Följ oss

Nyheter

Politisk risk sänker grekiskt ETF till årslägsta

Publicerad

den

Politisk risk sänker grekiskt ETF till årslägsta

Politisk risk sänker grekiskt ETF till årslägsta Det grekiska skulddramat fortsätter, om än med ett annat tema när investerarna oroar sig för Greklands förmåga att kunna betala sina räntor. Detta har tryckte ned den grekiska börsen och därmed även de landsspecifika börshandlade fonder som följer denna aktiemarknaden. Den grekiska börsen handlas nu till den lägsta nivån på tolv månader, och Global X FTSE Grekland 20 ETF (NYSEArca: GREK) har backat 22,9 procent year-to-date.

Österrikes finansminister Hans Joerg Schelling påpekade att ministrarna tittar Grekland med en viss skepsis och oro, samt är bekymrade över att landet inte kommer att kunna finansiera sin statskuld sedan de grekiska 10-åriga statsräntorna stigit till över 7 procent för första gången sedan mars.

Räntorna på 10-åriga grekiska statsobligationer handlades som högst till 7,09 procent tidigare under veckan, den högsta nivån sedan mars 2014. Med en vacklande ekonomi i Eurozonen följer de globala investerarna marknaden noga och letar efter svagheter i förbundets periferi.

Något som gett ytterligare bränsle åt osäkerheten på marknaden är att Grekland försöker komma bort från sitt räddningsprogram tidigt och avsluta de impopulära åtstramningsåtgärder bundna med bailout pengar.

Lägg sedan till att Alexis Tsipras, ledare för oppositions Syriza partiet, försöker tvinga fram ett nyval i början 2015 med löften om en betydande nedskrivning på Greklands statsskuld. Vissa bedömare varnar för att om Syriza partiet vinner, skulle Grekland lämna eurosamarbetet. Syriza leder för närvarande opinionsundersökningarna med 6,5 % före det styrande konservativa partiet.

Global X FTSE Greece 20 ETF

Global X FTSE Greece 20 ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.