Följ oss

Nyheter

Risker och möjligheter med utdelande restaurangaktier

Publicerad

den

Pizza och hamburgare har länge varit en basvara i den nordamerikanska kosten. Ska utdelande restaurangaktier också vara en del av din investeringsportfölj?

Restaurangaktier betalar vanligtvis attraktiva avkastningar på cirka 6 procent, affärsmodellen är ”en äkta pengarsnurr” för franchisegivaren och de flesta säljer måttligt prissatta måltider som konsumenterna har råd även i tuffa tider. Ändå tenderar dessa aktier att flyga under investerarnas radar eftersom få analytiker täcker dem.Men innan du fyller din aktiedepå med restaurang royalty företag, här är några saker att tänka på.

Titta på same store sales

När du köper dessa aktier investerar du inte direkt i restaurangerna. Snarare köper du in en royaltyström baserad på en procentandel av restaurangernas försäljning. Royaltyavtalen är komplexa, men det viktiga för investerare att veta är att same store sales, det vill säga försäljning på platser som verkar i minst ett år, exklusive effekterna av butiksöppningar och stängningar – är den viktigaste drivkraften för utdelningstillväxten.

Under de senaste åren har Pizza Pizza (känt som Pizza 73 i västra Kanada) genomgående ökat samma butiksförsäljning i låga enkelsiffror. I takt med att försäljningen har stigit har Pizza Pizza ökat sin utdelning, och det kan finnas fler ökningar av utdelningar som kommer.

Var uppmärksam på utdelningsgraden

På A&W har försäljningen inte varit nästan lika stabil. Försäljningen av samma butik var oförändrad 2011, sjönk 0,7 procent 2012 och fick en stenig start 2013 innan den tog något tillbaka under de första två kvartalen 2014. Kanske inte överraskande har A&W inte höjt sin utdelning sedan februari 2011.

Ett annat problem är A & W:s höga utdelningsgrad. Till skillnad från de flesta företag behöver restaurangsaktier inte behålla så mycket pengar för återinvestering, så de kan betala ut nästan 100 procent av sina ”utdelningsbara medel” till andelsägarna. Pizza Pizza har till exempel en hög utdelningsgrad på 97 procent.

Men A&W: s utbetalningsgrad har under flera år var obehagligt höga 106,5 procent. I ett försök att öka kundtrafiken rullar A&W ut nya menyalternativ och marknadsför sitt nötkött ”utan tillsatta hormoner eller steroider”, men kedjan står inför intensiv konkurrens från sådana företag som McDonald’s, Tim Hortons och Subway, samt från premiumhamburgarkedjor.

Leta efter växande utdelningar

Boston Pizzas starkare fundament återspeglas i dess stigande utdelning.

Restaurang royalty aktier har uppvisat imponerande vinster de senaste åren när investerare snappade upp något med en solid avkastning, men framtida avkastning kommer nästan säkert att vara mer dämpad. Tänk också på att dessa aktier handlas tunt, så bid-ask-spreaden kan vara bred. Investerare bör handla dessa noggrant och inte överdriva.

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära