Nyheter

Nubank och B3 lanserar den första ETFen månatlig utdelning på den brasilianska marknaden

Publicerad

den

I ett aldrig tidigare skådat drag på den brasilianska investeringsmarknaden tillkännager Nubank i förra veckan lanseringen av den första ETFen (börshandlade fonden) i Brasilien som betalar ut månatlig utdelning till aktieägarna: Nu Renda Ibov Smart Dividendos (NDIV11).

Den nya produkten är resultatet av ett partnerskap mellan Nubanks investeringsfondförvaltare, Nu Asset Management, och B3, den brasilianska börsen, och är nu ett alternativ för alla investerare utan någon obligatorisk anknytning till Nubank eller dess mäklare, NuInvest. Därför kan varje individ – efter lämplighetsbedömning med den anslutna mäklaren – eller institutionell investerare investera i den nya ETFen.

Partnerskapet mellan Nu Asset och B3 etablerades för att skapa den innovativa Ibovespa Smart Dividendos B3, det första derivatindexet av Ibovespa B3. Det nya indexet kommer att inkludera bolag från Ibovespa som sticker ut i utdelning till aktieägarna.

Indexet tar hänsyn till bolag från Ibovespa B3 som ger högst utdelning i förhållande till aktiekursen. Detta kriterium kommer också att användas för att väga aktiens betydelse i portföljen, utöver återkommande och lägre variationer i utdelningar. Det gör att de bolag som konsekvent betalar högre proportionella värden över åren kommer att få större vikt i portföljen.

Utvecklingen av ETF-erbjudanden i Brasilien följer en trend som redan observerats på global skala. Den globalt investerade volymen i ETFer har uppvisat en årlig tillväxt på 20 procentunder de senaste två decennierna, med cirka 10,6 biljoner USS (cirka 53 biljoner R$) under förvaltning i juli 2023, enligt data som samlats in av ETFGI, en oberoende forsknings- och konsultverksamhet plattform för ETFer. Bara på den brasilianska börsen var den investerade volymen i ETFer nästan 45 miljarder R$ i augusti, enligt B3:s Monthly ETF Bulletin.

”Med denna nya produkt tar Nubank den ledande rollen i utvecklingen av börshandlade fonder i Brasilien. Den unika formeln att betala utdelning genom investeringen i ETFer och partnerskapet med B3 för utvecklingen av Ibovespa Smart Dividendos B3 kombinerar innovations-DNA:er det har präglat vår bana under de senaste 10 åren och den effektivitet som investerare önskar, säger Andrés Kikuchi, verkställande direktör för Nu Asset Management.

”Expansionen av kapitalmarknaden och ökningen av antalet investerare kräver att vi utökar utbudet av produkter för portföljdiversifiering. Det är symboliskt att ha det första derivatindexet för Ibovespa B3 det år det firar sitt 55-årsjubileum. Dessutom för att ge synlighet till företag som är marknadsreferenser och även bra utdelningsbetalare, är Ibovespa Smart Dividendos en annan investeringsuppsats som vi erbjuder marknaden, som konsoliderar B3 som den främsta indexleverantören i Brasilien”, säger Henio Scheidt, Index Manager på B3.

Nu Ibov Smart Dividend (NSDV11): automatisk återinvestering av utdelningar

Utöver Nu Renda Ibov Smart Dividendos (NDIV11), lanserar Nu Asset ytterligare en ETF som replikerar Ibovespa Smart Dividendos B3-index: Nu Ibov Smart Dividendos (NSDV11). Den skiljer sig från den första genom att återinvestera utdelningarna i själva ETFen. NSDV11 är lika tillgängligt för alla investerare (enskilda eller institutionella).

”Inom en diversifierad portfölj kan investeraren komponera sin strategi med passiv inkomst men också titta in i en ännu bredare tidshorisont. Genom att återinvestera utdelningarna i Nu Ibov Smart Dividendos blir den potentiella avkastningen med värdepapperets uppskattning över tid högre.” konstaterar Kikuchi.

Ibovespa Smart Dividendos B3: positiv variation på 142 % över 10 år

Den första portföljen av Ibovespa Smart Dividendos B3 består av 21 företag och är giltig till den 29 december 2023, då den kommer att balanseras om. Denna process sker var fjärde månad, liksom andra B3-index, för att anpassa sammansättningen till de kriterier som fastställts i metoden. Portföljen kan nås på B3s webbplats.

Om den hade funnits sedan 2013 skulle Ibovespa Smart Dividendos B3 ha ackumulerat en positiv variation på 142 % fram till slutet av augusti. Ibovespa B3 hade en positiv variation på 87 % under samma period.

Det initiala minsta investeringsbeloppet för båda Nubanks ETFer är 100 R$, motsvarande en aktie, och det kan variera över tiden beroende på indexets fluktuationer. NDIV11 och NSDV11 har en årlig administrationsavgift på 0,5 procent, utan prestationsavgifter. Båda ETFerna är föremål för kapitalvinstskatt vid försäljning och om det finns en kapitalvinst. När det gäller den utdelningsbetalande ETFen tillkommer en beskattning på 15 % på värdet av utdelningar som betalas ut till aktieägarna, som fondförvaltaren kommer att uppbära direkt. Båda nya Nubank-noterade ETFerna har två dagars likvid.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version