Nyheter

RARE blir den nionde ETPen i WisdomTrees energiövergångsserie

Publicerad

den

WisdomTree, har idag utökat sitt utbud av tematiska börshandlade fonder (ETF) med lanseringen av WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF (RARE). RARE blir den nionde ETPen i WisdomTrees energiövergångsserie.

RARE strävar efter att spåra priset och avkastningen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners Index (”Indexet”) och har en total kostnadskvot (TER) på 0,50 %. WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF (RARE), noteras i tisdags på Börse Xetra och Borsa Italiana, och noterades på Londonbörsen den 10 april 2024.

Det proprietära indexet är utformat för att spåra prestanda för börsnoterade företag från utvecklade och tillväxtmarknader, främst involverade i värdekedjan för energiomställningsmetaller inklusive utforskning och bearbetning av sällsynta jordartsmetaller och som uppfyller WisdomTrees ESG-kriterier (miljö, social och styrning). I linje med WisdomTrees strategi för att bygga tematiska ETFer som ger ren och differentierad exponering, har WisdomTree samarbetat med Wood Mackenzie, ett ledande forsknings- och konsultföretag för energiomställning. Aktieurvalet för indexet är informerat och drivs av den oöverträffade expertis och marknadsintelligens från Wood Mackenzie.

Enligt Wood Mackenzies 1,5 graders scenario, stödjer elektrifiering och förnybar energi minskningen av CO2-utsläpp. 1,5-scenariot kräver uppskattningsvis 60 tn dollar av kapitalutgifter till 2050, med krav på elektrifiering, utnyttjande av sol och vind, som driver investeringsflöden. Energiomställningen kommer att vara metallintensiv och positiv för de viktiga metaller och gruvarbetare som är involverade i energiomställningens värdekedja.

Indexet som spåras av WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF inkluderar företag som är involverade i utforskning och bearbetning av metaller som används i teknologier som är associerade med energiomställningsteman. Dessa tekniker inkluderar elfordon, transmission, laddning, energilagring, sol, vind och väte. Indexet syftar till att ge exponering för energiomställningens värdekedja genom företag som är involverade i viktiga metallkategorier inklusive litium, nickel, kobolt, koppar, iridium, aluminium, zink, tenn, silver, platina och sällsynta jordartsmetaller och undersektorer som gruvdrift raffinering eller smältning.

Chris Gannatti, global forskningschef, WisdomTree, sa: ”Ett nyckelresultat från COP28 var mer politiskt stöd för att svänga bort från kolintensiva energiformer, med ledare som gick med på att tredubbla kapaciteten för förnybar energi till 2030. Övergången till mer förnybar och hållbar energikällor kan vara den största drivkraften för metallefterfrågan under de kommande decennierna. Metaller som koppar, nickel, aluminium, kobolt och litium kommer att behöva se ökade utvinningsnivåer så att den teknik som krävs för att nå klimatmålen i Parisavtalet kan byggas. Vindturbiner, till exempel, har traditionellt förlitat sig på växellådor, men direktdrivna turbiner blir mer populära till havs, vilket sannolikt kommer att minska kopparintensiteten men öka efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller. Samtidigt som solcellstillverkare söker efter effektivitetsvinster kommer de sannolikt att öka sin silveranvändning. Med den försörjningsbrist som för närvarande upplevs, kommer företag som är involverade i värdekedjan för energiomställningsmetaller att behöva spela en integrerad roll när kapplöpningen om att utvinna mer avgörande metaller står i centrum.”

Lanseringen av RARE utökar WisdomTrees partnerskap med Wood Mackenzie och är den femte ETP WisdomTree har lanserat som utnyttjar Wood Mackenzies marknadsintelligens och expertis.

Alexis Marinof, Europachef, WisdomTree, tillade: ”RARE kompletterar vårt befintliga utbud av energiomställningsfokuserade ETFer och ETPer, vilket gör att investerare kan allokera kapital direkt till de avgörande sektorerna som möjliggör energiomställningen genom metallproduktion. Den nya ETF:n är en naturlig förlängning av vårt europeiska produktsortiment, och kombinerar vår djupa expertis inom råvaror med vår tematiska förmåga. Genom detta tillvägagångssätt kan vi ge investerare en ren och unik aktieexponering mot gruvarbetare som är involverade i utvinningen av nyckelmetaller som krävs i energiomställningen.”

WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF är det senaste tillskottet till en svit av WisdomTree ETFer och ETPer som ger investerare tillgång till energiomställningen. WisdomTrees energiomställningssortiment består bland annat av WisdomTree California Carbon (WCCA), WisdomTree Carbon (WCO2), WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WTRD), WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF (CHRG).

Produktinformation

NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF0.50%London Stock ExchangeUSDRAREIE000KHX9DX6
WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF0.50%London Stock ExchangeGBxWREEIE000KHX9DX6
WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF0.50%Borsa ItalianaEURRAREIE000KHX9DX6
WisdomTree Energy Transition Metals and Rare Earths Miners UCITS ETF0.50%Börse XetraEURRAREIE000KHX9DX6

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version