Nyheter

Råvarumarknaderna förutser en kopparboom

Publicerad

den

Marknaderna förutser en ”kopparboom” som kan komma att utlösa ett chilenskt ekonomiskt mirakel. Enligt den spanska tidningen El Economista tror flera olika analytiker att råvaran kan komma att stiga i pris med cirka 72 procent de kommande två åren. Chile är den största producenten och exportören i världen och bör således gynnas av en prisuppgång.

Nu tror experter att ytterligare en kopparboom kan upprepas, vilket skulle få dess värde att skjuta i höjden med 72 procent under de kommande två åren på grund av en rad faktorer. I den meningen har ett land framstått som den maximala gynnade av denna råvaruexplosion och kan uppleva en verklig revolution i sin ekonomi på grund av kopparns nya roll i världen. Detta är fallet med Chile.

Den största kopparreserven i världen

Det latinamerikanska landet har den största kopparreserven i världen, 27 procent av de totala reserverna 2022. Dessutom arbetar gruvmaskineriet redan med hög prestanda. Chile är den överlägset största producenten i världen och utvann mer än 5,2 miljoner ton förra året. Metallens öde är oskiljaktigt från Santiagos ekonomiska hälsa, eftersom hela dess handelsbalans domineras av försäljningen av denna råvara.

Sedan 2021 har Chile exporterat 44 605 miljoner dollar förra året tack vare koppar, mer än hälften av dess totala försäljning utomlands. Enligt Joaquín Morales, vice ordförande för den chilenska kopparkommissionen, beror denna lägre än förväntade siffra på ”ett kraftigt fall i priset på råvaran.”

Nu befinner sig landet som leds av Gabriel Boric vid en vändpunkt. Det här landet var ett av de första att höja räntorna för att stoppa inflationen och upplevde faktiskt en stark recession 2022, med tre negativa kvartal i följd. Chile nådde sin topp i oktober samma år och höjde räntorna till 11,25 procent för att hålla tillbaka inflationen som hade skjutit i höjden till 14 procent. Den chilenska centralbanken höll räntorna höga fram till juni 2023, men har sedan dess sänkt dem. För närvarande är den chilenska räntan 8,25 procent.

När det gäller KPI förbättrades situationen och sjönk till tre procent, men ekonomin definierades som en stagnation” av OECD, som uppskattar att den kommer att avsluta året med en nedgång på 0,1 procent av sin BNP. Vidare förklarar den internationella organisationen att denna situation beror på de strängare ekonomiska villkoren och tillbakadragandet av stödet från pandemin, vilket minskar hushållens konsumtion.

Både OECD och Boric spår en comeback i landets BNP under 2024, på 1,8 procent. Allt beror dock på råvaran som kan bli landets livlina. Enligt Fernando Fuentes och Carlos García, forskare från Economic Commission for Latin America and the Caribbean, bekräftar de i sin senaste rapport att för varje 1-procentig ökning av råvarupriset kommer Chiles ekonomi att uppleva en ökning med 0,16 procent i sin ekonomi. BNP. Detta är enligt uppgifter före försörjningskrisen 2021, därför påverkar ökningen nu troligen annorlunda, men det tjänar till att se sektorns tyngd i ekonomin i ett land för vilket gruvdrift är 13,6 procent av dess BNP och vars export representerar 58 procent av totalen.

Kopparbommen

Alla är överens om att koppar är på gränsen till massiv omvärdering. De mest optimistiska, som BMI, en enhet inom Fitch Solutions, förväntar sig att den under de kommande två åren kan skjuta i höjden med 75 procent på grund av försörjningsavbrott och större efterfrågan på förnybar energi. Vidare framhåller företaget att den amerikanska dollarns fall på grund av Federal Reserves räntesänkningar kommer att på ett avgörande sätt påverka priset på råvaran.

I den meningen varnar Goldman Sachs för att alla dessa faktorer kommer att konspirera för att släppa lös ett kraftigt underskott i råvaran på mer än en halv miljon ton 2024. Utförselnedskärningarna förstärker vår uppfattning att kopparmarknaden går in i en mycket tydligare anpassningsperiod, På grund av detta satsar den nordamerikanska investmentbanken på en ökning av kopparpriset till 10 000 dollar 2024 och 15 000 2025 från nuvarande 8 517.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version