RSXJ), som investerar i ryska småbolag. Mer riskvilliga investerare kan köpa Direxion Daily Russia Bull 3x Shares (NYSE: RUSL) som ger en hävstång om 3 X på den dagliga utvecklingen av de ryska aktiemarknaden.

Många marknadsbedömare räknar med en mer pro-Ryssland Trumps administration som kan bidra till att minska spänningarna mellan två länder och stödja varandras tillväxt. Uppgången på den ryska aktiemarknaden är utan tvekan kopplad till återhämtningen i oljepriset. Cirka 64 procent av den ryska exporten kan hänföras till olja och naturgas. Detta har fått valutaparet USDRUB att stiga, i dag handlas detta till cirka 60,9 att jämföra med 82,45 i januari 2016. Eftersom de börshandlade fonder som investerar i Ryssland inte valutasäkrar sig innebär en starkare rubel en högre avkastning för investerare i USA och Sverige.

Van Eck Russia ETF (NYSEArca: RSX)

RSX, en börshandlad fond från Van Eck, har som mål att den skall replikera utvecklingen av den ryska aktiemarknaden i form av Van Eck® Russia index, så nära som möjligt innan kostnader och avgifter. Den här börshandlade fonden placerar åtminstone 80 procent av sina tillgångar i värdepapper som ingår i ETFens jämförelseindex.

Ett företag anses allmänt vara ett ryskt bolag om det har sitt huvudkontor i Ryssland eller genererar minst 50 procent av sina intäkter (eller, i vissa fall, har åtminstone 50% av sina tillgångar) i Ryssland.

Fonden placerar normalt åtminstone 80% av de totala tillgångarna i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex . Ryssland index består av värdepapper i ryska bolag.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.