Spannmålsköpare har den föga avundsvärda uppgiften att sortera igenom dagens nyheter och avgöra vad det betyder för morgondagens priser på den globala vetemarknaden. Erfarna köpare har massor av verktyg för att hjälpa till med sina beslut, men volatiliteten som upplevdes 2022 kan vara betydelsefull inom en snar framtid. Talet om en global recession kan dämpa råvarupriserna initialt, men lika snabbt kan geopolitik vända en nedåtgående trend som vi har sett de senaste veckorna.
Volatilitet verkar vara det nya normala på de globala vetemarknaderna. De amerikanska veteterminspriserna under det senaste året visar tydligt detta tillstånd.
Globalt utbud
Den globala lagren för vete minskade med 10,0 MMT under 2022/2023 jämfört med 2021/2022 på 1,06 miljarder ton (MT). Ingångslager denna säsong är de lägsta sedan 2017/2018 medan slutlagren förväntas vara de snävare sedan 2016/17. Trots Rysslands enorma veteskördar och uppsving i produktionen för både USA och Kanada, hjälper minskningar i Europeiska unionen (EU), Argentina och Ukraina till att hålla priserna stabila.
Den amerikanska veteproduktionen ökar i år och ökar med nästan 4 MMT till 48,5 MMT enligt USDA. Exporten förväntas öka något till 22,5 MMT. Enligt de senaste uppskattningarna av världens utbud och efterfrågan på jordbruksprodukter (WASDE) förväntas produktionen för alla klasser av amerikanskt vete öka i år förutom hårt rött vintervete (HRW) som beräknas minska med 21 procent. Kansas, den primära HRW-odlingsstaten, förblir torr även när plantering av höstvete pågår.
Svarta havets spannmålskorridor
Rysslands invasion av Ukraina har haft den största effekten på att höja den globala vetemarknaden. FN förmedlade ett avtal om att upprätta en spannmålskorridor i Svarta havet. Som ett resultat har Ukraina skickat mer än 7 MMT spannmål sedan juli, då avtalet undertecknades enligt APK. Men Putins kritik av spannmålsaffären och eskaleringen av kriget mot hans granne har återigen stört marknaderna och skickat terminspriserna högre.
Det multilaterala avtalet som upprättar spannmålskorridoren löper ut i november. Med tanke på den ryske presidentens oförutsägbara agerande hittills finns det ingen garanti för att avtalet kommer att förnyas.
Rysk potential
Ryssland har producerat sina största veteskördar någonsin. USDA förutspår den ryska veteproduktionen till 91 MMT den här månaden, medan EU:s skördeövervakningstjänst, MARS, räknar med att den ryska veteskörden kommer att uppgå till 95 MMT. USDA förutspår att exporten kan nå 42 MMT. Men den ryska exporten hittills den här säsongen har varit långsam. Enligt IKAR, en rysk analytiker, förväntas den ryska veteexporten nå 4 MMT i september, långt efter de 4,7 MMT som exporterades för ett år sedan. Ryska veteexporten omfattas inte av några västerländska handelssanktioner, men rederier, försäkringsbolag och banker är fortfarande försiktiga med att göra affärer med Ryssland.
Dessutom försenar kraftiga regn i de centrala och södra delarna av landet planteringarna. SovEcon rapporterade att 8,6 miljoner hektar (21,2 miljoner acres) spannmål hade såtts hittills, 1,5 miljoner hektar (3,7 miljoner hektar) efter deras takt för ett år sedan. Konsultföretaget tillade att det är den lägsta planterade arean sedan 2013.
Tillförlitlighet för leverans
Indien bidrog också till att driva de globala veteterminerna högre. Efter första uttalanden om att mata världens hungriga, vände Indien snabbt kursen och blockerade veteexporten. Landet förväntas istället importera 25 000 MT vete i år.
Insatskostnader
Höga naturgaspriser kan påverka tillgången till kvävebaserade gödselmedel. Yara International, en norskbaserad gödselproducent varnade för att gassituationen i Europa kan skapa brist och öka risken. Gaspriserna på kontinenten har stigit med 45 procent sedan juni då Ryssland minskade leveranserna efter EUs sanktioner. Yara sa att de förväntar sig att betala 1,1 miljarder dollar mer för naturgas under tredje kvartalet än för ett år sedan. Naturgas är en nyckelingrediens för att tillverka kvävebaserade gödselmedel.
Värdet på amerikanska dollar fortsätter att stiga mot många olika valutor, vilket påverkar kostnaderna för handel med vete i dollar. På en så osäkra global vetemarknad ökar även mindre förändringar i dollarindex volatilitet.
Den stigande amerikanska dollarn
Totalt sett fortsätter den amerikanska dollarn (USD) att stärkas. Men i den här miljön kan även subtila förändringar upp eller ner i USD-värdet flytta amerikanska och globala vetepriser.
Det råder ingen brist på rubriker som direkt påverkar den globala vetemarknaden. Det är svårt att säga hur mycket vägen kommer att kurva på kort sikt. Spannmålsköpare kommer att fortsätta att absorbera rubrikerna så fort de kommer.
Amundi Core S&P 500 UCITSETFinvesterar i de 500 största börsnoterade amerikanska företagen inom flera branscher och täcker cirka 80 procent av börsvärdet.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC ger exponering mot skillnaden i resultat mellan två underliggande råvaruindex och syftar till att generera positiv avkastning oavsett råvarumarknadsmiljön. Det är en fullt säkerställd obligation.
WisdomTree STOXX Europe Aerospace & Defence 3x Daily ShortETNerbjuder trippelhävstångsexponering mot den europeiska flyg- och rymdsektorn. Referensindexet består av företag med huvudkontor i Europa som genererar minst 50 procent av sina intäkter från tillverkning, service, leverans och distribution för flyg- och försvarsindustrin. Det är en fullt säkerställd obligation.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 411 ETFer, 200 ETCer och 257 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WINS?
Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?