Följ oss

Nyheter

En introduktion till nordamerikansk energiinfrastruktur

Publicerad

den

En introduktion till nordamerikansk energiinfrastruktur

Nordamerikansk energiinfrastruktur i form av transport och bearbetning av olja och naturgas har en direktavkastning på 12 procent. Nordamerikanska företag inom energiinfrastruktur spelar en avgörande roll för att stödja vardagen genom att ansluta energiförsörjning med efterfrågan lokalt och utomlands. Dessa företag ser till att energi når slutmarknaderna säkert och redo för konsumtion.

Jämfört med resten av energin är vår uppfattning att midstream energiinfrastruktur kan erbjuda unika fördelar, inklusive generösa inkomstavkastningar – nuvarande avkastning är 12,4% per den 30 september 2020, stabila kassaflöden och mer defensiva kvaliteter. Som jämförelse per den 30 september gav Energy Select Sector Index (IXE), som består av energibolagen i S&P 500, 7,26%.

Nyligen motvind i energi har resulterat i diskonterade värderingar och förhöjda avkastningar, vilket skapar en tvingande möjlighet för investerare som letar efter inkomst och totalavkastning.

Samlar avgifter för alla transporter

Inom energivärdekedjan utför mittströmningsutrymmet frakt- och hanteringsfunktionen och samlar in avgifter för varje olja eller enhet för naturgas som hanteras. Avgifter genereras från transport, bearbetning och lagring av kolväten med dessa tjänster som utförs under långvariga kontrakt som sträcker sig från några år till uppåt 10 år. Rörledningar har länge varit hörnstenen i detta utrymme.

Det nordamerikanska mittströmsuniverset inkluderar amerikanska och kanadensiska företag och Master Limited Partnerships (MLP), som har en skattefördelad struktur i USA. Det är de företag som har investerat miljarder dollar under det senaste decenniet för att underlätta den enorma tillväxten i amerikansk och kanadensisk energiproduktion och har stött omvandlingen av USA från en stor energiimportör till nu en betydande exportör.

Den avgiftsbaserade karaktären hos midstreamsektorn skiljer den från andra energisektorer och har resulterat i mer stabila kassaflöden oberoende av råvaruprismiljön. Dessa stabila kassaflöden stöder attraktiva utdelningsbetalningar, med medelinkomst som erbjuder intäkter som ersätter andra avkastningsorienterade investeringar som fastighetsfonder (REIT) eller verktyg. I synnerhet betalar inte MLP skatt på enhetsnivå, vilket har gjort det möjligt för dessa företag att betala ut mer av sina kassaflöden som utdelning.

Avkastningen för MLP har historiskt sett legat högt

Under de senaste fem åren har avkastningen för midstreamsektorn i stort sett varit i genomsnitt cirka 6,5%, och avkastningen för MLP har varit ännu högre i genomsnitt cirka 8,5% under samma tidsram.

Medan inkomst historiskt sett har lockat investerare till midstreamsektorn, erbjuder utrymmet andra fördelar ur ett portföljperspektiv, inklusive diversifiering, verklig tillgångsexponering och mer defensiv energiexponering. MLP, som representerar ungefär hälften av indexet, ingår inte i breda amerikanska aktieindex, vilket ger ett element av diversifiering. Dessutom kan midstreamsektorn diversifiera en inkomst- eller infrastrukturportfölj med måttlig korrelation med REIT och verktyg. midstreamsektorn ger också verklig tillgångsexponering med kontrakt som ofta inkluderar inflationsskydd.

Med tanke på dessa affärsavgiftsbaserade karaktärer är midstream mer defensivt i förhållande till andra energisektorer och har sett en dämpad inverkan på framtida resultatförväntningar sedan oljeprisnedgången i kölvattnet av COVID-19. Specifikt har EBITDA-uppskattningar för 2020 och 2021 för mellanström reviderats ned med mindre än 10% från slutet av januari 2020 (före COVID) till 31 augusti. Motståndskraftiga kassaflöden har hjälpt mittström att överträffa bredare energi i år och förstärkt defensiva egenskaper hos mittström. Med detta sagt har midstreamsektorn inte varit immun mot bredare energimotvinden 2020 med en märkbar koppling mellan aktieutveckling och de stabila resultatutsikterna för dessa företag. Denna koppling skapar en möjlighet att titta på kvalitetsföretag som erbjuder relativt höga avkastningar som handlas till djupa rabatter till historiska värderingsmultiplar.

Väl positionerade

Midstream-företag är också i stort sett väl positionerade för att generera ett betydande fritt kassaflöde 2021. Kombinationen av stabila kassaflöden och en sund nedgång i tillväxtkapitalutgifterna från de senaste årens förhöjda nivåer resulterar i ett meningsfullt fritt kassaflöde, och många företag förväntas ha överskott av fritt kassaflöde även efter betydande utdelning. På kort sikt kommer överflödigt kassaflöde sannolikt att användas för att minska skulden, men när makromiljön stabiliseras är dessa företag väl positionerade för att sträva efter aktieägarvänlig avkastning som återköp av aktier och utdelningsökningar.

Slutligen har energiinfrastrukturutrymmet varit lyhörd för det ökande fokuset på miljö-, social- och styrhänsyn (ESG). Antalet företag som tillhandahåller hållbarhetsrapporter fortsätter att växa, och vissa mellanströmsnamn investerar direkt i förnybara energikällor.

Naturgasledningsföretaget Williams Companies (WMB) investerar 400 miljoner dollar i solinstallationer för att driva sina anläggningar och riktar sig mot netto-utsläpp till 2050. Många midstreamföretag är främst inriktade på transport och bearbetning av naturgas, som i stor utsträckning har utsetts som bryggan för energiövergången. Till dess att förnybar kraft blir mer tillgänglig eller pålitlig kommer naturgas att spela en viktig roll för att tillhandahålla prisvärdare, renare kraft, särskilt i förhållande till kol. Midstream-företag kommer att hjälpa till att underlätta denna förändring i Nordamerika och utomlands genom export av flytande naturgas.

För investerare som söker inkomst eller totalavkastning är midstreamsektorn fortfarande väl positionerat för att ge inkomster och potentiell kapitalökning eftersom betydande fritt kassaflödesgenerering kompletterar en pågående energiåtervinning. Naturligtvis är tidigare resultat ingen garanti för framtida resultat och ditt kapital är i riskzonen.

Investera i energiinfrastruktur

För investerare som söker inkomst, diversifiering, verklig tillgångsexponering eller ett mer defensivt sätt att spela pågående energiåterhämtning, ger Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) ett skatteeffektivt sätt att få diversifierad exponering mot nordamerikansk energiinfrastruktur. MMLP spårar den totala nettoavkastningen för Alerian Midstream Energy Dividend Index (AEDW) – ett utdelningsviktat, reglerbaserat index.

Direktinvesteringar i MLP kan vara betungande för icke-amerikanska investerare, eftersom utdelningarna är föremål för en källskattesats på upp till 37%. Utländska individer beskattas med den högsta amerikanska marginalskattesatsen. Det kan vara möjligt för investerare att återkräva en del av denna skatt under specifika omständigheter. För att göra det skulle investerare noggrant behöva lämna komplexa Schema K-1-skattedeklarationer med US Internal Revenue Service för varje MLP de investerar i, för varje amerikansk stat som varje MLP verkar i (vanligtvis mellan 10 och 30 stater), och igen på federal nivå. Kostnaden uppväger ofta nyttan. Däremot får investerare i MMLP en betydande prestationshöjning eftersom det inte finns någon bestraffande källskatt på utbetald utdelning. Detta uppnås genom att använda en säkerhetsswapp som ger AEDWs totala totalavkastning. Observera att skatteregler beror på individuella omständigheter och skatteregler kan komma att ändras. Kontakta en skattespecialist.

Indexet innehåller för närvarande 31 beståndsdelar och är cirka 50% MLP, 25% amerikanska företag och 25% kanadensiska företag. Per den 30 september var indexavkastningen på 12,4% långt över det femåriga genomsnittet på 7,5%. Särskilt kommer höga avkastningar från kvalitetsföretag, med 84,5% av indexet som har kreditbetyg på investeringsnivå per den 30 september. Källa: Alerian den 30.09.2020. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat.

Av Stacey Morris, forskningschef på Alerian and Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP)

Investera i MMLP ETF

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (MMLP) handlas på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza. Det går även att handla MMLP ETF hos IG som erbjuder handel i denna börshandlade fond.

Nyheter

Försvarsfondernas ägande i SAAB ökar kraftigt

Publicerad

den

Sedan årsskiftet har de börshandlade fonder med fokus på försvarsindustrin ökat sitt ägande i SAAB från 0,7 till 2,7 procent. Dessa fonder köper baserat på det underliggande indexet de följer, det vill säga oavsett värdering, det betyder att om det kommer in mer pengar i en ETF så måste förvaltarna köpa fler aktier, vilket betyder att försvarsfondernas ägande i SAAB ökar kraftigt eftersom just denna sektor sett stora inflöden av kapital under året.

Sedan årsskiftet har de börshandlade fonder med fokus på försvarsindustrin ökat sitt ägande i SAAB från 0,7 till 2,7 procent. Dessa fonder köper baserat på det underliggande indexet de följer, det vill säga oavsett värdering, det betyder att om det kommer in mer pengar i en ETF så måste förvaltarna köpa fler aktier, vilket betyder att försvarsfondernas ägande i SAAB ökar kraftigt eftersom just denna sektor sett stora inflöden av kapital under året.

Dagens Industri har uppmärksammat utvecklingen.

Fortsätt läsa

Nyheter

EDFS ETF spårar den europeiska försvarssektorn

Publicerad

den

Amundi Stoxx Europe Defense UCITS ETF Acc (EDFS ETF) med ISIN LU3038520774, syftar till att följa STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.

Amundi Stoxx Europe Defense UCITS ETF Acc (EDFS ETF) med ISIN LU3038520774, syftar till att följa STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,35 % per år. Amundi Stoxx Europe Defense UCITS ETF Acc är den enda ETFen som följer STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Den börshandlade fonden lanserades den 12 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi Stoxx Europe Defense UCITS ETF Acc strävar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för Stoxx Europe Total Market Defense Capped Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat.

Den förväntade nivån av spårningsfelet, under normala marknadsförhållanden, anges i delfondens prospekt. För mer information, se fondens prospekt eller KID.

Handla EDFS ETF

Amundi Stoxx Europe Defense UCITS ETF Acc (EDFS ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUREDFS
gettexEUREDFS
Euronext ParisEURDEFS

Största innehav

NamnValutaVikt %Sektor
RHEINMETALL ORDEUR12,46 %Industri
LEONARDO SPAEUR10,33 %Industri
BAE SYSTEMS PLCGBP10,25 %Industri
THALES SAEUR9,72 %Industri
ROLLS-ROYCE HOLDINGS PLCGBP9,17 %Industri
MTU AERO ENGINES AGEUR8,93 %Industri
SAFRAN SAEUR8,88 %Industri
AIRBUS SEEUR8,35 %Industri
SAAB AB-BSEK7,66 %Industri
DASSAULT AVIATION SAEUR3,02 %Industri

Den börshandlade fonden använder sig av fysisk replikering för att spåra utvecklingen av indexet.

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar åtta nya ETPer på Spotlight Stock Market

Publicerad

den

Valour lanserar åtta nya ETPer på Spotlight Stock Market: Valour har introducerat SEK-denominerade ETPer för Bitcoin Cash (BCH), Unus Sed Leo (LEO), OKB, Polygon (POL), Algorand (ALGO), Filecoin (FIL), Arbitrum (ARB) och Stacks (STX), vilket utökar sin nordiska produktsvit.
  • Valour lanserar åtta nya ETPer på Spotlight Stock Market: Valour har introducerat SEK-denominerade ETPer för Bitcoin Cash (BCH), Unus Sed Leo (LEO), OKB, Polygon (POL), Algorand (ALGO), Filecoin (FIL), Arbitrum (ARB) och Stacks (STX), vilket utökar sin nordiska produktsvit.
  • Bredare exponering mot de bästa digitala tillgångarna: Dessa nya ETP-listningar ger reglerad, börshandlad tillgång till ledande blockkedjeprotokoll, infrastrukturprojekt och börstokens, vilket möter investerares växande efterfrågan på diversifierad exponering mot digitala tillgångar. De nya listningarna stärker ytterligare Valours position som en av de mest omfattande emittenterna av digitala tillgångs-ETPer i världen.
  • Accelererar utvecklingen mot 100 ETPer: Med över 75 ETPer noterade på större europeiska börser fortsätter Valour att utöka sin ledande position och är fortfarande på god väg att uppnå 100 noterade produkter i slutet av 2025.

Valour har lanserat åtta nya SEK-denominerade ETP:er på Sveriges Spotlight Stock Market:

  • Valour Bitcoin Cash (BCH) SEK ETP – ISIN: CH1108679999
  • Valour Unus Sed Leo (LEO) SEK ETP – ISIN: CH1108680005
  • Valour OKB (OKB) SEK ETP – ISIN: CH1108680013
  • Valour Polygon (POL) SEK ETP – ISIN: CH1108680021
  • Valour Algorand (ALGO) SEK ETP – ISIN: CH1108680039
  • Valour Filecoin (FIL) SEK ETP – ISIN: CH1108680047
  • Valour Arbitrum (ARB) SEK ETP – ISIN: CH1108680054
  • Valour Stacks (STX) SEK ETP – ISIN: CH1108680062

Dessa nya listningar utökar Valours ETP-svit till över 75 ETPer, vilket stärker deras position som en av de mest omfattande utgivarna av digitala tillgångar inom ETPer i världen.

Om de nyligen listade ETPerna

Valour Bitcoin Cash (BCH) ETP: Bitcoin Cash är en peer-to-peer digital valuta designad för snabba lågkostnadstransaktioner och ökad skalbarhet jämfört med Bitcoin.

Valour Unus Sed Leo (LEO) ETP: LEO är Bitfinex nyttotoken, som ger fördelar över Bitfinex och tillhörande plattformar, och har framstått som en av de främsta börserna sett till börsvärde.

Valour OKB (OKB) ETP: OKB är den ursprungliga tokenen för OKX, en av världens största kryptovalutabörser, vilket möjliggör handelsrabatter, deltagande i styrning och ekosystemincitament.

Valour Polygon (POL) ETP: Polygon är en ledande lager-2-skalningslösning för Ethereum, som förbättrar transaktionshastigheter och minskar kostnaderna för decentraliserade applikationer.

Valour Algorand (ALGO) ETP: Algorand är en skalbar, miljöeffektiv lager-1-blockkedja designad för företagsapplikationer, inklusive tokenisering och centralbankers digitala valutor (CBDC).

Valour Filecoin (FIL) ETP: Filecoin är ett decentraliserat lagringsnätverk som gör det möjligt för användare att hyra och tillhandahålla datalagring, vilket bidrar till Web3-infrastrukturen.

Valour Arbitrum (ARB) ETP: Arbitrum är en lager-2-uppsättning för Ethereum, utformad för att öka skalbarheten och sänka transaktionsavgifter samtidigt som säkerheten bibehålls genom Ethereums konsensus.

Valour Stacks (STX) ETP: Stacks utökar Bitcoins funktionalitet genom att möjliggöra smarta kontrakt och decentraliserade applikationer säkrade av Bitcoin-nätverket.

Varje produkt erbjuder reglerad, börshandlad åtkomst till sin underliggande tillgång, med en förvaltningsavgift på 1,9 %, och är tillgänglig via standardmäklarplattformar.

Johanna Belitz, chef för Norden på Valour, kommenterade: ”Den nordiska marknaden fortsätter att visa en stark efterfrågan på enkel, transparent och reglerad exponering mot både etablerade och framväxande digitala tillgångar. Dessa senaste noteringar ger investerare nya sätt att diversifiera sina portföljer över blockkedjor, infrastrukturtokens och börsekosystem.”

”Med denna senaste lansering breddar vi inte bara tillgången till ledande Layer-1, Layer-2 och börsekosystem, utan vi kuraterar också strategiskt en produktmix som återspeglar den föränderliga arkitekturen hos Web3”, säger Elaine Buehler, produktchef på Valour. ”Från grundläggande infrastruktur som Filecoin och Algorand till höganvändbara ekosystemtokens som OKB och LEO är dessa ETP:er utformade för att ge investerare enkel, kompatibel exponering mot byggstenarna i nästa generations internet. Vi är glada över att fortsätta förnya oss mot vårt mål om 100 listade produkter i slutet av året.”

Mot 100 börsnoterade valutor (ETP) vid årets slut

Med dessa nya tillskott har Valour passerat 75 ETPer och levererar det bredaste utbudet av ETP:er för digitala tillgångar på större europeiska börser, inklusive Spotlight Stock Market (Sverige), Börse Frankfurt (Tyskland) och Euronext (Paris och Amsterdam). Valour är fortfarande på god väg att uppnå sitt mål om 100 noterade ETPer vid slutet av 2025, vilket cementerar deras ledarskap inom reglerade investeringslösningar för digitala tillgångar.

Nadine Kenzelmann, VD på Valour, säger: ”Denna milstolpe förstärker vår position som den mest flexibla och heltäckande emittenten på marknaden och visar vår förmåga att leverera ett komplett spektrum av digitala tillgångsprodukter med hastighet, precision och skala.”

Fortsätt läsa

Populära