Följ oss

Nyheter

Royal Mint avslutar det fysiska leveransavtalet om WisdomTrees guld-ETC

Publicerad

den

Royal Mint avslutar det fysiska leveransavtalet om WisdomTrees guld-ETC

Royal Mint har sagt upp sitt åttaåriga fysiska leveransavtal med WisdomTree på Gold Bullion Securities (GBS) ett år efter lanseringen av RMAU, myntverkets egen guld-ETC på den europeiska marknaden.

Detta innebär att investerare i GBS inte längre kan byta ut sina aktier mot guldmynt eller tackor utgivna av The Royal Mint. Efter att ha införts för nästan åtta år sedan tillät avtalet GBS-investerare att konvertera sitt eget kapital till fysiskt guld. Förra torsdagen meddelade dock WisdomTree att avtalet upphörde, med verkan från och med den 18 februari 2021.

GBS ETC är noterat på Londonbörsen, Euronext Paris, Borsa Italiana och Deutsche Boerse, med tillgångar under förvaltning (AUM) på 4,2 miljarder dollar.

Kan försämra intresset för WisdomTrees guldfond

Royal Mint:s beslut att säga upp avtalet kommer att innebära att flera av fördelarna med praktisk omvandling till fysiskt guld kommer att tas bort. I slutändan kan det minska produktens fördelar hos skattemedvetna privatpersoner.

Även om det fortfarande är möjligt att byta ut aktier mot fysiskt guld har nya begränsningar införts. Dessa inkluderar det faktum att inlösen endast kan genomföras via en London Bullion Market Association-kanal (LBMA) och till ett odelat konto, vilket medför viss kreditrisk för LBMA-medlemmen.

Alla inlösen kan nu endast göras i form av fulla guldtackor, vilket utesluter majoriteten av privatinvesterare. Dessutom innebär anläggningens uppsägning att GBS-investerare inte längre kommer att dra nytta av gynnsam skattebehandling. Tyska investerare, till exempel, var inte föremål för kapitalvinstskatt.

Som kommentar på nyheterna sa The Royal Mint: ”Förra året introducerades RMAU, en guld-ETC som ger kunderna möjlighet att fysiskt lösa in sitt guld. Detta är en unik egenskap hos produkten och som ett resultat har vi beslutat att avsluta vårt partnerskap med WisdomTree. ”

Den enda guld-ETC som kan erbjuda fysisk inlösen från Royal Mint

348,6 MUSD Royal Mint Physical Gold Securities ETC (RMAU) är noterat på Londonbörsen, Borsa Italiana och Deutsche Boerse, och är den enda guld-ETC för att erbjuda fysisk inlösen från Royal Mint.

RMAU är ett samarbete med White-label-emittenten HANetf och gör det möjligt för användare att byta ut aktier mot Britannias, Sovereigns och barer, med guldet i Royal Mint-valvet i Wales – utanför Londons finanssystem.

Hector McNeil, co-CEO på HANetf, kommenterade: ”RMAU: s förmåga att tillåta slutinvesterare att lösa in för fysisk är en viktig USP för produkten.

“När Royal Mint gick in på ETP-marknaden för guld, som den enda leverantören av Sovereign Mint av ett guld-ETC i Europa, var det vettigt för dem att vara den enda leverantören av den fysiska inlösenfaciliteten för att tillhandahålla en sömlös process från ägandet av ETC konvertering till guldtackor och mynt som kan levereras praktiskt taget var som helst i världen. ”

Handla RMAU

Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RMAU) handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnetoch Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *