Följ oss

Nyheter

Renaissance Capital lanserar en internationell IPO ETF

Publicerad

den

Renaissance Capital lanserar en internationell IPO ETF

Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO), som under de senaste veckorna stigit en del, främst beroende på att denna börshandlade fond köp aktier i Alibaba (NYSE: BABA), har i förra veckan fått en internationell kusin när Renaissance Capital lanserar en internationell IPO ETF. Det nya tillskottet heter Renaissance International IPO ETF (NYSEArca: IPOS) och kan vara värd att titta närmare på, inte minst med tanke på den utvecklingen som IPO haft sedan sin lansering.

IPOS replikerar utvecklingen av Renaissance International IPO Index, vilket betyder att IPOS, precis som IPO kommer att vara en kapitalviktad ETF. Renaissance Capital har dessutom meddelat att det inte kommer att förekomma några ”dubbleringar” i de två börshandlade fonderna. Det betyder att aktier som Alibaba och JD.com, som båda är kinesiska företag, men handlas i USA, inte kommer att ingå i IPOS. IPOS benchmark beräknas av FTSE Group.

Andra ETFen som köpte Alibaba

IPO var den andra börshandlade fonden som köpte Alibaba efter bolagets börsintroduktion den 19 september 2014. IPOs placeringsreglemente tillåter att ETFen köper aktier fem handelsdagar efter det att aktierna har börjat handlas publikt. Alibaba är det enskilt näst största innehav i IPO med en vikt på 9,62 procent. Endast Twitter har en större vikt med 10,17 procent av IPOs AUM. Det gör emellertid att IPO är den ETF som har allokerat den största andelen av sitt kapital till Alibaba.

IPO har utvecklats väl, det tredje kvartalet, det kvartal då Alibaba köptes in var det bästa kvartalet på fyra år för börsintroduktioner. Att vi nu får se Renaissance International IPO ETF (NYSEArca: IPOS) lanseras är ett svar på investerarnas efterfrågan och önskan om att kunna får en systematisk exponering för nyligen börsnoterade börsintroducerade företag i en billig, skatteeffektiv börshandlade struktur. Renaissance International IPO ETF (NYSEArca: IPOS) kommer att ge placerarna en möjlighet att själva styra risknivån och exponeringsgraden mot börsintroduktioner. Vi ser det inte som möjligt att Renaissance kommer att lansera ytterligare varianter av denna börshandlade fond, till exempel med exponering mot Europa, biotechsektorn eller Internetföretag.

Precis som IPO kan IPOS köpa aktier den femte handelsdagen efter introduktionen, och rebalansera dessa varje kvartal. Företagen tas ut från de börshandlade fonderna efter två år då de vid denna tidpunkt inte kan räknas som nyintroduktioner längre.

Storbritannien störst

Storbritannien är det land som har den enskilt största vikten i IPOS med en vikt på 20,6 procent, följt av Japan (11,5 procent) och Kina (11 procent). De tre övriga BRIC-länderna, Brasilien, Ryssland och Indien har tillsammans en vikt på 8,8 procent i denna ETF.

Det enskilt största innehavet i IPOS är brasilianska BB Seguridade Participacoes som har en vikt på 5,13 procent i denna ETF. Ingen av de övriga 100 innehaven har i dagsläget en vikt som överstiger 4,7 procent av kapitalet i IPOS.

Konkurrenten First Trust, som ligger bakom First Trust US IPO Index Fund (NYSEArca: FPX), väntas lansera sin motsvarighet till IPOS, First Trust International IPO ETF på NASDAQ Stock Market under kortnamnet ”FPXI” under de kommande dagarna

Renaissance IPO ETF

Renaissance IPO ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.