Följ oss

Nyheter

Pakistansk aktiefond kan gynnas av uppgradering

Publicerad

den

Pakistansk aktiefond kan gynnas av uppgradering

Pakistansk aktiefond kan gynnas av uppgradering. Global X MSCI Pakistan ETF (NYSEArca: PAK) är oss veterligen den enda börshandlade fonden som fokuserar på att replikera den pakistanska aktiemarknaden. Utöver denna börshandlade fond finns också Tundra Fonders aktiefond som fokuserar på Karachibörsen, det vill säga aktiemarknaden i Pakistan. Vi tror att det kan vara värt att titta närmare på denna region just nu, vi tror att en pakistansk aktiefond kan gynnas av uppgraderingar från till exempel MSCI som har placerat landet på listan över länder som kan komma att klassificeras om till emerging market status. I dag kategoriseras Pakistan som en så kallad frontier market.

Allt fokus på Kina

Inom indexeringsvärlden har allt fokus legat på MSCIs klassificering av de kinesiska A-aktierna, men det är inte lika allmänt känt att MSCI i veckan meddelade att denna indexleverantör sagt att Pakistan är placerad på listan översyn för möjlig uppgradering till tillväxtmarknadsstatus. En sådan uppgradering skulle kunna komma att äga rum vid MSCIs årliga revidering 2016.

Pakistan rankades av IMF, den internationella valutafonden, som världens 44e största ekonomi, baserat på landets nominella bruttonationalprodukt. Innan PAK lanserades under våren 2015 var den enda möjligheten att erhålla en exponering mot den pakistanska aktiemarknaden att köpa iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM) som hade den största exponeringen mot Pakistan. FM äger emellertid inte enbart aktier i Pakistan utan på en rad andra tillväxtmarknader och har endast allokerat 10,4 procent av sitt kapital till börsen i Karachi. Med denna kapitalvikt är emellertid Pakistan det fjärde största landet i FMs aktieportfölj.

Pakistan degraderas till frontier market i 2009 efter det att landets aktiemarknad var stängd för säljare för över 100 dagar under 2008 under den globala finanskrisen. Pakistans riktmärke Karachi Stock Exchange 100 index har emellertid sedan dess varit en av de bästa aktieindexen i världen.

Även om Pakistan i dag klassificieras som en frontier market så uppfyller landet de flesta av de krav som ställs av MSCI Emerging Markets. Om landet uppgraderas till tillväxtmarknad kan emellertid antalet aktier som ingår i MSCI Pakistan Index komma att sjunka från sexton till sex stycken.

I dag äger PAK aktier i 34 olika företag, och de tio största innehaven står för nästan två tredjedelar av denna börshandlade fonds kapital. Liksom många andra av de börshandlade fonder som fokuserar på en enskild tillväxtekonomi så domineras PAK av aktier i företag som är verksamma inom finansiella tjänster och energisektorn. Dessa företag står för nästan 57 procent av kapitalet och materials står för ytterligare 23 procent.

Det finns historik som visar att ett land som uppgraderas till emerging markets status gynnas och att aktiekurserna stiger. MSCI uppgraderade under förra året Qatar och Förenade Arabemiraten vilket har lett till att både FM och andra ETFer har ökat sina kapitalströmmar till dessa länder

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.