Följ oss

Nyheter

Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa

Publicerad

den

I all tysthet har har den amerikanska ETF-leverantören Roundhill börjat att lanserar sina börshandlade fonder i Europa. Ännu så länge är det endast Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) som är möjlig att handla, men vi har talat med bolagets VD, Tim Maloney, och han har utlovat att den kan komma att följas av både BETZ och av NERD.

I all tysthet har har den amerikanska ETF-leverantören Roundhill börjat att lanserar sina börshandlade fonder i Europa. Ännu så länge är det endast Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) som är möjlig att handla, men vi har talat med bolagets VD, Tim Maloney, och han har utlovat att den kan komma att följas av både BETZ och av NERD.

Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF är den första börshandlade fonden med fokus på Metaverse att tas upp till handel på tyska Xetra. Den var däremot inte först, dagen innan HANetf lanserade HANetf ETC Group Global Metaverse UCITS ETF (M37R ETF) på London Stock Exchange där den handlas under kortnamnet METR. I dag handlas även denna börshandlade fond på Xetra, under kortnamnet M37R.

Valour har även fått tillstånd för att lansera en börshandlad produkt, en ETP, som ger exponering mot metaverse, Metaverse and Gaming Index ETP. Denna ETP kommer att bestå av ett index över de fem bästa digitala tillgångarna relaterade till metaverse, som är ett nätverk av virtuella miljöer och ekonomier skapade genom spel, virtuell verklighet, sociala nätverk och krypto.

Övriga fonder kan komma till Europa de med

Vi ställde frågan till Tim Maloney, Roundhills VD, om deras övriga ETFer och när vi skulle kunna komma att se dem i Europa.

”Jag tror att vi skulle vilja ta med alla våra fonder som får draghjälp i USA till Europa. Som sagt, vi vill säkerställa att vi kan samla in AUM i Europa innan vi åtar oss att lanserar ytterligare fonder i Europa”

Kommer vi att se BETZ i Europa?

Det finns redan en liknande börshandlad fond i Europa, HANetf Fischer Sports Betting & iGaming UCITS ETF Acc (BETS ETF). Planen var faktiskt att denna ETF skulle komm att handlas under kortnamnet BETZ.

”Det är planen, återigen i väntan på bevis på att vi kan höja AUM för METV. Vi var definitivt medvetna om att de planerade att lansera med BETZ och var glada över att se att de inte gjorde det” säger Tim Maloney.

Några planer för NERD?

I USA har företaget Roundhill BITKRAFT Esports & Digital Entertainment ETF (NYSEArca: NERD ETF), en börshandlad fond som har rönt mycket stort intresse sedan lanseringen. Kommer vi att få se denna ETF tillgänglig för europeiska investerare?

Det fanns ett stort intresse för den sektorn under det första året av pandemin, nu inte så mycket, och det är konstigt eftersom folk älskar videospelbolagen här i Sverige. Någon sa faktiskt till mig att det finns en av 550 personer i Sverige som jobbar på ett videospelbolag.

”BETZ skulle troligen vara tvåa men NERD skulle vara en logisk trea när Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa” svarar Tim Maloney.

Lanseras direkt på tyska Xetra

När amerikanska ETF-leverantörer kommer till Europa har de vanligen valt att lansera sina börshandlade fonder i London först, vilket är naturligt då de har en språkfördel där. Roundhill har emellertid valt att lansera sin Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) direkt på tyska Xetra, varför?

”Svaret är komplext men det ligger i regulatoriska förändringar relaterade till Brexit. Jag är inte den bästa personen att tala igenom det juridiska, men i princip är passporteringssystemet för irländska fonder (som är där våra fonder har sin hemvist) borta för Storbritannien.

Tyskland var det bästa alternativet som fanns kvar av olika anledningar och vi kan komma att lista på andra börser med tiden” svarar Tim Maloney.

Inga anställda i Europa

Roundhill kommer inte att ha anställda i Europa, så de förvaltare som hoppas på ett besök av en av bolagets anställda lär bli besvikna. Det är ett mycket annorlunda arbetssätt jämfört med många andra ETF-emittenter. Vilka är era planer för marknadsföring i Europa?

Vi planerar att använda en liknande strategi för ”marknadsföring först” som den vi har använt i USA. Vi håller fortfarande på att utarbeta exakt hur vi kan bli framgångsrika med detta och kommer att prova massor av saker över tiden medan vi räknar ut det.

Även om vi kanske inte har evenemang, förväntar jag mig inte att vi bygger ut en säljkår för one-on-one när Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa” svarar Tim Maloney.

Har ni passporterat Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) till hela Europa?

Just nu är vi i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Norge. Det betyder att det är möjligt för era läsare att handla denna börshandlade fond. Som jag förstår det är Xetra den marknadsplats i Europa som är enklast för svenska och nordiska investerare att handla ETFer på.

Handla METV

Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.