Följ oss

Nyheter

Ryssland vinnare på Trump Bump

Publicerad

den

Ryssland vinnare på Trump Bump

Det är allmänt känt, om än inte lika allmänt diskuterat, så är Ryssland vinnare på Donald Trump. När han valdes till USAs 45:e president började den ryska aktiemarknaden att rusa, något som har varit till glädje för de investerare som har placerat sitt kapital i Rysslandsfonder, både traditionella sådana och de börshandlade fonder som ger exponering mot den ryska ekonomin.

Bland dessa kan till exempel nämnas VanEck Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största av de landspecifika Rysslandsfonderna som har stigit med 19 procent under den senaste månaden och 49 procent sedan årets början. I och med att RSX är listad i USA och därmed denominerad i dollar så är uppgången ännu större för svenska investerare.

Det finns mycket som talar för att de goda tiderna kan komma att fortsätta i Ryssland. Det finns gott om analytiker som uttalat sig om att de ryska aktierna kommer att vara vinnare bland tillväxtmarknaderna, så kallade emerging markets. President Vladimir Putin och andra ryska politiker hävdar att det värsta är över, men de flesta bedömare tror att landet kommer att fortsätta in i recessionen även under 2017 och att vi kommer att få se hur Rysslands ekonomi kommer att minska under kommande år. Den fallande rubeln har emellertid hjälpt till att driva upp Micex indexet, en ryska börsens jämförelseindex.

Gott om alternativ för den som vill investera i Ryssland

Utöver VanEcks RSX finns också iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERUS) och SPDR S&P Russia ETF (NYSEArca: RBL), vilka båda går att handla genom till exempel Nordnet och Avanza. RSX har även en yngre syster, VanEck Vectors Russia Small-Cap ETF (NYSEArca: RSXJ), som investerar i ryska småbolag. Mer riskvilliga investerare kan köpa Direxion Daily Russia Bull 3x Shares (NYSE: RUSL) som ger en hävstång om 3 X på den dagliga utvecklingen av de ryska aktiemarknaden.

Många marknadsbedömare räknar med en mer pro-Ryssland Trumps administration som kan bidra till att minska spänningarna mellan två länder och stödja varandras tillväxt. Uppgången på den ryska aktiemarknaden är utan tvekan kopplad till återhämtningen i oljepriset. Cirka 64 procent av den ryska exporten kan hänföras till olja och naturgas. Detta har fått valutaparet USDRUB att stiga, i dag handlas detta till cirka 60,9 att jämföra med 82,45 i januari 2016. Eftersom de börshandlade fonder som investerar i Ryssland inte valutasäkrar sig innebär en starkare rubel en högre avkastning för investerare i USA och Sverige.

Van Eck Russia ETF (NYSEArca: RSX)

RSX, en börshandlad fond från Van Eck, har som mål att den skall replikera utvecklingen av den ryska aktiemarknaden i form av Van Eck® Russia index, så nära som möjligt innan kostnader och avgifter. Den här börshandlade fonden placerar åtminstone 80 procent av sina tillgångar i värdepapper som ingår i ETFens jämförelseindex.

Ett företag anses allmänt vara ett ryskt bolag om det har sitt huvudkontor i Ryssland eller genererar minst 50 procent av sina intäkter (eller, i vissa fall, har åtminstone 50% av sina tillgångar) i Ryssland.

Fonden placerar normalt åtminstone 80% av de totala tillgångarna i värdepapper som utgör fondens jämförelseindex . Ryssland index består av värdepapper i ryska bolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära