Följ oss

Nyheter

Nordea Markets ETF lanserar börshandlad fond

Publicerad

den

Nordea Markets ETF lanserar börshandlad fond

Nordea Markets ETF lanserar sin första börshandlade fond (ETF). ETF:en följer ett index, baserat på en historiskt framgångsrik strategi, och riktar sig till både privatsparare och professionella investerare med en tydlig hållbarhetsprofil.

Den 17 september lanserar Nordea Markets ETF den börshandlade fonden Nordea SmartBeta Eurozone Equity UCITS ETF (”SmartBeta-ETF:en). Dess underliggande index är en så kallad faktorbaserad aktiestrategi som historiskt har visat sig vara framgångsrik. Denna ETF passar både privatsparare och professionella placerare och riktar sig till dem som planerar att hålla investeringen i minst fem år.

Följer Nasdaq Nordea SmartBeta Multifactor ESG Eurozone Index

SmartBeta-ETF:en följer Nasdaq Nordea SmartBeta Multifactor ESG Eurozone Index, ett av Nordea i samarbete med Nasdaq framtaget index som består av aktier från euro-området med hög direktavkastning, lågt beta jämfört med marknaden och positiv utveckling relativt marknaden. Det är en regelbaserad strategi som ligger till grund för ett unikt index som ETF:en följer. Varje kvartal görs en ombalansering i enlighet med indexreglerna för att säkerställa att ETF:en hela tiden följer strategin. Mer information om indexet och hur det beräknas återfinns i indexreglerna. SmartBeta-ETF:en är en del av konceptet Nordea IndexGo, som erbjuder sofistikerade investeringar
på ett enkelt sätt.

Investeringsstrategier på ett enkelt, genomlyst och kostnadseffektivt sätt

”Vi på Nordea Markets har en tydlig ambition att skapa investeringsstrategier på ett enkelt, genomlyst och kostnadseffektivt sätt och göra dessa strategier tillgängliga för allmänheten. Därför är vi stolta att nu kunna erbjuda den första Nordea IndexGo-ETF:en som listas på börsen den 17 september”, säger Carl Christenson, Head of ETFs & Index Solutions på Nordea.

Hållbarhetsfrågor är avgörande för valet av aktier till SmartBeta-ETF:en. Endast bolag som har en bra ESG-profil, enligt vår analysmodell, kan bli aktuella för att ingå i indexet. ETF:en tar därmed hänsyn till internationella normer och riktlinjer för miljö, socialt ansvar och affärsetik vid urvalet av aktier och andra värdepapper.

”I egenskap av både global indexleverantör och marknadsplats är Nasdaq mycket glada att samarbeta tillsammans med Nordea kring detta nya index och samtidigt välkomna Nordea Markets ETF som ny emittent av börshandlade fonder. Nasdaq har både möjlighet och ett ansvar att möjliggöra mer hållbara investeringar, och produkter som Nordea SmartBeta Eurozone Equity är steg i denna riktning. Vi ser fram emot att kunna erbjuda handel i en börshandlad fond som tar hänsyn till både plånbok och vår planet”, säger Helena Wedin, europeisk chef för börshandlade produkter på Nasdaq.

SmartBeta-ETF:en är noterad i svenska kronor på Nasdaq Stockholm och fondandelar kan köpas och säljas under normala marknadstider från och med 17 september 2018.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.