Följ oss

Nyheter

Råvaru-ETFer på årslägsta efter utbudschock

Publicerad

den

Råvaru-ETFer på årslägsta efter utbudschock

Råvaru-ETFer på årslägsta efter utbudschock och en avtagande global tillväxt som har hämmat efterfrågan på råvaror och tryckt ned råvaruhandlade produkter till fleraårslägsta. Powershares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) har minskat med 7,5 procent under de senaste tre-månaders och handlas runt sin lägsta sedan september 2010.

Andra börshandlade produkter med fokus på råvaror som har backat är till exempel iPath Dow Jones-UBS Commodity Index Total Return ETN (NYSEArca: DJP) och iShares GSCI Commodity-Indexed Trust (NYSEArca: GSG) som båda fallit kraftigt de senaste månaderna.

Bloomberg Commodity Index handlas nu till sin lägsta nivå sedan juli 2012, Brentoljan handlas på den lägsta nivån sedan 2012 och även spannmål som vete, majs och sojabönor handlas till sina lägsta nivåer på fyra år. Råvaror som bomull, sojabönor, majs och vete befinner sig just nu i en så kallad bear market sedan de amerikanska lantbrukarna kunnat skörda rekordstora skördar.

Svagheten på råvarumarknaden har tyngt utvecklingen för de börshandlade fonderna som inriktar sig på att replikera utvecklingen på råvaror, men det kan slå väldigt olika i olika ETFer. DBC har till exempel en kraftig övervikt mot energirelaterade råvaror, till exempel Brent (12,7 procent), RBOB-bensin (13,1 procent), eldningsolja (12,9 procent) medan råvaror som majs (4,3 procent), sojabönor (5,0 procent), vete (4,4 procent) och guld (8,0 procent), har en mindre vikt.

Nedgången på råvarumarknaden har stärkts av att den europeiska återhämtningen visat tecken på att avstanna under det andra kvartalet 014, samtidigt som den japanska tillväxten backat mer än under de senaste fem åren. Samtidigt ligger de amerikanska skördarna för året på en rekordhög nivå, den amerikanska oljeproduktionen redo att nå den högsta produktionsnivån på 45 år som en följd av skifferboomen och livsmedelspriserna sjönk till sin lägsta på nästan fyra år.

Dessutom har den plötsliga styrkan i den amerikanska dollarn pressat råvarorna som i huvudsak prissätts i USD vilket gör dem dyrare för utländska köpare. Den amerikanska dollarns styrka tillsammans med utsikterna om att FED skall genomföra en räntehöjning har kommit att driva guldpriset lägre.

PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund

DBC
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.