Följ oss

Nyheter

Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa

Publicerad

den

I all tysthet har har den amerikanska ETF-leverantören Roundhill börjat att lanserar sina börshandlade fonder i Europa. Ännu så länge är det endast Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) som är möjlig att handla, men vi har talat med bolagets VD, Tim Maloney, och han har utlovat att den kan komma att följas av både BETZ och av NERD.

I all tysthet har har den amerikanska ETF-leverantören Roundhill börjat att lanserar sina börshandlade fonder i Europa. Ännu så länge är det endast Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) som är möjlig att handla, men vi har talat med bolagets VD, Tim Maloney, och han har utlovat att den kan komma att följas av både BETZ och av NERD.

Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF är den första börshandlade fonden med fokus på Metaverse att tas upp till handel på tyska Xetra. Den var däremot inte först, dagen innan HANetf lanserade HANetf ETC Group Global Metaverse UCITS ETF (M37R ETF) på London Stock Exchange där den handlas under kortnamnet METR. I dag handlas även denna börshandlade fond på Xetra, under kortnamnet M37R.

Valour har även fått tillstånd för att lansera en börshandlad produkt, en ETP, som ger exponering mot metaverse, Metaverse and Gaming Index ETP. Denna ETP kommer att bestå av ett index över de fem bästa digitala tillgångarna relaterade till metaverse, som är ett nätverk av virtuella miljöer och ekonomier skapade genom spel, virtuell verklighet, sociala nätverk och krypto.

Övriga fonder kan komma till Europa de med

Vi ställde frågan till Tim Maloney, Roundhills VD, om deras övriga ETFer och när vi skulle kunna komma att se dem i Europa.

”Jag tror att vi skulle vilja ta med alla våra fonder som får draghjälp i USA till Europa. Som sagt, vi vill säkerställa att vi kan samla in AUM i Europa innan vi åtar oss att lanserar ytterligare fonder i Europa”

Kommer vi att se BETZ i Europa?

Det finns redan en liknande börshandlad fond i Europa, HANetf Fischer Sports Betting & iGaming UCITS ETF Acc (BETS ETF). Planen var faktiskt att denna ETF skulle komm att handlas under kortnamnet BETZ.

”Det är planen, återigen i väntan på bevis på att vi kan höja AUM för METV. Vi var definitivt medvetna om att de planerade att lansera med BETZ och var glada över att se att de inte gjorde det” säger Tim Maloney.

Några planer för NERD?

I USA har företaget Roundhill BITKRAFT Esports & Digital Entertainment ETF (NYSEArca: NERD ETF), en börshandlad fond som har rönt mycket stort intresse sedan lanseringen. Kommer vi att få se denna ETF tillgänglig för europeiska investerare?

Det fanns ett stort intresse för den sektorn under det första året av pandemin, nu inte så mycket, och det är konstigt eftersom folk älskar videospelbolagen här i Sverige. Någon sa faktiskt till mig att det finns en av 550 personer i Sverige som jobbar på ett videospelbolag.

”BETZ skulle troligen vara tvåa men NERD skulle vara en logisk trea när Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa” svarar Tim Maloney.

Lanseras direkt på tyska Xetra

När amerikanska ETF-leverantörer kommer till Europa har de vanligen valt att lansera sina börshandlade fonder i London först, vilket är naturligt då de har en språkfördel där. Roundhill har emellertid valt att lansera sin Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) direkt på tyska Xetra, varför?

”Svaret är komplext men det ligger i regulatoriska förändringar relaterade till Brexit. Jag är inte den bästa personen att tala igenom det juridiska, men i princip är passporteringssystemet för irländska fonder (som är där våra fonder har sin hemvist) borta för Storbritannien.

Tyskland var det bästa alternativet som fanns kvar av olika anledningar och vi kan komma att lista på andra börser med tiden” svarar Tim Maloney.

Inga anställda i Europa

Roundhill kommer inte att ha anställda i Europa, så de förvaltare som hoppas på ett besök av en av bolagets anställda lär bli besvikna. Det är ett mycket annorlunda arbetssätt jämfört med många andra ETF-emittenter. Vilka är era planer för marknadsföring i Europa?

Vi planerar att använda en liknande strategi för ”marknadsföring först” som den vi har använt i USA. Vi håller fortfarande på att utarbeta exakt hur vi kan bli framgångsrika med detta och kommer att prova massor av saker över tiden medan vi räknar ut det.

Även om vi kanske inte har evenemang, förväntar jag mig inte att vi bygger ut en säljkår för one-on-one när Roundhill lanserar sina börshandlade fonder i Europa” svarar Tim Maloney.

Har ni passporterat Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) till hela Europa?

Just nu är vi i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Norge. Det betyder att det är möjligt för era läsare att handla denna börshandlade fond. Som jag förstår det är Xetra den marknadsplats i Europa som är enklast för svenska och nordiska investerare att handla ETFer på.

Handla METV

Roundhill Ball Metaverse UCITS ETF (METV) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära