Följ oss

Nyheter

Risker och möjligheter med utdelande restaurangaktier

Publicerad

den

Pizza och hamburgare har länge varit en basvara i den nordamerikanska kosten. Ska utdelande restaurangaktier också vara en del av din investeringsportfölj?

Restaurangaktier betalar vanligtvis attraktiva avkastningar på cirka 6 procent, affärsmodellen är ”en äkta pengarsnurr” för franchisegivaren och de flesta säljer måttligt prissatta måltider som konsumenterna har råd även i tuffa tider. Ändå tenderar dessa aktier att flyga under investerarnas radar eftersom få analytiker täcker dem.Men innan du fyller din aktiedepå med restaurang royalty företag, här är några saker att tänka på.

Titta på same store sales

När du köper dessa aktier investerar du inte direkt i restaurangerna. Snarare köper du in en royaltyström baserad på en procentandel av restaurangernas försäljning. Royaltyavtalen är komplexa, men det viktiga för investerare att veta är att same store sales, det vill säga försäljning på platser som verkar i minst ett år, exklusive effekterna av butiksöppningar och stängningar – är den viktigaste drivkraften för utdelningstillväxten.

Under de senaste åren har Pizza Pizza (känt som Pizza 73 i västra Kanada) genomgående ökat samma butiksförsäljning i låga enkelsiffror. I takt med att försäljningen har stigit har Pizza Pizza ökat sin utdelning, och det kan finnas fler ökningar av utdelningar som kommer.

Var uppmärksam på utdelningsgraden

På A&W har försäljningen inte varit nästan lika stabil. Försäljningen av samma butik var oförändrad 2011, sjönk 0,7 procent 2012 och fick en stenig start 2013 innan den tog något tillbaka under de första två kvartalen 2014. Kanske inte överraskande har A&W inte höjt sin utdelning sedan februari 2011.

Ett annat problem är A & W:s höga utdelningsgrad. Till skillnad från de flesta företag behöver restaurangsaktier inte behålla så mycket pengar för återinvestering, så de kan betala ut nästan 100 procent av sina ”utdelningsbara medel” till andelsägarna. Pizza Pizza har till exempel en hög utdelningsgrad på 97 procent.

Men A&W: s utbetalningsgrad har under flera år var obehagligt höga 106,5 procent. I ett försök att öka kundtrafiken rullar A&W ut nya menyalternativ och marknadsför sitt nötkött ”utan tillsatta hormoner eller steroider”, men kedjan står inför intensiv konkurrens från sådana företag som McDonald’s, Tim Hortons och Subway, samt från premiumhamburgarkedjor.

Leta efter växande utdelningar

Boston Pizzas starkare fundament återspeglas i dess stigande utdelning.

Restaurang royalty aktier har uppvisat imponerande vinster de senaste åren när investerare snappade upp något med en solid avkastning, men framtida avkastning kommer nästan säkert att vara mer dämpad. Tänk också på att dessa aktier handlas tunt, så bid-ask-spreaden kan vara bred. Investerare bör handla dessa noggrant och inte överdriva.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära